info o gumama

info o gumama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
nikad mi nije bilo jasno kako se to gume mjere
pa me sad zanima al sve ono detaljno sta koje znaci oko obim ,cola i tak to
samo znam da ono sto pise R 13 to valjda dodje sirina gume jel tako?
i jesul niskoprofilne gume dosta skuplje od visokoprofilnih?

Član
cogent_boy je napisao(la):
nikad mi nije bilo jasno kako se to gume mjere
pa me sad zanima al sve ono detaljno sta koje znaci oko obim ,cola i tak to
samo znam da ono sto pise R 13 to valjda dodje sirina gume jel tako?
i jesul niskoprofilne gume dosta skuplje od visokoprofilnih?

r ti je radius ili obim kako se vec kaze,
npr 195 45 r15 (.nOke valjal' dimenzija :D ) ti se gleda ovako
195 mm sirina gume, visina gume ti je 45% od 195 i r15 ti znaci da im je obim 15 zolla, ilitga cola ilitiga ne znam ni ja :D

funky je napisao(la):

radijus i obim su dvije potpuno razlicite stvari, sto se uci u II razredu osnovne skole.

htz505.png

R je dakle radijus, odnosno precnik felge.

Član
peugeot206 je napisao(la):
funky je napisao(la):

radijus i obim su dvije potpuno razlicite stvari, sto se uci u II razredu osnovne skole.

R je dakle radijus, odnosno precnik felge.
ja nisam isao u drugi osnovne, preskocio ga :icon_cry:
i ps. reko sam da je ili radius ili obim, ne znam tacno, citaj :)

Vidim da si preskocio. Eto nacrtao sam ti sliku u postu iznad (EDIT) pa da naucis sta je obim, a sta precnik. Nema na cemu.

i R nije precnik gume, nego felge. (ne do Bog da je guma precnika 35 centimetara (14") auta bi izgledala kao kolica tačke. haha.

Legend
funky je napisao(la):
npr 195 45 r15 (.nOke valjal' dimenzija :D ) ti se gleda ovako
195 mm sirina gume, visina gume ti je 45% od 195 i r15 ti znaci da im je obim 15 zolla, ilitga cola ilitiga ne znam ni ja :D

valja, dobar

e fkt sad salu na stranu, sta znaci ovo 195 45 ZR15
dakle Z u natpisu dimenzije ?

Pa covjek ti je donekle objasnio.

195 je sirina gaznog dijela gume, 195mm

45 je visina gume (45% od sirine, u ovom slucaju nekih 88mm).

A R15 je 15" unutrasnji promjer gume, tj promjer felge na koju se ta guma montira. A to Z je nebitno.

A radijus (promjer) cijelog tocka je kad saberes promjer felge i visinu gume, u ovom slucaju 15" + 88mm, to je oko 47cm :D

Precink tocka je bitan da ostane uvijek isti, ako stavljas vece felge, stavljas na njih nize gume, i obrnuto, kako bi precnik tocka ostao priblizno isti, radi brznomjera, ili da ne zakaca o blatobrane ako pretjeras.

Član

A R15 je 15" unutrasnji promjer gume, tj promjer felge na koju se ta guma montira. A to Z je nebitno.

A radijus (promjer) cijelog tocka je kad saberes promjer felge i visinu gume, u ovom slucaju 15" + 88mm, to je oko 47cm :D

Precink tocka je bitan da ostane uvijek isti, ako stavljas vece felge, stavljas na njih nize gume, i obrnuto, kako bi precnik tocka ostao priblizno isti, radi brznomjera, ili da ne zakaca o blatobrane ako pretjeras.

;);););) a radius je precnik feluge,,,moze jedno pitanje ako auto nosi gume 225/45/17 onda 225/40/18 nije tacan profil guma je malo dali sam upravu ? trebao bi profil 35 ako ko zna da odg.

Član
Ja koliko sam upratio ova oznaka ZR oznacava kut gume na vanjskim stranama, ZR su ravne dok je R Malo zaobljena, ili sam pogresno upratio :D

nesobrzi, postoje na netu mnogi kalkulatori koji ti izracunaju odgovarajucu gumu za neku felgu, ako znas koje su fabricke postavke. googlaj "tyre calculator" itd....

Član
sve sto zelis i ne zelis da znas o gumama i ostalom vezano za gume i felge
tire bible
nadam se da ces se snaci sa engleskim jezikom?
tire calculator
pa bujrum...

nesobrzi je napisao(la):

;);););) a radius je precnik feluge,,,moze jedno pitanje ako auto nosi gume 225/45/17 onda 225/40/18 nije tacan profil guma je malo dali sam upravu ? trebao bi profil 35 ako ko zna da odg.
"A to Z je nebitno". mislim da je to veoma bitno :)

Član
Znaci zakljucili smo da je ono Z oznaka da je guma ogranicena na 149 milja na sat odnosno da do te brzine proizvodjac garantuje da ce guma izdrzati i ponasati se normalno ! slazete li se ?

Član
normala je napisao(la):
Znaci zakljucili smo da je ono Z oznaka da je guma ogranicena na 149 milja na sat odnosno da do te brzine proizvodjac garantuje da ce guma izdrzati i ponasati se normalno ! slazete li se ?

;) milja :cool:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.