Iskustva sa autima:Skoda Octavia;Mercedes-Benz W203 facelift

Iskustva sa autima:Skoda Octavia;Mercedes-Benz W203 facelift

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Zanimaju me iskustva sa ovim autima:

Skoda Octavia
220px-%C5%A0koda_Octavia_II_Heck.JPG

Mercedes-Benz W203 facelift
images

Koje su im mane, kakvi su za odrzavanje, odnosno koliko je skupo odrzavanje, koji motori su se pokazali najboljim, na sto treba obratiti paznju prilikom kupovine, koji dijelovi su "ahilova peta"...

Hvala unaprijed na informacijama, i zamolio bi ako moze bez off-a :cool:

Član
tko uzima merca, ne pita za cjene odrzavanja, to je pravi "gospodin"... a ne nasi, da je merc da bude vidjen, a onda kada dodjes servis fata se za glavu i kredit dize... nije fazon samo uzet merca, polovni su i prihvatljivi, ali ga treba odrzavat ;)

octavia 2, sa druge strane, totalna suprotnost... cjelokupno auto u svojoj klasi, gepek cak i iznad, otvara se kao "peta" vrata, tako da nije problem nista ugurat... sto bi rekli "njemacka" robusnot, jednostavnost, "tvrdje" auto, prostora ima i naprijed, ali i nazad, ali neku udobnost kao auta vise klase, ili neki francuz i sl, nema, otprilike kao golf... motor, najcesci 1.9 tdi 77kw, sasvim solidno vuce, potrosnja i vise nego ok,.. odrzavanje, pa skoda, daleko jeftinije nego merc, cak ni u ovlastenom skodinom nije preskupo, servisa ima na sve strane...

Član
Limpi je napisao(la):
tko uzima merca, ne pita za cjene odrzavanja, to je pravi "gospodin"... a ne nasi, da je merc da bude vidjen, a onda kada dodjes servis fata se za glavu i kredit dize... nije fazon samo uzet merca, polovni su i prihvatljivi, ali ga treba odrzavat ;)

octavia 2, sa druge strane, totalna suprotnost... cjelokupno auto u svojoj klasi, gepek cak i iznad, otvara se kao "peta" vrata, tako da nije problem nista ugurat... sto bi rekli "njemacka" robusnot, jednostavnost, "tvrdje" auto, prostora ima i naprijed, ali i nazad, ali neku udobnost kao auta vise klase, ili neki francuz i sl, nema, otprilike kao golf... motor, najcesci 1.9 tdi 77kw, sasvim solidno vuce, potrosnja i vise nego ok,.. odrzavanje, pa skoda, daleko jeftinije nego merc, cak ni u ovlastenom skodinom nije preskupo, servisa ima na sve strane...
merc je moja zelja broj 1, ne kupujem auto da bi bio vidjen, nego iz potrebe, a razlog zbog kojeg pitam za servis i odrzavanje je upravo taj da znam da li mogu to auto da odrzavam, da ne bude kad dodje do tog trenutka kad treba raditi servis to sve sto si rekao ;)

i hvala za info o octaviji :cool::cool::cool:

Član
ovakvog W203 pre-facelift niposto ne uzimaj
FL moze doci u obzir, C220, ili C320 CDI sa manuelcem :icon_biggrin:

i da, W203 FL ako je u dobrom stanju, skuplji je od nove Octavije ;)

Član
gaga je napisao(la):

U obzir dolazi w203 FL, dakle 2005. godiste i mladje, i naravno znam da je merc skuplji od oktavije, nisam ih cjenovno ovdje svrstao, nego po nekom drugom kriteriju ;)

Član
clan adel_tuzla ima w203, a do sad nisam cuo da se pozalio na merca kad smo bili na kafi i sl. sto se tice octavie, definitivno je jeftinije odrzavanje, a motori vw jbg nekom dobri, nekom ne valjaju... i kao sto limpi rece, vecinom su 77kw tako da imaju dovoljno snage za finu voznju i da ne trose nesto pretjerano;)

Član
TuLe je napisao(la):
clan adel_tuzla ima w203, a do sad nisam cuo da se pozalio na merca kad smo bili na kafi i sl. sto se tice octavie, definitivno je jeftinije odrzavanje, a motori vw jbg nekom dobri, nekom ne valjaju... i kao sto limpi rece, vecinom su 77kw tako da imaju dovoljno snage za finu voznju i da ne trose nesto pretjerano;)
poslao sam mu poruku danas, valjda ce odgovoriti :icon_biggrin:
ma znam i ja da je skodu jeftinije odrzavati, ali me zanima kolika je razlika, da bi vidio da li mogu da "iznesem" odrzavanje merca, ne bi nikad uzeo auto a da ga ne mogu odrzavati, ne treba meni auto za pokazivanje i tako te gluposti ;)

hvala u svakom slucaju :cool:

Član
jusuf je napisao(la):
TuLe je napisao(la):
ma znam i ja da je skodu jeftinije odrzavati, ali me zanima kolika je razlika, da bi vidio da li mogu da "iznesem" odrzavanje merca, ne bi nikad uzeo auto a da ga ne mogu odrzavati, ne treba meni auto za pokazivanje i tako te gluposti ;)

ako ti ne odgovori, javi da ga nazovem pa ti prenesem njegovo misljenje;)

Član
TuLe je napisao(la):
jusuf je napisao(la):
TuLe je napisao(la):

ako ti ne odgovori, javi da ga nazovem pa ti prenesem njegovo misljenje;)
vazi, hvala jos jednom;)

