Detailing motornog prostora

Detailing motornog prostora

Član
Motorni prostor:

Ciscenje motornog prostora nije cesto niti omiljeno kod vlasnika vozila. Ili zato sto se cini kao izazovan i kompleksan posao ili zbog toga sto bi na taj nacin mogli prouzrociti stetu na njegovim komponentama. Sa druge strane, cist motor i motorni prostor ce dodati vrijednost prilikom prodaje vozila i takodjer servisiranje uciniti jednostavnijim. Ovdje cete procitati malo vise o osnovnim metodama i nacinu na koji cete ucinkovito i sigurno ukloniti prljavstinu i masnocu sa motora i motornog prostora.

Za pocetak, budite sigurni da je motor u potpunosti ohladjen prije nego sto krenete u zastitu njegovih komponenti. Budite sigurni da ste zastitili sve osjetljive komponente motora od izlozenosti vodi. Pri tome mislimo na usis zraka, ECU (elektricni kontrolni sklop), konektore akumulatora, elektricne svjecice, kuciste alarma, konektore svjetala (ne zelite da se voda skuplja unutar kucista svjetala) i sve ostale osjetljive komponente za koje ne zelite da dodju u doticaj sa vodom. Kad prekrijete osjetljive komponente mozda necete imati savrsenu povrsinu nakon ciscenja, ali je bolje da ih zastitite nego da riskirate da dodju u kontakt sa vodom.

Poznato je da motorni prostor lako postane prljav i mastan. Na trzistu postoje proizvodi baš za tu namjenu, obicno nazvani “cistaci motora”, ali kvalitetni univerzalni cistaci “APC” će takodjer kvalitetno odraditi zadatak. Naspricajte motorni prostor i dopustite da proizvod djeluje, prema preporuci proizvodjaca. Svu tvrdokornu prljavstinu necete moci ukloniti samo bezkontaktnim djelovanjem proizvoda vec ce je biti potrebno tretirati cetkama i kistovima razlicitih velicina. Na kraju, njezno isperite motor i motorni prostor cistom vodom i pritom izbjegavajte visok pritisak. Kako bi ubrzali samo susenje, pokrenite motor i pustite da radi nekoliko minuta, a zatim ugasite motor i dovrsite proces susenja koristeci rucnike od mikrofibre.

cm-00.jpg


Motor i motorni prostor se sastoje od razlicitih vrsta materijala – obojeni metal, neobojani metal, gumenih crijeva i plasticnih dijelova. Svaki od njih zahtijeva drugaciji tip dresinga da njeguje i stiti njihovu pojavu.

Obojani metal moze biti zasticen koristeci namjenski protektant, obicno zvan dresing za motor. Dresing koji ne sadrzi silikon je najbolji za tu namjenu jer ne ostavlja trag koji privlaci prljavstinu i prasinu. Postoji raznovrstan izbor dresinga za motore i obicno njihovo koristenje nije vise nego rasprsiti ga po zeljenom podrucju i ostaviti nekoliko minuta da sazrije.

Neobojani metal bi trebao biti zasticen specificnim tretmanom koji ce minimizirati nastanak korozije i ujedno pomoci sprijeciti prljavstinu i prasinu da se primi za povrsinu. Takav tretman se obicno primjenjuje kroz rasprsivac ili aplicira kistom i onda ostavlja da sazrijeva nekoliko sati.

Gumena crijeva bi trebalo zastititi sa proizvodom specijalno dizajniranim za prirodnu gumu (bolje nego koristiti dresing za plastiku jer su oni sinteticki i zbog toga imaju drugacija svojstva).

Plasticni dijelovi bi trebali biti tretirani sa sredstvom za obnavljanje plastike. Postoje standardni dresinzi za plastiku koji se jednostavno nanose (spray on / buff of) i trajni premazi bazirani na nanotehnologiji.
 
Član
Ja se prepadnem kad otvorim haubu da naspem tečnost za brisače. Sve razmišljam da pružim pipu u kabinu da nkako ne otvara.
 
Član
Kolega sve pohvale, sve mi zao pisat po temi al evo kad ostali i ja ću :D Odlični tekstovi, kad se otvori podforum i sve rasporedi odlično će biti! :)
 
Top