golf 2 - zrak u crijevima za gorivo

golf 2 - zrak u crijevima za gorivo

Član
Ima nekoliko dana, kad hoću da upalim auto, dugo vergla dok upali. Otvorim haubu, kad imam šta da vidim mjehurići zraka u dovodnom crijevu.
Dosta sam tražio po internetu da vidim do čega je problem. filter goriva sam zamijenio prošle sedmice. Stavio sam šelne na spojeve crijeva sa filterom, ali opet čim ugasim auto vidim kako se mjehurići vraćaju u filter. Između filtera i bosch pumpe nalazi se nepovratni ventil.

Pošto sam dosta istraživao o tom problemu, negdje sam pročitao da se začepi odušak na rezervoaru pa uvlači falš vazduh, mene zanima gdje se to nalazi?:icon_question:

Danas bio na autootpadu i čisto onako informativno pitam onog što radi, o tom problemu i on mi kaže da ima nepovratni ventil na bosch pumpi, pa kao da je on izgubio svoju funkciju i da vraća gorivo nazad.:icon_rolleyes: Kaže da se nalazi na vrhu bosch pumpe, onaj šaraf 13 da ima veze sa tim. :icon_rolleyes::icon_rolleyes:
Čemu služi taj šaraf na bosch pumpi kod golfa 2. Šta se sa njim podešava?

Eto toliko... smorih se pisajuć!
 
Član
moj prijedlog ti je da ne diras nista oko bosh pumpe ako ces vec idi nekome strucnom , vec naj jednostavnje odes u autodijelove i trazis neporatni ventil koji kosta maksimalno 10km, velicne je filtera od cigare malo deblji, prerezes crijevod od dovoda-njega kacis na dovodno crijevo od goriva koje ide na bosh pumpu ( postavis ga nekih 20cm od bosh pumpe i rahat ) :D
 
Član
il ga spoji na infuziju ( naspi flasu goriva i ubaci u nju crijevo sto ide do bos pumpe) i probaj onda hocel bit zraka. ili nadji komad metalnog crijeva i spoji direktno ona 2 crijeva na filteru da izbjegnes filter, ako ti je obicni sa 2 izlaza samo
 
I kod mene je Bosch pumpa vracala naftu dok je nisam reparirao... kad mi je majstor zavrsio kaze on meni: vracala ti je naftu, rek'o jest... onda nesto kontam da ima u Bosch pumpi neki hepeJk koji drzi naftu da ne vraca.. i mene je strasno nerviralo... uvijek prvo verglanje da navuce pa onda palenje... otkako sam je reparirao, pali ko mina a i ja sam imao nepovratni ventil ;)
 
Član
Nekako sam uspio odzračiti ona bocsh pumpu, sad pali na zub. Vidjeću nekoliko dana kako ce se ponašati, bude li počelo zajebavati bolje uraditi reparaciju bosch pumpe.

Btw koliko si platio reparaciju, i kod koga boschiste? pozz
 
Chibexx je napisao(la):
Nekako sam uspio odzračiti ona bocsh pumpu, sad pali na zub. Vidjeću nekoliko dana kako ce se ponašati, bude li počelo zajebavati bolje uraditi reparaciju bosch pumpe.

Btw koliko si platio reparaciju, i kod koga boschiste? pozz

Ja sam je nosio u Mostar kod Alena... odlican Bosch majstor... na ulazu u Mostar preko puta OMV pumpe... pola godine nakon reparacije nikakvih problema... najavis se kod njega, uradi ti covjek i da ti 1 god garancije.. i uvijek je tu ako treba da ti da neki savjet, nikad nikakvih problema.. ja sam platio reparaciju 150 KM, full reparacija ;)
 
Član
Sad za sad nemam problema :icon_smile: . U ovih nekoliko dana svaki put kad kresnem on uapli iz prve.
Ono što mene zanima je, ako iko zna, za šta služi onaj šaraf na bosch pumpi, pošto mi jedni govore ako ti auto neće upalit, da odavrnem šaraf, naspem goriva, drugi govore da je to nepovratni ventil..... ko tu koga?

radi se o ovom šarafu označen plavom bojom...

h4bc5.jpg
 
Član
ta siva gljiva na bosch pumpi je za turbo, u njoj je membrana koja daje dodatno gorivo kad turbina nabije pritisak tako da ti preporučujem da to ne diraš poštp ćeš zeznuti momenat za aktiviranje turbine.
taj drugi šeraf koji je označen na slici zluži za podešavanje količine goriva, da li da daje više ili manje goriva.
ako ti zadnji branik pocrni nakon nekoliko dana znači da trebaš malo taj šadaf da zavrneš, ali ćeš onda morati iza pumpe na šarafu koji je za ler gas da pojačaš da bi auto u mjestu normalno radio.
još ti može biti taj problem i do lošeg filtera nafte da ti se pojavljuje zrak u crijevima.

pozz
 
Član
ni na jedan od ova 3 obiljezena ne mozes nasut goriva da bolje upali, to sto su ti govorili jedino mozes odvrnut dovodno crijevo(17 kljuc) i tu nasut, al opet ce ti onda jos vise povuc zraka i nista nisi dobio.
 
Top