Golf 2 - 1.3 ( benzin-plin ), pregrijavanje motora, zaleđivanje isparivača!

Golf 2 - 1.3 ( benzin-plin ), pregrijavanje motora, zaleđivanje isparivača!

E ovako, prije par mjeseci počeo je motor da se pregrijava ( istina ne puno, i nikad toliko da izbije vodu ili da se zapuši )...na skali pređe 3/4, znači skoro do crvene. Zanima me šta bi moglo da bude, pošto par mehaničara tvrde različito (al svi pominju mogućnost stradanja dihtunga glave motora).
Sljedeći problem koji se javlja ( povezan s ovim ili ne - to ne znam ), jeste zaleđivanje isparivača ( raspršivača ) plina, zbog očigledno nedovoljne cirkulacije (ili pritiska) vode koja grije isparivač. Ovo mi se pojavljuje na malo većim brzinama , 80-90+ km/h, uprkos manjem broju obrtaja (2000).
Mjenjao sam vodenu pumpu prije par dana, ulje u motoru i filter, zupčasti...par puta ozračivao sistem protoka vode, hladnjak ispravan, termostat otvara normalno, indikator nov,plinske instalacije i sam isparivač provjereni i ispravni... Međutim, i dalje se ništa ne mjenja, pa budući da sam spucao dosta love bespotrebno, na pametovanje mehaničara koji na koncu ništa ne naprave, šuhveli mi je prijedlog da mjenjam dihtung glave motora (i njeno brušenje), kao i da isparivač plina premjestim na mjesto bliže izlazu vrele vode iz motora.

Ako je neko imao sličnu situaciju, pomoglo bi mi da znam kako je to riješio. Takođe, svaki savjet je dobrodošao...
Hvala!

negdje je crijevo zastopano 100% jer ti voda ne ulazi u isparivac zato i ledi ;)
a i veliki hladnjak nije na odmet provjerit jer ako konzumiras vodu s česme ima kamenca u njemu i ne moze nista da ohladi od te tvoje tekucine sto ti se sad nalazi u sistemu jer da je kako treba ozraceno nebi ti ledio isparivac pogotovo na danasnjim temperaturama da mijenjas mjesto isparivaca je veliko bezze to zimi ako nemoze podignuti temperaturu onda ok al vako ne ;)
provjeri hladnjak
vidi vodu u boci jel promjenila boju tj. jel masna
nivo ulja u motoru jel se povecao
crijeva sva
;)

Crijeva sam provjerio sa već ovom tekućinom u sistemu,izvadio crijevo koje dolazi u isparivač i koje ide iz njega, i kompresorom potisnuo malo u to jedno, odmah na drugo izbija...haman da nije do začepljenja. I dok je temperatura motora normalna, isparivač ne ledi, pri malo većem naporu ( brdo ili slično ), motor se pregrije, a isparivač automatski ledi. Primjetio sam u leru kad ga držim, na otvorenoj boci kad sam gledao cirkulaciju- nakon dizanja broja obrtaja čime se i motor pregrijava, pjenušava voda ulazi u bocu s vodom ( al kažu da je to od permanta tako normalno, jer ga je ostalo ). Hladnjak mi se pali kad se auto skoro pregrijalo, al ipak upali ventilator, međutim kasnije pri većem naporu, ne može nešto da grije isparivač.
Pošto vidim da si iz Maglaja, znaš li dobrog mehaničara iz okoline, poželjno ovamo prema Doboju ( Moševac, Kosova...itd, ili sam Maglaj, nema veze ). Hvala ti svakako, provjeriću i ovo oko hladnjaka, samo da nađem čestitog majstora, da mi ne izmišlja kvarove :icon_smile:

imas u Kosovi jednog pored magistralnog puta tj. kad ides iz Doboja na samom ulazu u Kosovu na onom brijegu skreni lijevo i imas auto-mehanicara ĆOMI tako se i radnja zove ;)

Član
2s9ww7r.jpg

Imao sam i ja slican problem. Meni je dihtung glave rikno, bila tvrda crijeva, nije voda htjela da kruzi kroz cijeli sistem. Motor se pregrijavao a neka crijeva hladna skroz. Pa kako kad, nekad nije bilo grijanja, nekad na karburator nije dolazila voda, pa nije gasio saug. Ravnanje glave + dihtung i sad ko pista :D s tim da sam usput jos neke sitnice zamjenio. Takodjer golf 2 1,3 plin.

E sad imam jedan problemcic, moj termodavac ne radi, stavio sam kineski, i ovdje mi pali ventilator kao na slici, oznaceno crvenom bojom, nekad malo ranije, al nikad ne predje onu drugu crvenu liniju, koju sam stavio. pa da ne otvaram novu temu? jel to ok?
termoprekidac 92-87,nov FAE. termostat zbog ljeta 80.

