Hidropodizaci - pitanje

Hidropodizaci - pitanje

Kako provjeriti koji hidropodizac valja a koji ne valja... kad sam neki dan radio servis Bosch - pumpe, inace je dimio ko ciro, vracao naftu, bacao plav dim na palenju i jos dosta toga... sad je uradio full reparaciju i razlika je ogromna... dizne su ispitane i sve su OK... majstor mi je rekao da na prvom klipu ventil ne zatvara do kraja pa mi je morao malo pumpu postaviti na rano predpalenje da ne bi dimio previse... imam polovne orginalne hidropodizace sa drugog motora koji su dobri i istih su dimenzija pa bi to zamijenuo ali me interesuje postoji li neki nacin da se ispita ispravnost hidropodizaca :icon_confused: u pitanju je audi, 2.0 Diesel, 5 cyl ;)

P.S: koje su jos posljedice kad ventili na zatvaraju do kraja... inace na jutarnjem palenju ima grublji rad i trese se dok se ne zagrije, puno manje poslije servisa... kad se zagrije onda ima bolji i mirniji rad ali nije to to kako bi trebalo biti... jel zaista hidropodizaci mogu toliko uticati na sam rad motora i njegovu snagu (hidropodizaci su samostelujuci)... i jos nesto, kad npr vozim niz stranu, kad pustim gas auto se ne cuje ni sekunde kako radi, ko benzinac jesam li samo dotakao gas odmah se cuje grublji rad, zbog cega :icon_question:

prikupljam savjete i iskustva za rjesenje mog problema ;);)

Član
E vakooo, ako su ti ti hidropodizaci koje imas u rezervi na nekoj glavi, mozes provjeriti prije nego sto ih skines tako sto ih pritisnes sarafcigerom odozgo, kao kad ih bregasta pritisce, moraju biti tvrdi tj davati otopr, e sad ako i je glava puno stajala moze biti da su omeksali tj da je ulje izaslo iz njih pa ne mozes znati u kakvom su stanju!
Fino ih rastavis imas piksnicu koja je na opruzi , udaris ga jace od drveni panj i iskoci piksnica i oprugica i onda to fino operes benzinom cetkicu za zube i sve ih operes!
U dosta slucajeva lupaju jer su prljavi, pogotobvo ujutru do se auto neugruje, ja sa imao taj problem i izmjenjao svih 16 podizaca stavio polovne i sad je super, jedan mi se malo cuje ponekad dok se neugrije, nista strasno!
A to sto pitas za rad motora ujutru logicno je ako hidropodizac ima aj da kazemo lufta nije nabio pritisak tako da ventil kasno otvori i nesagori gorivo kako treba zato ti brunda auto!
Eto valjda sam ti pomogao!:cool:

Dejan 16v je napisao(la):
E vakooo, ako su ti ti hidropodizaci koje imas u rezervi na nekoj glavi, mozes provjeriti prije nego sto ih skines tako sto ih pritisnes sarafcigerom odozgo, kao kad ih bregasta pritisce, moraju biti tvrdi tj davati otopr, e sad ako i je glava puno stajala moze biti da su omeksali tj da je ulje izaslo iz njih pa ne mozes znati u kakvom su stanju!
Fino ih rastavis imas piksnicu koja je na opruzi , udaris ga jace od drveni panj i iskoci piksnica i oprugica i onda to fino operes benzinom cetkicu za zube i sve ih operes!
U dosta slucajeva lupaju jer su prljavi, pogotobvo ujutru do se auto neugruje, ja sa imao taj problem i izmjenjao svih 16 podizaca stavio polovne i sad je super, jedan mi se malo cuje ponekad dok se neugrije, nista strasno!
A to sto pitas za rad motora ujutru logicno je ako hidropodizac ima aj da kazemo lufta nije nabio pritisak tako da ventil kasno otvori i nesagori gorivo kako treba zato ti brunda auto!
Eto valjda sam ti pomogao!:cool:

Ovo oko ispitivanja ispravnosti hidropodizaca si mi pomogao koliko toliko... ovako izgledaju moji hidropodizaci:

Uploaded with ImageShack.us

Hvala drug ;)

Zamijenuo sam 2 hidropodizaca na prvom klipu... kad sam skinuo 2 stara hidropodizaca jedan je bio "visociji" u osnosu na drugi i na taj nacin usisni ventil nije mogao zatvarati do kraja... rezultat gubitak snage, kompresije, slabije ubrzanje, veca potrosnja... sinoc ga testirao nakon zamjene, sasvim drugo auto... eh jutros ga upalim i odsluskujem rad motora i primjetim da mi na 4 ili 5 klipu, uglavnom u tom predjelu se cuje kako hidropodizaci se cuju, lupaju i dodavanjem gasa ima sve grublji zvuk... ima snagu, kompresiju sve, samo grubo radi.. pa razmisljam da kupim svih 10 hidropodizaca i da ih zamijenim kad bude red na zamjenu ulja... gdje ima za kupiti nove hidropodizace, ovdje kod nas u Konjicu u autodijelovima nema, a kad su probali naruciti nisu mogli naci :icon_confused:

btw: da li nepravilni rad hidropodizaca moze uzrokovati neku nuspojavu na ventilima da jos nesto moram raditi osim zamjene hidropodizaca :icon_question:

;) ;)

Jel bas niko nezna ili ne zeli pomoci... znam da je najlakse kod mehanicara odvesti ali bih prvo da dobijem neke savjete od ljudi koji su imali slican problem ;)