Hota šampion nakon finala u Banjoj Luci

Hota šampion nakon finala u Banjoj Luci

Član
Proteklog vikenda je na stazi Krčmarice u Banjoj Luci održana posljednja trka ovogodišnjeg kalendara Prvenstva BiH na brdskim stazama. Izjednačena vožnja i žestoka borba kroz cijelu sezonu donijela nam je uzbudljivo finale u borbi za titulu šampiona u najsnažnijoj i najbržoj klasi ovog prvenstva.
b_150928140.jpg


SAMSRS i AK MKM Racing iz Banja Luke su uz generalno pokroviteljstvo AMSRS organizovali Međunarodnu brdsku auto trku “MKM Nagrada Banja Luke 2015”
Ova međunarodna brdska trka se održala proteklog vikenda na poznatoj stazi Krčmarice, a bodovala se za Prvenstvo BiH na brdskim stazama, Šampionat Srbije na brdskim stazama i Šampionat RS. Za učešće se prijavilo 35 takmičara, od čega je 28 takmičara bilo iz Bosne i Hercegovine.

Pored toga što je ova trka bila posljednja u ovogodišnjem kalendaru Šampionata BiH na brdskim stazama, ujedno je bila i vrlo važna jer je na njoj trebalo biti odlučeno pitanje šampiona u najbržoj klasi, E1-17 ili tačnije klase automobila s motorima radne zapremine preko 2,0 litra. Nakon šest trka rezultat između prvoplasiranog Suada Hote u Lanciji Delti Integrale EVO i prošlogodišnjeg šampiona ove klase Kemala Hašića u Subaru Imprezi razlikovao se samo 0,5 bodova u korist Hote. Nakon odličnog prvog dijela sezone za Hašića, Hota prekida loš niz svojih rezultata i u ostatku sezone pokazuje da iskustvo u ovom sportu igra veliku ulogu.

Već i prije vikenda u Banjoj Luci bilo je jasno da će se trka voziti po mokroj stazi, ali s obzirom na to da su i Hota i Hašić u automobilima s pogonom na sva četiri točka i tu je situacija bila prilično neizvjesna. Ipak, već nakon prve trke u nedjelju bilo je jasno da Hota kontroliše situaciju, te je napravio devet sekundi prednosti. U drugoj vožnji vozio je opuštenijim tempom, te su on i Hašić stazu odvezli u gotovo identičnom vremenu. To je bilo više nego dovoljno da nakon dvije trke Hota ubilježi dominantnu pobjedu i još jednom vrati titulu najbržeg u svoj posjed.


Nakon trke i proglašenja pobjednika Hota je izjavio za Klix.ba: "Ovo je definitivno bila jedna od mojih najboljih vožnji u karijeri i sigurno jedna od najdražih pobjeda. Dodatna podešavanja ovjesa na automobilu prije trke koja smo napravili zbog kiše i vrlo klizave staze učinila su veliku razliku. Zahvaljujući tome imao sam odličnu kontrolu nad automobilom, dok sam u drugoj trci odvezao opuštenije i uvjeren u pobjedu".

Pored ovog dvoboja u najsnažnijoj klasi treba spomenuti i povratak Mirsada Krainovića na brdske trke, a koji je u svom prvom nastupu u klasi N2 Peugeotom 106 GTi ubilježio uvjerljivu pobjedu.

U klasi N3 još jednom uvjerljivom pobjedom titulu šampiona "zacementirao" je Salih Ljubijankić u Hondi Civic Type R, dok je ove godine pravo osvježenje klase ali i šampionata debitantski nastup Haruna Hadžića u Hondi Civic Type R, koji je pokazao odličan tempo, ali nažalost u Banjoj Luci nije zabilježio rezultat zbog lakšeg izlijetanja sa staze.


Vladimir Ilić - Honda Civic (Foto: Arhiv/Klix.ba)

U klasama E1-14 i E1-15, tačnije među automobilima motora zapremine do 1,4 i 1,6 litara s pravom se očekivala dominacija domaćih asova, višestrukog šampiona Gorana Dojčinovića i također nekadašnjeg šampiona Vladimira Ilića. Bez iznenađenja Ilić je u svojoj klasi napravio najbolji rezultat, te je slavio više nego uvjerljivu pobjedu. Ipak, pravi spektakl napravio je Dojčinović koji je svojom Hondom Civic 1,4 stigao na drugo mjesto generalnog poretka trke, tačnije odmah iza Hote u Lanciji Delti, a ispred Hašića u Subaru Imprezi STi. Naravno, ovakva vožnja nije dovodila u pitanje pobjedu u klasi, dok je titulu šampiona klase E1-14 osigurao i prije ove trke.


Goran Dojčinović - Honda Civic (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Dosta prije posljednje trke još jednu titulu šampiona u klasi E1-16, automobila s motorima zapremine do 2,0 litra, osigurao je višestruki šampion Bakir Hadžić. On je svojom Hondom Integrom ove sezone pokazao zavidnu formu i tempo koje nije uspjevao pratiti niko od njegovih konkurenata. Nažalost, na ovoj trci nije imao sreće da je uspješno završi i ubilježi dodatne bodove.

Nakon ove prilično duge i naporne sezone koja je i prvi put u historiji ovog Šampionata imala i gostujuću trku u Slovačkoj slijedi zimska pauza.
Izvor: Klix.ba
 
Član
Drugo mjesto u generalnom Dojcinovic, svaka cast :)

A Hota i Hasic se ozbiljno ganjaju zadnjih godina, steta sto Josipovic jos uvijek nije u toj igri, imali bi 3 ozbiljna konkurenta u toj klasi :)
 
Top