Nista onda fino ono sve isprintas i kod majstora i jedno po jedno pred tobom da se radi, vjerujem da bi se istanovila greska. Sretno
A evo i za ostale mozda se neko nadje u necemu
Trebao bi pročitati i ovo:
"Moje iskustvo sa 2.4 JTD motorom:
-Kada sam ga uzeo pre dve godine sa 116000 km isao je kao munja. Malo trosio, vukao kao LUD u bilo kojoj brzini bilo kada i gde. -Kako je vreme prolazilo, gubio je snagu. Mislio sam da tripujem, ali posle merenja ubrzanja par puta, bio sam siguran... -U jednom trenutku, pre par meseci, stajao sam u mestu par sati sa upaljenim motorom. Kada sam pokusao da krenem, kao da sam vozio auto sa 30 KS a ne 150. Potpuno mrtav. Zaustavim se na nekom parkingu, ugasim auto i iskuliram 15-20 min. Upalim i radi normalno i vuce normalno. Te nastavim da ga vozim do sledeceg slucaja: Pre kojih desetak dana odem do Delte da provere auto. Secajuci se slucaja koji mi se desio, rekoh da provere i odrade SAMO dijagnostiku.
Ostavim auto i jave mi se posle 5-6 sati (imali su guzvu) i kazu mi da mogu uzeti auto i da je crkla turbina !!! "KAKO CRKLA TURBINA KADA SAM SE DOVEZAO DO VAS PRE 5-6 SATI BEZ PROBLEMA???"
"Pa eto, znate, to kod tih motora crkava i tako. A mozete da kupite novu, ali je skupa. Mozete da remontujete, ali nije to to...itd...itd " Ja bez teksta se pokupim i odem da uzmem auto.
Naplate mi 2000 din za "dijagnostiku". Sednem u auto, upalim i opet kao da je mrtav motor skroz! (jedino preko 3500 obrtaja ima nesto snage ali dok dodje dotle treba vam oko 2km zaleta ) Poucen iskustvom, preparkiram se i sacekam 15-20 min da se ohladi, ali opet ista prica.
Uglavnom, ODLEPIM totalno na lakonska objasnjenja, nestrucnost i nezainteresovanost i krenem da KOPAM po Fu€king internetu: Forumi, blogovi ...itd...itd Kuci uzeo Eper, AutoData, DTE... Citao 5-6 dana, kopao, gledao... Onda se spremim jedan dan da prekopam ispod haube... Opremim se alatom, odvezem auto na neki zabaceni parking i onda: -prvo sam dobro obrisao zapecenu prasinu, ulje i ko zna sta jos -onda sam vise od sat vremena samo gledao gde je sta i uporedjivao sa slikama iz Eper-a koje sam odstampao. -onda jos pola sata zavlacenja ruku i prepipavanja creva (za vazduh, ulje, vakum) -pregledanje kablova i konektora -potom sam krenuo sa skidanjem akumulatora (OBAVEZNO), skidanje creva usisa vazduha. O cemu se radi: -ima nekoliko stvari koje mogu da se desavaju JTD motorima. Razlikuju se simptomi.
1. Ako ima dima u izduvnoj grani
1.1 dim u izduvu znaci da ECU ima informaciju da u motor dolazi odredjena kolicina vazduha i u skladu sa tim uskladi kolicinu dizela koje ubrizga. Ako ima dima, znaci da je previse goriva ili bolje receno premalo vazduha.
1.1.1 ili zaista dolazi premalo vazduha (protokomer lepo izmeri ali posle taj vazduh izadje iz creva pre nego udje u motor, citaj: creva za vazduh su negde napukla, a to moze biti bilo gde na putu: filter-turbina, turbina-intercooler, intercooler-usisna grana)
1.1.2 ili ovde neko laze za kolicinu vazduha (citaj: protokomer ima problem)
2. Ako nema dima u izduvnoj grani (Znaci da motor ima dobre inormacije o kolicini vazduha i u skladu sa tim ubrizga taman goriva da se sagori.)
