Diskovi se krive, trese volan

Diskovi se krive, trese volan

Član
oba rukavca i lezajevi su promjenjeni, i stavljeni ferodo diskovi i ferodo plocice i sve je bilo super nekih 6 mjeseci voznje...nista nije treslo jedino su malo skripale plocice ali mi je majstor naspricao leziste plocice sa nekim namjenskim sprejem i onda je i to prestalo...i nakon 6 mjeseci pocelo je da trese i isao sam da reklamiram diskove i majstor kaze da je nemoguce da su se pokrivili zbog kvaliteta ali je jedino moguce da nesto krivi diskove...a ja sam prethodne diskove istokario i dao sam ih da stavimo probno na auto da vidimo da li je do diskova ili je nesto drugo (rukavac) ali cim sam ih stavio odma je sve bilo super... nista uopste nije treslo ali vec nakon mjesec dana pocelo je po malo i sad ponovo trese...
danas sam vozio auto malo duze i bas sam dosta kocio i izadjem da provjerim da li su vruci diskovi i feluge ali uopste nisu...diskovi su bili topli ali to je sasvim normalna temp. feluge skroz ledene...tako da su kociona kljesta ispravna...
kojeg god majstora pitam i objasnim sta se desava niko nista ne zna....
 

rs6

Član
pa ako su skripale plocice, znaci nisu one nalijegale ili vracale kako treba, pa je to pomalo zagrijavalo disk i kad bi doso u samo jedan dodir s vodom dok je topao, iskrivi se! jer cim je on naspricao sprejem, znaci da je pospricao cilindar koji stisce plocice i tada ga je vracalo kako treba ako je kako kazes skripanje prestalo .

moj savjet ti je opet ti kazem, poravnaj te svoje diskove kod tokara, i obavezno prepakuj klijesta, nek ti tokar preravna i dio koji nasjeda na glavcinu pod obavezno, posto mnogi to nece da rade.
 
Član
Jarane,
ovaj tvoj problem je imao moj kolega na svom golf 4, promjenio par diskova, par disk pločica pregledao sve na vozilu sve 99% posto ispravno.

Jedan mu majstor rekao da može bit do sajle od ručne , to je sad promjenio i kaže da nema više problema, to nije velik trošak cca 50 KM a možda pomogne.
 
Član
Jarane,
ovaj tvoj problem je imao moj kolega na svom golf 4, promjenio par diskova, par disk pločica pregledao sve na vozilu sve 99% posto ispravno.

Jedan mu majstor rekao da može bit do sajle od ručne , to je sad promjenio i kaže da nema više problema, to nije velik trošak cca 50 KM a možda pomogne.
Da je citroen mozda bi i bilo do sajle... ali nije! :D
 
Član
uradio sam reparaciju kocionih kljesta i stavio diskove koje sam prethodno obradio. Sve je za sad super, nista ne trese i prestalo je lupkanje koje se znalo desavati prilikom kocenja... Vidjecemo sad kako ce se sve to ponasati nakon mjesec - dva voznje...Hvala svima na sugestijama i savjetima. Lijep pozdrav...
 
Član
pozdrav, evo nakon 10 dana voznje vec primjetim da volan pocinje po malo da podrhtava pri kocenju... jednostavno nemam vise ideje (a ni para) sta bi moglo da bude problem...odradio sam reparaciju kljesta i stavio druge diskove i uopste nije treslo ali evo sad vec po malo osjetim da pocinje...
 
Iste muke imam...u februaru stavio nove febi diskove i bos plocice i sve bilo super do 1000km kada pocinju vibracije na volanu pri vecim brzinama prilikom kocenja. Uskoro cu staviti ljetni komplet sa alu felgam i uraditi spuru...ako se sta ne promjeni idu na reklamaciju jer svakako u servisu gdje sam ih kupio i ugradio dali su garanciji god dana.
 
Član
Zanima me sljedece :
-Od kada je auto kod tebe ?
-Ako si ga uzeo nekih pola godine prije tih situacija moze biti da je udaran dole i da se nesto iskrivilo...

Bas je ovo problem , volio bih da to rijesis sto prije ;)
 
Član
Standardna bolja A04 VAG platforme...ne mora biti da je udarano i dešava se i sa najboljim diskovima i pločicama.
 
Član
veoma lahko moze bit da sarafi sto drze klijesta su krivi i pritom neravnomjerno koci ;) pa neosjetis dok majo nenajede ploce i krivi disk ;)

a i pri vecim brzinama prilikom kocenja kad trese volan nemora znaciti da je disk moze biti unutrasnji kineticki inace meni se desilo da sam stavio boshove (ooriginal stara zaliha) diskove i repstar disk plocice i da mi je nakon mjesec dana iskrivilo lijevi disk iz razloga sto su klijesta neravnomjerno kocila rijesio sam zamjenom kocionih klijesta nova njemacka stara zaliha uglavnom original :D i rijesio problem e sada nemoze meni niko reci slab kvalitet zeljeza ivako i nako ako sam ih masno platio i inace i nakon godinu dana diskovi su i dalje kao i kada sam ih tek stavio a plocice na desnoj strani isto kao nove kad sam postavio a na lijevoj strani non stop mjenjam :D
 
Poslednja izmena:
Auto je kod mene 4 godine, i na starim diskovima nisam imao problema osim sto su se vremenom potrosili, a i sa novim nisam imao problema do nekih 900km kada pocinje blago podrhtavanje pri kocenju na brzina preko 80km/h...Zamjenit cu sad zimske gume jer je jedna malo kriva i uraditi reglazu pa cu da vidim dalje, ako ne bude bolje ide na reklamaciju.
 
Top