BiH : Turkey

BiH : Turkey

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Početnik
bosna_turska.jpg

NOVO RAĐANJE ZEMLJE BOSNE

Kako se samo sudbina može poigrati s čovjekom. Ovaj put sudbina je htjela da nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine svoju presudnu utakmicu igra u Zenici protiv Turske.

Pa dobro, šta je tu čudno? Igrali smo na desetine velikih utakmica protiv velikih selekcija u Zenici. Ipak, ovog puta je ovaj meč nešto potpuno drugačije. Zašto? Negdje u blizini mjesta gdje se danas nalazi stadion Bilino Polje davne 1089. godine Kulin Ban je izdao povelju Dubrovčanima da mogu nesmetano koristiti teritorij Bosne za trgovačke poslove, te da će jedni druge pomagati u odbrani od eventualne najezde Mlečana, Venecijanaca i ostalih neprijatelja. To je zapravo prvi historijski pisani dokument koji svjedoči o postojanju Bosne kao suverene države.

Skoro pet stoljeća kasnije, tačnije 1463. godine Bosna gubi svoju samostalnost i suverenitet te pada pod vlast velike i moćne turske imperije nazvane Osmansko carstvo. Bosnu je pokorio Sultan Mehmed Fatih a njom su narednih petsto godina vladali razni turski vladari koji su je na kraju prodali Austro – Ugarskoj monarhiji za 2,5 miliona tadašnjih funti, što je daleko manje od vrijednosti bilo kog igrača madridskog Reala.

Večeras na tom istom Bilinom Polju gdje se nekad rađala država Bosna, mogla bi se roditi ponovo Bosna, ali u jednom drugom smislu. Bosna (i Hercegovina) kao sportska, odnosno nogometna nacija mogla bi večeras da se upiše velikim slovima u historiju. Ukoliko naša reprezentacija pobijedi Turke izborila je plasman u baraž i tako se primakla na samo jedan korak od prvog učešća na završnici najveće svjetske smotre nogometa.

Sudbina je htjela da se mala, ali prkosna Bosna i Hercegovina za plasman na SP bori protiv Turske koju s klupe vodi čovjek koji se zove isto onako kako se zvao čovjek koji joj je oduzeo njenu samostalnost. Fatih Terim nosi nadimak "Imperator", ali se iskreno nadamo da njegova imperija, odnosno reprezentacija koju vodi nije ni blizu jaka kao imperija koju je vodio Mehmed Fatih.

Jedna stara poslovica koja se u našem narodu vrlo često koristi kaže "Sve se vraća, sve se plaća". Iskreno se nadam da je došlo vrijeme da se stari dugovi naplate i da se Turcima "osvetimo" na jedan fer i sportski način i da naši momci na terenu pokažu veliku partiju i donesu našem narodu pobjedu koju ćemo dugo pamtiti.

U moru problema s kojima se ova država susreće u ovom trenutku, kada se svaki dan stavi ključ u bravu po jednog preduzeća, kada djeca u nekim kantonima još uvijek ne idu u školu jer im nastavnici i profesori štrajkuju, kada Mostar ni godinu dana nakon izbora nema gradonačelnika, a pored svjetske ekonomske krize mi se borimo i s onom koja je kod nas došla još prije dvadeset godina, samo jedna pobjeda Ćirinih izabranika bacila bi u stranu sve probleme našeg naroda, makar na nekoliko dana. Zato, Bože čuvaj večeras naše momke i budi uz njih.

NAPRIJED ZMAJEVIII!!!

ajmo vashe predvidjanje rezultata utakmice? ocekivanja, nadanja itd itd itd... mislim da reprezentacija zasluzuje ovu temu... Deyo nemoj brisati i kljucati molim te.

Član
Nimalo negotivim Turke, njihovu zastavu, nas narod koji forsira istu i nasu kvazi zastavu (trokut i nekakve zvijezde). Negotivim ni turski nacin igranja. Ucinit ce sve da nas pobjede fifa, sudije, grubi startovi, simuliranje... elem nejse ipak ja na nase keca odigrah i nadam se dobrom rezulatu (nek bude 2-0)

Veceras nakon pobjede, svi zastave (liljane) u ruke i pravac grad ma koji bio:cool:

Idmo ZMAJEVI od Bosne!