Ne znam na ovoj skali gdje dodje 90, gdje 100.
imam osjecaj da se pregrijava, pa ne bi opet volio dihtung glave radit.

I bitna stvar, termoprekidac gasi ventilator, kad je kazaljka tacno na pola.

PS sve prijasnje teme sam citao, al nigdje ne pise gdje mu je 100 stepeni.

Vidi, neko pravilo je da kazaljka temp vode nikad nebi trebala prelaziti pola a to je 90C... ovo kod tebe prelazi cak i 100C... termostat treba biti 87C a termoprekidac 87-92C... to je sto se tice VW/Audi a za ostala auta neznam... kod mene je originalni termostat 87C i termoprekidac i temp mi je uvijek 87-90 C, tj. cim izadnje na 90C pali se ventilator i hladi do 87 bilo ljeto ili zima... nema to veze...

pritisak u cilindrima je puno veci od pritiska u crijevima i logicno je da ce crijeva biti tvrda kad ode dihtung glave... isto tako kad mijesa ulje i vodu opet ulje ide u vodu jer je pritisak ulja veci od pritiska vode... dakle sto se tice dihtunga glave, rashladni sistem ce reci sve... ako nisu crijeva tvrda i ako nema mrlja ulja u vodi onda je negdje drugo problem ;) jedino ako ti je glava kriva ili napukla negdje, to je druga stvar...

Član
Probaj umjesto vode koristiti neko drugo sredstvo, koje bolje podnosi zagrijavanje, ali ne neko koje se miješta s vodom, već ono što se direktno sipa tj. ima već odgovarajući omjer i samo sipaš u sistem.

FirellesMonster je napisao(la):
Vidi, neko pravilo je da kazaljka temp vode nikad nebi trebala prelaziti pola a to je 90C... ovo kod tebe prelazi cak i 100C... termostat treba biti 87C a termoprekidac 87-92C... to je sto se tice VW/Audi a za ostala auta neznam... kod mene je originalni termostat 87C i termoprekidac i temp mi je uvijek 87-90 C, tj. cim izadnje na 90C pali se ventilator i hladi do 87 bilo ljeto ili zima... nema to veze...

pritisak u cilindrima je puno veci od pritiska u crijevima i logicno je da ce crijeva biti tvrda kad ode dihtung glave... isto tako kad mijesa ulje i vodu opet ulje ide u vodu jer je pritisak ulja veci od pritiska vode... dakle sto se tice dihtunga glave, rashladni sistem ce reci sve... ako nisu crijeva tvrda i ako nema mrlja ulja u vodi onda je negdje drugo problem ;) jedino ako ti je glava kriva ili napukla negdje, to je druga stvar...

A može biti kao što je član iznad rekao da je dihtung glave gotov, ali ne dolazi do miješanja ulja i vode već samo nedovoljne cirkulacije i slabog hlađenja jednog cilindra.

Član
Ja sam radio polu generalku, sve je ok sad sto se tice motora, itd.

Termoprekidac isto 92-87 po katalogu. termostat mi je bio 87, al sam stavio 80 (Vernet-calorstat), jer je bolje za benzinca da otvori ranije.
Termodavac "Topran".. i mislim da on laze.. jer da je stvarno temperatura ovolika, kao sto on pokazuje, prokuho bi svaki put? a i termoprekidac gasi na pola.

Da li neko zna gdje ima kupiti kvalitetan termodavac, sve sam obisao, Motorex, Skoljic, Farex, Kare i Anet. sve kineski.

odes brate na otpad, kupis polovan ali originalan i ima da fercera ;) kod mene na audiju je bio rikavela, i odem u autodijelove kupim, postavim kad temp ne prelazi 70C a unutra pecnica, zima bila.. kontam, laze 100%... odem do otpada da pogledam da nema gdje originalan, srecom nadjem, ugradim i radi, tacan.. inace ovi novi dijelovi nista nevaljaju... ili netacno ili je za jednokratnu upotrebu ;)

Dihtung glave motora zamjenjen, i očišćen ( vrlo zaprljan ) hladnjak! Ja sam tako problem riješio. Čovjek zvani Mirso (Ćomi), Kosova-Maglaj, odrađuje perfektno svoj posao, lično sam gledao šta radi...ništa mu ne promakne a da ne popravi i podesi. Zalijepiću slike ubrzo šta je bilo riknulo i kako je to izgledalo. Takođe, zasad mi isparivač ne ledi. :icon_smile:

Član
Pa ja, isti su simptomi bili i kod mene, a eto i kvar je isti bio.

Samo cu tesko ovaj davac polovan naci, odem danas malo na otpade, sve za nova auta dijelovi.