2.1 Moze biti EGR ventil (Br. 7, Slika 1.)otvoren stalno (deo sagorelih gasova se vraca u usisnu granu i smanjuje snagu motoru DRASTICNO ako je otvoren KADA NE TREBA i motor je mrtav sto se tice snage)
2.2 moze biti proboj na crevu (Br. 4,Slika 2.) sa vakuumom koje ide do turbine (mozete se slikati sa performansama koje daje turbina, ako je u pitanju turbo sa promenljivom geometrijom posto turbina po defaultu ostaje na stage 1. kada nema vakuma a efekat je da auto vrlo slabo ide preko 3000-3500 obrtaja i tada ECU u sebi zapljune dogadjaj da ima previse pritiska u sistemu usisa vazduha)
2.2.1 zaprljana krilca unutar turbine (krilca koja regulisu propustanje izduvnih gasova ka lopaticama turbine) tj zaprljan mehanizam koji ih pokrece. tj. mogu biti blokirana u raznim polozajima a razlikuje se da li su performanse lose u nizim ili visim obrtajima a tu je jedino resenje skidanje turbine i ciscenje a treba da izgleda ovako: http://www.technologie-entwicklung.de/G...turbo.html a inace je Garret koji mi svi imamo u stvari VNT (variable nozzle turbo) a te nozzle se tesko ili nikako pokrecu
2.3 moze biti u otkazu overboost valve (tako ga referenciraju svi) (Br. 1, Slika 2.) na vakuum crevu. Proveriti obavezno sva vakuum creva u nizu. (efekti kao pod 2.2)
2.4 membrana na vakuum pokretanom aktuatoru na turbini moze biti u problemu (efekti kao pod 2.2)
2.5 moze biti problem sa kocionim sistemom posto je vakuum stvar koja se raubuje u celom autu (crevo označeno kao Br. SGR33102, Slika 2. u stvari ide ka kočionom sistemu) Meni je bio slucaj pod 2.1 EGR ventil je bio zacepljen u otvorenom polozaju i STALNO je ubacivao "mrtav vazduh" u usis. Cemu sluzi EGR i zasto ih vraca nazad? Odlicno objasnjenje imate na Wikipedia (search:EGR) posebno deo objasnjenja "EGR implementations" pomocu "variable geometry turbocharger (VGT)" To razjasnjava zasto turbina ne pumpa uopste vazduh kada je EGR ventil otvoren U POTPUNOSTI (100%) NIKAKO NEMOJTE dijagnostikovati problem sa EGR ventilom tako sto cete SAMO OTKACITI kontakte sa elektroventila!!!
-ventil je i dalje u otvorenom polozaju a ECU jedino zna da mu je nestala jedna komponenta bitna za rad celog sistema i baca masinu u default stanje. Koje je opet sa druge strane, vise nego prihvatljivo sa stanovista performansi ali su te performanse motora I DALJE UBIJENE zbog otvorenog ventila. Kako dijagnostikovati: -jednostavno otkaciti crevo (bolje reci metalnu cev) koje iz EGR ventila ide u box od leptira. A umesto creva (cevi) staviti nesto da spreci gubljenje pritiska iz usisa. Na izlasku iz EGR ventila cev takodje zacepiti privremeno.
Ako je EGR ventil bio u pitanju, ovim ga iskljucujete na jedini nacin koji je transparentan za ECU sa jedne strane i sam motor kao sistem sa unutrasnjim sagorevanjem sa druge strane, i performanse treba da se vrate U POTPUNOSTI. Cak sta vise i bolje nego deklarisane.
A inace sam i imao slucaj pod 1.1.1 pre godinu dana, ali se desilo na mestu gde je lako uocljivo.
NAJGORA VARIJANTA je kada imate kombinaciju bilo koje dve (ili jos gore vise njih) stvari u isto vreme. Masu puta kada se misli da je turbina otisla u potpunosti, u stvari je u pitanju EGR ventil.
Otidite na sajt Welcome to TurboByGarrett.com pa pogledajte sta tamo kazu za svoje turbine.
Uglavnom, JA JOS NISAM CUO niti video niti procitao DA JE NA JTD otisla turbina. Tu racunam i JTD/HDI klonove u kategoriji dostavnih vozila (jumper, doblo, berlingo...itd...itd)"
Kako se čisti EGR ventil ali detaljno!:
http://www.mediafire.com/file/nxgz2frzy0y/How-to
Ja sam imao isti problem bila je kilava kad sam je uzeo ali uradio sam sledeće:
1. Očistio protokomer
2. Očistio MAP senzor na usisnoj grani
3. Očistio usisnu granu, EGR, Usisnu klapnu (SEX)
4. Očistio Turbo, vakum cevčice od turba, katalizator, izduvnu granu
5. Resetovao kompjuter
I sada Alfica leti ko blesava!!!