BMW dizel zakretna krilca na usisu ili " SWIRL FLAPS "

BMW dizel zakretna krilca na usisu ili " SWIRL FLAPS "

Član
Pozdrav svima
dosta sam toga čuo u vezi ovih zakretnih krilcadi u usisnoj grani na svim BMW vozilima od 2000 do septembra 2006.
ja vozim X3 e83 2.0D 110KW
auto je trenutno kod majstora, mijenjam zamajac i dođem na ideju da usput kad je već tu gdje jest da se izbace ta krila.
ono što me zanima to je, ima li ko da je to vadio, zanima me kako se auto ponaša posle vađenja, moj majstor kaže da neću ništa ni osjetit ni primijetit , pa se ja onda zapitam zašto je to fabrika stavila ako je to tako ?

bmw vozači su svi upoznati sa ovime, da može lahko da nanese ogromnu štetu motoru a ko prvi put čuje evo nek se malo edukuje možda će nekad nekome trebat u životu https://cdn.shopify.com/s/files/1/0337/5565/files/swirl_flaps.pdf
 
Član
Pa evo i ovom PDF ti piše da ti neće biti nikakve razlike, jedino da će možda više zagađivati na leru.
 
Član
Kazu to je najvise zbog eko normi, po tome ih komotno mozes izvaditi i nece biti nikakve razlike.
 
Član
bmwovi dizelaši (M47 i 57 najviše) su imali ogromnih problema s tim klapnama, znale su se odlomiti i ulete u cilindar i onda unište klip i glavu, slobodno ih izvadi
 
Super Moderator
zasto to stavljaju, ovako.. recimo na JTDm to stavljaju na motore 16v i 20v. razlog je jer su viseventilski motori (npr. 4 po cilindru kao sto je ovdje slucaj) tromoji u niskim obrtajima od onih sa 2 ventila po cilindru. swirl klapne u niskim obrtajima zatvore jedan od dva kanala u usisu i kad su zatvorene simulira masinu od 2 ventila po cilindru. u visokim obrtajima klapne otvore i oba usisna kanala su u funkciji. Ima tu i eko norme naravno. Kako god, smece obicno kao i DPF i EGR. Na JTDm ako hoces skinuti klapne, zablokirati ih ili staviti usisnu granu bez klapni, potrebno je uraditi remap tj prilagoditi ECU tome, kao kad se skida DPF ili blokira EGR u nekih auta. Kod BMW-a ne znam da li treba ali vrlo vjerovatno da treba
 
Član
Jbg ovaj moj ionako trom na nizim obrtajima prvo zbog kontanton prenosa na 4 tocka. Drugo tezak blizu 3 tone.
Al opet bolje izgubit neki mizerni procenat snage nego motor
 
Član
Metalne su inace...

Najbolje je sve rastaviti, samo odvrnuti klapnice i vratiti sve na svoje. Satic-ipo posla ako ne bude nekih komplikacija i sve ok :)

Evo ovdje lik dobro pokazuje, pogledati od 3:10, tu pokazuje tvornicke flapse, pa onda samo osovinu sa vec odvrnutim flapsom.

 
Član
Krilca izvađena, auto preuzeo malo prije . ta krilca su bila metalna i kod mene su bila bez luftova, mogli su dakle da se ne diraju . al smo ih ipak skinuli.
do sad je auto dobro vukao, bila je ta turbo rupa do nekih 1800 obrtaja, tad ono osjetis kako povlači, e sad više te rupe nema, auto isto vuče na svim obrtajima , to jest od 1200 do neke 3000 , onda posle 3000 obrtaja pljune crn dim i zakuje te duboko u sjedište.

TOPLO preporučujem svima da to izvade, meni je majstor uzeo 60 km za ovaj obavljeni dio posla.
 
Top