DVOSTRUKO KVACILO

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

nismo

Administrator
02.01.2007
2.638
61
38
41
Sarajevo
Auto
a8, 200sx
PRIJENOS S DVOSTRUKIM KVAČILOM


Krajem 2007. godine dizelske verzije Volva S40 i V50 će biti opremljene prijenosnim sustavom s dvostrukim kvačilom. Takva vrsta prijenosa će se također ugrađivati u neke fordove modele. Ovo uključuje i ostale proizvođače u kojima Ford ima udjela, Land Rover i Mazda. Mjenjačke kutije će zamijeniti neprekidno promjenjive transmisije i automatske mjenjače.

Početak ugradnje dvostrukog kvačila za S40 i V50 i automobile iz niže klase će se podudarati sa blagim face-liftom koji su planirani za modele volva.

Iz forda kažu kako sustav dvostrukog kvačila neće biti ograničen samo na neke modele već će se ugrađivati u široki spektar modela, kao Ford Focus i Focus C-Max koji trenutno imaju CVT izvedbe prijenosa. Fokus C-Max će najvjerojatnije dobiti ovakvu vrstu prijenosa sljedeće godine kada ga čeka face lift.

Prijenos s dvostrukim kvačilom je u biti manualni prijenos s mogućnošću vožnje u automatskom modu. Sistemi rade naročito dobro kada se ukombiniraju s dizelsim motorima zato jer dvotruko kvačilo može odvajati bez prekida okretnog momenta.

Fordovo dvostruko kvačilo će biti izrađeno u Getragu, Slovačka. Ford i Getrag tvrde kako njihovo dvostruko kvačilo obećava uštedu do 10% goriva u odnosu na tradicionalne automatske prijenose.

Ford je najkasnije ponudio opciju dvostrukog kvačila. Volkswagen grupa je nudila takvu transmisiju od 2003. VW grupa planira zamijeniti sve klasične automatske sustave sa sustavom dvostrukog kvačila u sljedećih pet godina, koji će se zvati DSG.  
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.