Hladnjak ulja-par pitanja

Hladnjak ulja-par pitanja

Član
Prijatelj ima problem, nakon postavljanja hladnjaka isti je hladan i nakon postizanja radne temperature motora. Neznamo dal ulje uopste kroz njega prolazi.
Da li ima kakav termostat pa posle odredjene temperature pocne cirkulacija ili....? i da li se motor podmazuje ako neide kroz hladnjak.

Edit: Crijeva i hladnjak provjereni prohodno je sve nigdje nije savjeno i slsve je ok
Motor 2.0 16 V gsi

Koje auto?

Kuciste sto drzi uljni filter inace ima prikljucke za hladnjak ulja.
Neka greska u njemu mozda. skini otvori pregledaj..

Jag nikad nisam cuo za termostat za ulje tako da nebi rekao da postoji ako je auto neke normalne sorte..

Član
i ja imam jedno pitanje, koja je radna temperatura ulja, na bordu mi pokazuje od 70 do 90 stepeni C zavisi kako se auto vozi :icon_question:

Član
Tarik_Kadic je napisao(la):
Koje auto?

Kuciste sto drzi uljni filter inace ima prikljucke za hladnjak ulja.
Neka greska u njemu mozda. skini otvori pregledaj.
.

Jag nikad nisam cuo za termostat za ulje tako da nebi rekao da postoji ako je auto neke normalne sorte..

Sve smo to uradili i crijeva pregledali ali on i dalje hladan ko led:D

80 stepeni kaze se je normalna radna temperatura motor ulja.
Kad se vozi malo jace i 110 nije nemoguce postici..
Nije preporucljivo prelaziti 120 stepeni..
Naravno zavisi i do kojeg ulja koristis.. viskositet ulja.. 5W-50.

Veca cifra ti kaze koliko je ulje tanko i 50 bolje podmazuje nego 30 na vecim temperaturama..

Dzeniii je napisao(la):
i ja imam jedno pitanje, koja je radna temperatura ulja, na bordu mi pokazuje od 70 do 90 stepeni C zavisi kako se auto vozi :icon_question:

Haha, pa jesi ti siguran da tebi radi uljna pumpa i jel ti uljni filter propusta ulje :D

[/quote]

Sve smo to uradili i crijeva pregledali ali on i dalje hladan ko led:D
[/quote]

Dzeniii je napisao(la):

po pravilu temp ulje je za par stepeni veca od temp vode.. znaci ako je temp vode 90C onda je temp ulja 95-97C.. kod mene se ulje nikad ne stigne zagrijati na radnu temp jer vozim kratke relacije... kad je motor full zagrijan temp ulja kod mene 97-98C a pritisak ulja 1.5 bar... ljeti ce temp ulja ici i do 110C sasvim sigurno :icon_smile: