Asteroid prijeti da 2036. pogodi Zemlju?

Asteroid prijeti da 2036. pogodi Zemlju?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Veliki asteroid ide prema Zemlji i mogao bi imati katastrofalne posljedice za našu planetu ukoliko se sudari s njom 2036. godine, javili su ruski mediji.

Asteroid, koji je nazvan Apophis, prema Zemlji putuje brzinom 10 kilometara u sekundi, a naučnici upozoravaju da bi udarac mogao imati daleko veće posljedice od atomske bombe koja je bačena na Hirošimu.

Astronomi u ruskom observatoriju Zvenigorod blizu Moskve trenutno pokušavaju izračunati putanju kojom bi ovaj asteroid trebao ići. Također, pokušavaju smisliti način kako ga usmjeriti sa putanje prema Zemlji. Njihov zadatak je da procijene koliko je zaista opasan asteroid Apophis, a to će se najbolje znati za najmanje deset godina.


Astronom Sergey Barabanov objasnio je predviđeni slijed događaja: "Najkritičniji trenutak bit će 2029. kada će se Apophis toliko približiti Zemlji da će se moći vidjeti golim okom. Tada ćemo znati da li će proći pored nas ili će se sudariti sa Zemljom 2036. godine". Ukoliko Apophis prođe i blizu Zemlje njena gravitacija bi ga mogla privući sebi i moglo bi doći do neizbježnog sudara.

Američka svemirska agencija NASA procijenila je da bi udarac Apophisa u Zemlju bio 100.000 puta jači od eksplozije atomske bombe na kraju 2. svjetskog rata u Hirošimi.


Sta vi mislite ima li ovdje istine?
 

IGY

Član
Ja kontam od Topica asteroid :D
kad ono pravi
ma hajd daleko je to ko zna sta ce se desiti do tad
 
Član
"Najkritičniji trenutak bit će 2029. kada će se Apophis toliko približiti Zemlji da će se moći vidjeti golim okom. " --- ovde ce bit furka mocemo ga vidjet :D a 2032 jos blize ce bit :D :D furka
raja ce slikat i stavljat na dernek ahahaha boze me ti sacuvaj!!
e jaaa pisa nas maloprije murija na vrbanji , bubno Anais malo Pioneerima :D i eto ih
 
Član
Američka letjelica će pratiti asteroid koji prijeti Zemlji

Američki tim stručnjaka SpaceWorks Engeineering je pobijedio na natjecanju u izradi idejnog projekta svemirske letjelice koja na svom putu treba presresti asteroid Apophis koji će možda pogoditi Zemlju. Podatke koje letjelica zabilježi koristit će se u budućim saznanjima o orbiti ovog 300 m širokog kamena iz svemira. Apophis će se približiti Zemlji 2029. godine i postoji mala, ali realna mogućnost da asteroid pogodi Zemlju 2036. godine.
 
ja mislim da je ovo 5 asteroid koji prijeti da udari u zemlju, a od toga nista
uostalom, do 2036. godine ko ziv ko mrtav:)
 
Član
Ja ovo gledam s pozitivne strane, kad se bude priblizio zemlji, toliko ljudi ce se razbjezati, tako da meni jedino preostaje da odem u Japan, i provozam njihova auta dok mi noge ne utrne :lol:
 
ma nema od ovogo nista,neko rece ovo je dosad 3423523 asteroid koji prijeti zemlji,a onda opet neko rece da ce tada nastati panika i potop i svi ce biti u euforiji,izgubljeni,bit ce prava sodoma i gomora,a ja cu se tada nakrast autica i navozati kao drug sami,zatim cu da pokupim sidu od svih mogucih droljica,ma bit ce to ludnica.

imal sanse da to udari prije?:D
 
Početnik
ko kad su pitali nekog lika, sta bi ti da saznash da ce sutra biti smak svijeta ... kaze lik ... zenu djecu i pasoshe i bjezi u njemacku ....

tako chu i ja :) hebo steroid ;)
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top