BMW 320td DDE

BMW 320td DDE

Postovanje svima, novi sam na forumu u potrazi za odgovorima... Kupio sam prije godinu dana BMW E46 320TD COMPACT. Uglavnom kupio sam jedan veliki problem od auta, auto je kupljen u Hrvatskoj kod auto dealera DARENIKO i moj savjet vam je da kod njega ni perec ne kupite a kamoli auto.

U godinu dana na autu sam promjenio djelova u cijeni 10000 kn. Sve je pocelo sa turbinom 2 mjeseca nakon kaj sam ga kupio, pa nastavilo sa podvozjem, diskovima, amortizerima... No medjutim malo po malo i probleme sam rjesio, sve osim jednog pa vas molim za pomoc ako je itko upoznat sa tim "kvarom".

Kada auto napucam gas do poda u 2 ili trecoj brzini, cim okretaji dodju do 3100-3200 upali se DDE lampica i auto ode u safe mode, turbina se ugasi i od auta od 150 konja pretvori se u kociju... Ako mu se gas daje postepeno, sve je u redu i auto radi normalno...
Na autu je EGR ventil zatvoren jel nije bio ispravan pa neznam dali bi to mogao biti uzrok toga i mjenjan je senzor tlaka zraka jel je na testiranju pokazalo da je to greska, medjutim ni to nije otklonilo kvar... Dali itko od vas ima ikakvu ideju kaj se tu desava.

Hvala!
 
Član
Dimi li mnogo?

Vakum pumpa/dizne/pumpa goriva i napisi koliko KM auto ima.
 
Poslednja izmena:
Ne dimi uopce, ali bas niti malo. Generalka je napravljena na motoru prije 20000km sad ima 230 000km. Ovo kaj si reko dizne mi je rekao i jedan poljak na prvu cim sam mu objasnio kvar.
 
Član
Auto ti ide u tzv. Safe mode cim se na 3200 rpm izgubi snaga. To je najvjerovatnije vezano za turbo i njegov rad. Može biti u pitanju milion nekih stvarcica. Najbolji savjet je da nađes nekog dobrog majstora za BMW i lagano.
 
Turbina je reparirana prije 3000 km, znaci doslovno je nova. Uz to sam primjetio da pod laganim gasom auto cuka, padaju mu okretaji za 50/100 no cim mu mrvicu vise gasa dam sve se stabilizira...
 
Član
Spojiti na dijagnostiku obavezno. Slične simptome sam imao kod svog TDS-a, auto dobro povlači, odjednom gubi snagu. Na leru trzao i ponekad u vožnji. Problem bio u MAF-senzoru/protokomjeru.
Turbina ako je reparirana, ne mora značiti da je kvalitetno urađena...
 
Član
Pa nisam ti dzaba napisao "Vakum pumpa/dizne/pumpa goriva" to je poprilicno ucestao i misteriozan problem na tom modelu veoma cesto se desi da ljudi mjenjaju bruka stvari dok ne dodju do krivca.
Ako ti ista znaci provjeri ovo sto sam ti napisao tu je vecini problem pa velika je sansa i tebi.
 
Član
Ovo je sve notanje , samo dijagnostika u realnom vremenu tj. praćenje parametara u vožnji može se vidjeti u čemu je problem , jer neki od parametara u tom momentu "pobrljavi"
Da li je to prepupunjavanje uslijed nepravilnog rada turba (akutator , VG sklop...) nepravilan rad senzora protoka zraka , senzora pritiska turba , neispravnog regulatora pritiska goriva na pumpi , senzora pritiska goriva na rampi...
Uglavnom može biti masa stvari ali ovako dođe kao bacanje graha.
Odi kod nekog ko striktno radi BMW i ko je na glasu , vjeruj nekad skuplje iziđe puno jeftinije...
 
Top