Šta je novo?

Ask question

Ask Questions and Get Answers from Our Community

Answer

Answer Questions and Become an Expert on Your Topic

Contact Staff

Our Experts are Ready to Answer your Questions

KAKO ODRŽAVATI AUTOMOBIL I FELNE

Carbon.

Član
Učlanjen(a)
23.10.2014
Poruka
1.594
Reaction score
1.300
Poena
113
Lokacija
Rajvosa, central Bosnia
Auto
Nike Air Max 90
Ovaj odlican tekst sam nasao na stranici eurodubs.com pa sam ga okacio na forum, nadam se da nije problem :)U saradnji sa Garage73 objavljujemo vam par saveta kako da održavate farbu automobila i felne.
Kratko uputstvo za pravilan postupak pranja automobila
Garage73_07.jpg


Ukoliko želite da farba vašeg automobila zadrži sjaj i refleksiju veoma je bitno da se održava pravilnim pranjem i redovnom zaštitom.
Predstavićemo vam najjednostavniji način pranja automobila često nazivan "Pranje sa dve kofe".NEOPHODNA OPREMA ZA PRANJE AUTOMOBILA:

1. Crevo za vodu
poželjno sa nastavkom za pranje

2. Dve kofe.
Jedna kofa sa šamponom za pranje i druga sa čistom vodom (poželjno sa grit guardom kako rukavica ne bi dodirivala dno kofe).

Garage73_05.jpg

3. Rukavica za pranje
Sundjere treba izbegavati jer zbog strukture samog materijala zadržavaju čestice prašine na svojoj površini što uzrokuje oštećenje laka. Rukavice su osmišljene tako da nečistoće uvlače u teksturu i dalje od laka. Rukavica može biti mikrofiber ili lamb wool (jagnjeća vuna). Dobra je praksa koristiti jednu rukavicu za deo iznad lajsni a drugu za deo ispod lajsni i branike kako bi se dodatno smanjila mogućnost oštećenja laka usled zaprljanosti rukavice.

4. Šampon za pranje automobila
Nikada ne koristiti kućne preparate poput sredstva za pranje sudova jer su previše agresivna i uklanjaju zaštitu/vosak sa laka.

5. Kvalitetan peškir za sušenje.
Jelenska koža deli problem sa sunđerom, zbog svoje strukture zadržava čestice na površini pa time oštećuje farbu pri sušenju, koristiti isključivo namenski dizajnirane peškire za sušenje automobila.

6. Po želji gel za gume
Koristite gel a ne tečno sredstvo kako bi izbegli prskanje sredstva sa guma na farbu u vožnji.NEOPHODNA OPREMA ZA PRANJE TOČKOVA:
Ništa od opreme za pranje točkova ne treba nikada koristiti za pranje laka samog automobila!

Garage73_01.jpg


1. Ph neutralno sredstvo za čišćenje točkova

2. Šampon za pranje točkova

3. Kofa

4. Rukavica za pranje

5. Četka za pranje točkova
Specijalizovana četka koja omogućava čišćenje teško pristupačnih delova točka.POSTUPAK PRANJA AUTOMOBILA:
Garage73_02.jpg


