FIA priprema univerzalni "Svjetski motor"

FIA priprema univerzalni "Svjetski motor"

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Max Mosley razotkrio je dio planova koji bi u bližoj budućnosti trebali temeljito izmijeniti osnove automobilističkih natjecanja na svjetskoj razini. Prema FIA-inim planovima od 2013. godine u primjeni bi se trebao naći tzv. "svjetski motor" koji bi u različitim izvedbama pokretao natjecateljske automobile u Formuli 1, Svjetskom prvenstvu u rallyju te F2 prvenstvu. Zanimmljivo je da bi u Formuli 1 taj motor budućnosti koristio turbopunjač dok bi se za niže rangirana prvenstva koristili i atmosferski strojevi. Za SP u rallyju predviđeno je korištenje obje izvedbe motora.


07maxv.jpg

Mosley je tijekom posjete rallyju u Portugalu kazao da je čitav projekt u vrlo ranoj fazi te da će u razvoj motora biti uključeni veliki proizvođači koji sudjeluju u svjetskim prvenstvima.

"Određene, periferne dijelove motora i pogonskog sustava pojedine ekipe i proizvođači mogli bi do neke mjere razvijati samostalno. Isto vrijedi i za KERS te slične buduće sustave namijenjene štednji energije. Naime, osim energije koju KERS dobija od kočnica mogla bi se koristiti i toplina koju razvijaju ispušni te rashladni sustav motora. Ako nam uspije, a nisam siguran da hoće, sve oblike automobilizma usmjeriti na korištenje sličnih tehničkih rješenja mogli bismo ostvariti nezamislive uštede ne samo u novcu već i u energiji", kazao je između ostalog Max Mosley.
 
Početnik
nadam se da ce ga pokosit infrakt i da od ovog nece bit nista.

ili nece imat kome to uvest kada se svi timovi razidju i odustanu od F1.
 
Član
kakav je ovo debil, nebi me zacudilo da se sledece sezone budu trkali trotinetima na guzni pogon
 
Član
e sta nece budala izmislit kad ima previse slobodnog vremena na wc solji da mozga...cuj glupostio...da se mene pita u F1 treba pokosit sva pravila koja se baziraju na sprecavanju mehanike, nek se koristi svaki spojler i downforce sila do koje mogu doci, nek se koriste po 4 turbine, pa ce biti zabavno...formula je davno umrla, ovo je sad cista komercijala i zato je vise uopce nikako ne pratim...:icon_mad:
 
Član
ovo ako se nastavi F1 vise nece imati smisla,najbolja je ona solucijakoja se spominjala ranije da ovi veliki timovi naprave svoje takmicenje,jebo Fiu jebo sve
 
:icon_cry: Sumrak Formule 1, još im bude pala na pamet ideja da ugrade traktotorske mašine u Formulu, i to one od Zetora ili IMT-a
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top