Šta je novo?
BHTuning.com - Tuning & Styling

Dobrodošli na jedinstveni forum na našim prostorima sa tradicijom preko 10 godina, 80 000+ tema, preko 1 milion postova i 45 000+ članova ... Tuning & Styling na jendom mjestu sve za vašeg limenog ljubimca!

Golf 4 1.9 TDI 81 KW - Problem sa vučom

Pozdrav,ovako imam golf 4 - 1.9 tdi 81 kw,imam problem sa turbinom,kada upalim auto nema vuče,nego polako nadolazi vuča kako se približajem 2000 obrtaja,onda auto dobije vuču neku solidnu,ali ipak to nije ta vuča koju on treba da ima,jer dešaje mi se ujutro kada ga upalim da ide znatno bolje,kao da prokine ide kao lud,isto tako i naveče,a kada je toplo vrijeme pravo je mlitav,radio reparaciju turbine i izvadio katalizator,opet se pojavio problem,sada kaže majstor kako je problem do glave motora,jer mi se desilo da mi je odjednom motor povukao antifriz iz boce i vratio ga opet,on kaze da negdje pusta na dihtungu glave motora vodu i da je salje u vidu kapljice u turbinu i time se stvaraju izbocine na varijabilnoj geometriji pri velikoj temperaturi,on je to objasnio kao da pospes solnu kiselinu po necemu i da tako nastaje izbocina na metalu i da zapinje kada se zakrecu krilca i da zato steka turbina non stop,e sad zanima me vase misljenje jer mi se stvarno ne daju vise pare uzalud.
 

tibor987

Član
Da li je auto remapiran ? Ako nije onda je vrlo vjerovatno da ti aktuator turba nije fizicki dobro podesen, pomjeren je i VNT daje vise tlaka nego sto bi trebao. To bi objasnilo zasto tako kasno boosta, zasto po toplom losije ide ( zbog velikog tlaka skoci temperatura usisa koju intercooler ne stigne ohladiti ) i zasto ti je popio antifriz, preveliki tlak i uzrokovao je headlift odnosno podizanje glave.

Turbo ne znaci da treba reparirati, samo ga skini i odnesi na kalibrazu u turbo servis.