 1. Automobil parkirajte u hlad, pranje na suncu se nikako ne preporučuje zbog formiranja fleka od vode izazvanih brzim sušenjem iste na laku. Uvek dajte malo vremena laku da se ohladi ukoliko je prethodno bio izložen suncu.
 2. Pripremite opremu za pranje i ne zaboravite da je isperete čistom vodom pre upotrebe iako je detaljno oprana posle prethodnog pranja.
  *Pranje uvek počnite od pranja točkova
 3. Pranje točkova (jedan po jedan točak)
  1. Točak isperite temeljno vodom (U ovom koraku izbegavajte kvašenje samog automobila kako se ne bi formirale fleke od vode pri sušenju. Isperite i unutrašnjost blatobrana.)
  2. Krenite sa čišćenjem četkom za točkove odozgo na dole, očistite unutrašnjost felne i unutrašnje delove krakova felne, očistite i čeljusti kočnica
  3. Rukavicom detaljno operite prednji deo felne
  4. Isperite točak vodom i ponovite postupak sa sledećim točkom
 4. Isperite temeljno ceo automobil vodom od krova na dole
 5. Počnite pranje koristeći rukavicu i dve kofe, perite panel po panel automobila rukavicom i šamponom i isti deo ispirajte kada završite, počnite od krova
  1. Okvasite ponovo panel koji perete
  2. Prvo rukavicu potopite u kofu koja sadrži šampon, lakim pritiskom operite panel a zatim rukavicu isperite temeljno u kofi sa čistom vodom
  3. Isperite panel vodom i produžite na sledeći
  4. Dobro je imati drugu rukavicu za pranje delova koji su najizloženiji prljanju ( Delovi ispod lajsni i branici )
 6. Isperite automobil vodom počev od krova, dobar trik je da posle detaljnog ispiranja ukonite nastavak za creva i pustite mlaz da slobodnim padom pada na automobil, ovakav mlaz ukoni dosta vode čime je sušenje znatno olakšano
  1. Iskoristite ispiranje kao test zaštite na laku, ukoliko voda formira kuglice i brzo odlazi sa laka zaštita je prisutna i vrši svoju funkciju, ukoliko se to ne dešava vreme je za nanošenje nove zaštite na lak
 7. Osušite automobil koristeći peškir za sušenje. Kao i do sada počnite od krova, za sušenje nije potreban pritisak, peškir pomerajte polako kako bi imao vremena da upije vodu.
  1. Poželjno je peškir naprskati Quick Detailerom ili sličnim proizvodom, dodavanje lubrikanta na peškir znatno umanjuje šanse za oštećenje laka, ovi preparati takodje uklanjaju flekr od sušenja vode a mnogi sadrže i procenat voska koji dodatno štiti vaš automobil.
  2. Tamne automobile je često potrebno posle sušenja prebrisati čistom mikrofiber krpom i detailerom kako bi se potpuno uklonile nezaobilazne fleke od vode.
  3. Pošto završite sa inicijalnim sušenjem, provozajte automobil par metara napred nazad nekoliko puta kako bi voda koja se zadržala u njemu izašla napolje, na ovaj način ćete sprečiti naknadno curenje po suvom automobilu, obrišite ostatak vode i proces sušenja je gotov.
 8. Po želji možete na gume naneti praparat za gume u gelu, uvek posle nanošenja sačekajte par minuta da gume upiju preparat i višak uklonite krpom.
Uzivajte u svom savrseno cistom automobilu.
Ovaj tekst smo objavili u saradnji sa Garage73! Za više saveta o održavanju vaših automobila, posetite njihovu Facebook stranicu.
 
Poslednja izmena:

TarikH

Član
Učlanjen(a)
20.11.2014
Poruka
284
Reaction score
111
Poena
43
Starost
30
Lokacija
Bosanska Krupa
Veb sajt
www.krupljani.ba
Auto
Opel Insignia, Opel Astra
Sta je najbolje koristiti za pranje felgi i cim preci gume poslije pranja da odrze sjaj.
 

Jurke

Član
Učlanjen(a)
16.09.2009
Poruka
606
Reaction score
107
Poena
43
Starost
28
Lokacija
Mostar
Auto
Mercedes-Benz A180 CDI
Sta je najbolje koristiti za pranje felgi i cim preci gume poslije pranja da odrze sjaj.
Za pranje felgi ako misliš na neki proizvod za pranje felgi preporučujem sonax fe nema kiselina u sebi,a jako dobro čisti i može na polirane felge bez da aluminij okisidra. A ako su baš prljave onda neka alkalna kiselina razrijeđena u odrađenom omjeru ali sa njom ne smiješ često jer bi boja na felgi matirala. Za gume koristiš šta ti paše imaš tonu proizvoda i svaki daje drugačiji sjaj itd.. ja trenutno koristim od Mafra i za moj ukus je zadovoljavajuć .. :D
 
Učlanjen(a)
24.04.2018
Poruka
13
Reaction score
0
Poena
1
Starost
31
Lokacija
Ganjdza Luka
Auto
Punto Mk2.b 2006
Ako perete auto i felne, ne preporucujem da koristite 2 kante, vec 3, ta 3. je za felne, u kombinaciji sa starom rukavicom za pranje(wash mitt)
Takodje imaju one cetke u fazonu prasko metli, one su dobre za uglove i slicno.

A u slucaju da vam je felna aluminijumska i da je negdje ostecena, imaju nastavci za busilicu kojim mozete to da ispravite
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Top