i ja mislim da su počeli pretjerivati a evo još vijesti
"KERS će hendikepirati teže vozače"
Australac Mark Webber smatra da će sustav obnove kinetičke energije (KERS), koji sljedeće sezone stiže u Formulu 1, teže vozače staviti u nepovoljniji položaj u odnosu na konkurente. Sustav KERS pohranjuje energiju nastalu prilikom kočenja te omogućuje naknadno korištenje iste za kratkotrajna ubrzanja. Međutim, čitav sustav imat će masu između 25 i 60 kilograma i bit će smješten na točno određenim mjestima u bolidu što će momčadima ograničiti manevarski prostor u raspodjeli opterećenja i traženju idealno balansiranog bolida.
"Ugradnja teškog i masivnog KERS-a u bolide nikako neće pridonijeti traženju idealnog rasporeda opterećenja, čemu teže svi konstruktori bolida. Sebe ne bih mogao nazvati debelim, ali čini se da će dečki koji imaju nešto više kilograma biti u nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale, jer će dizajneri bolida biti prisiljeni na ustupke što bi moglo naškoditi spomenutom idealnom balansu. Ne kažem da će problemi biti veliki, možda ih uopće ne bude, ali ipak mi se čini da bi vozači od 75 i više kilograma mogli završiti u bolidima koji nisu mogli biti do kraja balansirani jer su dizajneri morali voditi računa o masi KERS-a i o masi vozača kao 'balastima' čije mjesto u bolidu ne mogu mijenjati", kazao je Webber za britanski Autosport.
"Osobno zbog težine nisam imao problema još od vremena kartinga, ali sljedeća bi sezona mogla biti prva od davnih 80-ih godina prošlog stoljeća u kojoj će masa vozača utjecati na brzinu bolida", dodao je Australac.