Golf 6 2.0 TDI blinkanje lampice od grijača praćeno gubitkom vuče

Golf 6 2.0 TDI blinkanje lampice od grijača praćeno gubitkom vuče

Član
Pozdrav ljudi,

vozim golfa 6, 2.0TDI, prešao nekih 180.000km i sve je bilo sasvim uredu do prije par dana, odjednom je počela da se pali lampica od grijača ( žuta spirala ) i na bordu sam dobio poruku "Check engine service now". Nakon neke kraće vožnje stao sam nakratko pored puta i pokrenuo automobil opet i lampice nije bilo, i taj dan se više nije pojavljivala...

Medjutim sutra opet ista stvar, tokom dana startovao sam motor mozda 5x, a lampica se upalila mozda 2x, a primjetio sam još da recimo ako se upali a ja vratim kontakt U VOŽNJI i opet ga dadnem ta lampica se poništi. Kako bilo da bilo ta lampica očigledno znači nešto bitno jer ono što se dešava s autom kada se lampica upali je sljedeće:

* Automobil ne može da ide preko 3000 obrtaja. Motor se "dere" a auto ne ide. Kao da upadne u safe mode..


I nakon toga svega išao sam kod majstora koji je spojio auto na dijagnostiku i rekao da je u pitanju senzor pritiska turbine, na turbini se nalaze 3 senzora, naprijed, nazad i tacno na njoj, i jedan od njih je poblesavio, vjerovatno zbog velike topline koju turbina proizvodi posebno tokom regeneracije DPF-a itd.. tako mi je objasnio :)

Sad me zanima da li je iko od vas imao iskustva sa sličnim ili istim problem, i da li je ovo bio uzrok problema ?

Inače taj senzor nema kupiti zamjenski što znači da samo originalni dolazi u obzir i košta nekih 300 - 350KM . . .
 
Član
Drug moj, pravac dobrom majstoru na dijagnostiku. Ukoliko je taj tvoj majstor upravu, zamjeni senzor i mirna Bosna. Puno ti dati za obični jebeni senzor 300-350 KM a voziš auto od cca 15-tak hiljada KM. Kupi jarane dvojku i mjenjaj sve za cenera!!!
 
Član
Ko je rekao da je puno ? Samo želim da razmjenim iskustva sa ostalim korisnicima foruma :) A imam i dvojku, znam kako je , tj imao sam :D
 
Član
Ma djeluje mi druže tako čim se navede cijena... Odeš majstoru i kažeš koliko je para da mi riješiš problem, da ne bude ja sam tebi zamjenio ovo, pa ono itd a ustvari nije riješen problem. Sa senzorima je teško, pogotovo što većina majstora ne zna koristiti dijagnostiku. A vjeruj, malo je majstora koji će ti reći "za toliko novca" ti riješim problem, razlog je jednostavan - NE ZNAJU!
A imam i ja dvojku. :woot:
 
Član
Ma cijenu sam naveo čisto da ostali ako ikad budu čitali imaju tu informaciju a i kad promjenim vidjeti ćemo je li do toga bilo pa nek se zna što više :) bilo je slučajeva turbina zapušena ovo ono ali nebitno vidit ćemo :)
 
Član
Turbinu ti prebacuje u SAFE mode , pregledaj crijeva oko turbine, ona prema intercoleru itd, neko je puklo ili spalo pozz
 
Član
Interesantno je da kad vratim kontakt u voznji greška nestane i taj dan se ne pojavljuje nikako? Ali pogledam sigurno, pozdrav
 
Član
Dijagnostika drug da bezze ne razbijas glavu sta je, moze tu biti i mnogo veci i skuplji kvar od vacuum crijeva.pozz
Naravno druže, kažem ti bio sam kod majstora i tako mi je rekao, čtitajuć sa dijagnostike je ustanovio da je taj senzor riknuo i da ga treba obavezno mjenjati, ima jos jedna greška vezana za pedalu gasa ali kao nije to u pitanju 100%, ugl. naručio sam se već u srijedu da to riješimo, ali eto htio sam samo da vidim sa ostalim korisnicima, da li imaju neke savjete, prijedloge i slicno :)
 
Član
Iz mog iskustva mogu reci slijedece. Slican problem sam imao na fordu mondeu MK3 2004. godina 2.0 motor tdci 96 kw , cim dotakne oko 3000 obrtaja pali se lampica grijaca i blinka, do tad sve ok. Ugasim auto i nastavim dalje i ide normalno. Isao sam tad kod jednog bosiste i covjek mi je rekao da vjerovatno jedna dizna / injektor prave problem. Auto je vukao ekstra ali je imao tu manu da cim dodje do 3000 obrtaja pali se lampica grijaca. Nisam se htio previse izlagati pa sam ga brzo prodao.
Drugo iskustvo mozda poblize jeste sad sa passatom 6. Isto tako je upadao u safe mode na vecim obrtajima (3000 +) i gubio je vucu odnosno slabo je skroz vukao. Palile su se lampice i od katalizatora i od grijaca, svega je bilo jer elektronika u tom momentu "poludi". Na kraju svega zamijenio intercooler i jedno crijevo koje vodi do turbine i kao slag na tortu i turbinu morao uzimati. Sad je sve ok, auto vuce normalno, nema nikakvih lampica, ne pada u safe mode i slicno.
Sve u svemu ima tu dosta nagadjanja ali znam da cim se pali lampica grijaca skupa zajebancija je u pitanju iako nije iskljuceno da je i neki senzor los pa pravi gresku.
Sretno
 
Top