Super Moderator
ima da ih pobijedimo a spanci nas mozda i popuste da odigramo nerjeseno sa njima jer im ne treba ;)
ni ja ne gotivim turke i kad je bilo ono hrvatska - turska nisam ni pomislio da navijam za turke
ko su mi turci ? niko brate ne svatam to nikako al eto nek navija kako ko hoce
isto oni u republici srpskoj kad ih pitas za koga navijaju kad igra bosna - srbija oni navijaju za srbiju nidje veze
kad je bosna igrala rukomet sa hrvatskom dole negdje u hercegovini cini mi se, na nasu himnu stanovnici bosne i hercegovine su zvizdali i pravili gluposti
to nikako ne volim al eto
zivim u bosni navijam za njih pa onda za nase komsije i ne petljam sport sa politikom....
sretno nasima veceras ;)

pobijedimo sve i cekam kiks spanaca i u zadnjoj utakmici i njih naguzimo na bilinom polju. i prvi smo u grupi. kakav ba baraz, ljudi :cool:
uz ovaj gore tekst bi trebala u pozadini pjevati "sa gradacca bijele kule, zmaja od bosne " :icon_biggrin:

Član
Nadam se da cemo da pobijedimo, al bice gusto jaki su ovi turci pogotov kad im treba....

Ako sad ne odemo makar u baraz nikad necemo....mislim da bi mogli podlec atmosferi turci prije nego nasi jer bit ce pakleno veceras...

Ciro VS Terim:):):) dva lisca prava
Bosna VS Turska.....

Ajmo bosno bosno.....1:0 nam je dovoljno:)

Početnik
Death_beat je napisao(la):
pobijedimo sve i cekam kiks spanaca i u zadnjoj utakmici i njih naguzimo na bilinom polju. i prvi smo u grupi. kakav ba baraz, ljudi :cool:
uz ovaj gore tekst bi trebala u pozadini pjevati "sa gradacca bijele kule, zmaja od bosne " :icon_biggrin:

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/MD-3R8MnWBk&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/MD-3R8MnWBk&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Član
Veceras bi nasi Zmajevi trebali da nastave istim putem kojim je nekada davno 1831 godine posao Husein Kapetan Gradascevic ili Zmaj od Bosne.
Nadati se da ce momci izdrzati i pokazati da smo ipak bolji.Da napokon i jednom za sva vremena porazimo Tursku.

Jedna vrlo zanimljiva izjava se pripisuje Husein Kapetanu,koju je izrekao u to vrijeme,a govori o njegovoj neustrašivosti,a pomalo i o Bosanskom humoru. Upitan - Zar se ne boji dici oružje na Otomansko Carstvo!??

Husein Kapetan je odgovorio:"Boga se bojim malo,Sultana nimalo,a Vezira - ko dorata svoga!!

U cuvenom razgovoru sa Turskim Begler-Begom,kada mu je Turski Begler-Beg rekao:

"Nema više Bosne,a neće biti ni Bošnjaka,Huseine...Gineš za državu koja nikad nije postojala - niti će.

Husein Kapetan Gradaščević mu je odgovorio:

Ima Bosne,Begler-Beže,i Bošnjaka u njoj.Bili su prije vas i ako Bog da,biće i poslije vas!!

Član
"Boga se bojim malo,TURSKE NI MALO A SULTANA K'O DORATA SVOG!"-Husein- Kapetan Gradascevic

volio bi da veceras dobijemo i to da ih "bratski" dobijemo nekih 3-4:0, al mi nebi bilo zao ni kad bi X bio. aBd da veceras i vedo proradi. al dabogda da onaj ciro stavi dva spica...

PS. igy, nemoj kljucat temu ziv bio, znamo mi da ti ne gotivis fudbal, al nema veze :D

Član
Ma veceras u nicaZe ludilo :smajli12::smajli12::smajli12::smajli12::smajli12:

Zastava je spremna , karte spremne , samo nema Piveee :(

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.