DIY: Ventilacija Golf Mk1-Mk2-Mk3 grijanje.

DIY: Ventilacija Golf Mk1-Mk2-Mk3 grijanje.

Evo da objavim jedan DIY jer ga nisam na forumu uspio naći ( ako ima slobodno admine briši ovu temu ).

Radi se o tome da kod Golfa mk1-mk2-mk3 90% ljudi se žale za slabo grijanje, čak sa novim termostatom, čišćenjem malog kilera, krpanje razno raznim sredstvima kako bi dobili pravo grijanje ali neuspješno, te letenje spužvice po autu.

Kako sam sa svoga Golfa skinuo ventilaciju ( Climatronic sa Mk3 ali je princip isti i na ručnoj klimi i običnoj ventilaciji ) ću vam pokazati gdje se krije pravi problem.

ZA OVAJ DIY ARMATURA MORA IĆI DOLE SKUPA SA NOSAČEM GDJE SJEDA ARMATURA I STUP VOLANA KAKO BI SE VENTILACIJA MOGLA IZVADITI KOMPLETNO VAN.

Za vađenje klime nemam slika ali postupak je prilično jednostavan. U motornom prostoru se nalaza 4xšarafa 10mm ( kod dizela se mora skinuti zaštita jer ispod nje su 2x šarafa ) i odvoji se plastika koja vodi zrak na zadnju klupu i ide van.

Kad se izvadi sa ovim komadom počinje zabava ( slika je skinuta sa neta jer je moja već bila u komadima )
66315

Ovo je moj Climatronic u dijelovima
66316

Evo ove klapne su izvor vašeg problema, naime spužvice koje se nalaze na ovim klapna se vremenom raspadne i počne se puhanjem izbacivati kroz rešetke, te zbog ovih rupa se mješaju topli i hladan zrak i dobije se mlako grijanje. ( Klapna sa 3 rupe usmjerava puhanje, ova veća prebacuje toplo/hladno )66317

Bilo bi poželjno kada je kutija vani da se zamijeni mali kiler jer ovo je sličan princip kad se mali kiler mjenja pa kada se već radi posao, da se napravi kako treba da poslije nema zezancije (nikada ne znaš :) )
66318

Za klapne sam koristio Bison ljepilo u kantici i podlogu za laminat jer se pokazala najbolja. ( ne one stiropor ploče nego u roli )
PS: Klapne očistiti alkoholom da lijepilo bolje uhvati.
66319

I sada lijepo se klapne srede ovako.
66320

Eh sada se treba pustiti da se malo lijepilo uhvati, do tada slobodno očistite unutrašnje plastike ventilacije da to bude pic-pic.

Kad se lijepilo osuši onda lijepo izrežite da lijepo mogu se okretati bez da igdje zapinju.
66321

Ovdje sam ja klapnu koja regulira vanjski/unutarnji zrak isto obnovio jer je i tu spuzvica dobila svoje, iako je nije bilo potrebe jer je to plastika iz jednog komada, nema rupa kao ove unutarnje klapne, ali kad se već radi da i to sredimo
66322

Onda slijedi montaža natrag i to izgleda ovako
66323

Prije nego šta se sklopi kompletna kutija sa zlatnim kopčama, provjeriti da li sve klapne imaju slobodan hod, da li gdje zapinju.

Ovako izgleda kada se ponovo sklopi natrag sve.
6632466325

Za kraj po želji iako bi isto bilo dobro, sve dosjede odozgora isto obnoviti, koristio sam za to od Tesa spužvicu u roli koja se koristi za prozore i vrata od 15mm debljine.
66326

I prije vraćanja obrisati izvana od prašine i natrag na montažu, ja nisam jer nema svrhe jer ovo neće u moj auto jedno duže vrijeme :confused:

I to bi bilo otprilike to, nadam se da sam nekome pomogao i uštedio novce na termostate, antifrize i tko zna šta još.

Sada slobodno uživajte zimi u toplome autu :cool:

Lijepi pozdravw!
 
Top