Ovde se opet moze razglabati do sutra! Sve zavisi na kakvo auto naidjes! Ako hoces dobrog i ocuvanog merca, moraces pofino i platiti, ali zato ti garantujem da te nece glava boliti! Zapamti jednu stvar, nema skupljeg mercedesa od jeftinog! Obrati paznju na mjenjac prvenstveno ako je automatik u pitanju! Dal je odrzavan, u kakvkom je stanju ulje, kako salta i sl! I moj ti je savjet da ne bjezis od automatika, da uzivas u voznju:) Sto se tice motora idealan ti je c220 cdi, sa 140 konja(koji konj gore ne znam tacno) ali ako hoces nesto jace onda c270cdi ili c320cdi, mada ovaj motor je veoma rijedak u C klasi! Sto se tice motora nemaj brige, common rail tehnologija:) pravljeni da prelaze kilometara i kilometara!
Nisam jos cuo da ih muce neki konkretni problemi! Gorivo, voda, ulje i obidjes svijet:)
p.s. avantgarde oprema obavezno:)

E sad sto se tice skode, po meni je passat bolja solucija, ipak je kvalitetnije odradjen a nekako po meni ti starji modeli skode su samo losa kopija vw, da se ko ne uvrijedi! Opet ako ganjas auto te klase, mislim da je Audi A4 pun pogodak! Ljepsi je od skode duplo!

Neko gore spomenu da ce te glava boliti zbog mercedesa, vjeruj da i skoda pa i ostala auta mogu velike muke da donesu! Svi pametuju vw jeftino odrzavanje, jest ali odrzavanje golfa dvice, a sva ova novija auta su ista, pun k elektronike, pa onda turbina pa jos dosta toga . . . .

Ja sam prosle godine uzeo okca 320cdi, platio po fino, ali zato je auto kao iz fabrike da je izasao! I jos me nije glava zabolila:) i sumnjam da ce, samo redovno odrzavanje i sve ce biti ok! Takva auta prelaze brdo kilometara!

Član
prvo da se zahvalim na ovolikom postu sto si napisao :cool::cool:

ja sam najvise zagrijan za c220 cdi, pa cu vjerovatno njega i traziti ako se odlucim za merca, a naravna stvar je da necu gledati prvo cijenu, nego u kakvom je stanju auto.
najvecu ulogu mi igra odrzavanje auta, odnosno koliko kosta, vec sam par puta spomenuo, ne pada mi na pamet uzeti nesto sto ne mogu kvalitetno da odrzavam, jer ne uzimam auto da me neko vidim da vozim to i to auto.
avantgarde...vidjecemo, i ja bi volio :icon_smile::icon_smile:

oktavija, meni se svidja ona redizajn, mislim od 2005 ili 2006, a passata ne bi, ne pitaj zasto :D:D
audi A4...nisam razmisljao o njemu nesto puno, ali dao si mi ideju i za njega, ako znas nesto vise i o njemu u vezi odrzavanja i ostalog, a nije ti mrsko napisati, zahvalan bi bio :cool:

zavidim ti na okcu, rado bi i ja, nadam se jednog dana :icon_smile::icon_smile::icon_smile:

Član
jusuf je napisao(la):
najvecu ulogu mi igra odrzavanje auta, odnosno koliko kosta, vec sam par puta spomenuo, ne pada mi na pamet uzeti nesto sto ne mogu kvalitetno da odrzavam, jer ne uzimam auto da me neko vidim da vozim to i to auto.

pa onda uzmes novo i miran, novo je novo :icon_smile:

ovo za skodu necu komentarisat, nova octavia dokazano auto, cak ima manje problema nego vw....

Član
pa jusufe, sto odma ne rece da hoces A4 :D sve na aVdiji (kod mene 2004god A4) sto sam radio, radio sam u inter autu. recimo mali servis ti je 280 maraka. grijac jedan otiso, to mi zamjenili 15 maraka, diskove zadnje trebam sad mjenjat, 95km je jedan (ako se dobro sjecam), a imas zamjenske neke oni su cini mi se 45km. dalje nekih kvarova nisam ni imao, ustvari tek kad sam ga kupio, kroz mjesec dva cistio turbinu, prethodni vlasnik zasro sipajuci pogresno ulje (kazu da je to razlog, pa ko ce im sad vjerovat nek izvoli). sta god te u vezi A4 zanima, slobodno pitaj...;)

Član
jusuf je napisao(la):
gaga je napisao(la):

U obzir dolazi w203 FL, dakle 2005. godiste i mladje, i naravno znam da je merc skuplji od oktavije, nisam ih cjenovno ovdje svrstao, nego po nekom drugom kriteriju ;)

sve ti je haman covjek rekao al velika je razlika izmedju octavie 2005. god. i merca oko 10 milja da valja;)

ima moj drug C200 2003. god. 60 000km presao 27000 KM znaci vozi godinu bez marke pa izvoli:D

Član
E ovako oba su dobra neces pogrijesiti koji got odaberes, skodu uzmi 1.9 tdi 105 ks extra ide za onako veliko auto vozio sam je bio par dana a većinom su ta motorizacija iz golfa V tako da dosta dijelova paše, a merc je merc ja bi ti preporucio 220 cdi ili 200 cdi a od benzinaca 180 njih ti ima najviše tako da ćeš dosta moći i polovno naći da nemoraš kredit dizati zbog dijelova :lol: sretno ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.