amortizer ili glavcina-špura

amortizer ili glavcina-špura

Član
ovako to izgleda,auto je focus 2001 god,otisao danas da uradim spuru(obje gume trosi s unutrasnje strane,desnu malo vise,volan nevuce nigdje) pregledali kugle i to sve ok,kad je postavio one hepeke na tockove pokaza mu nagib na desnom tocku prevelik i kaze da sam vjerovatno naletio na rupu i iskrivio amortizer ili glavcinu jer amortizer se ugura samo nema serafa nikakvi,sad jel ko imao sta takvo,sta se u vecini slucajeva iskrivi amortizer ili glavcina mislim onaj dio gdje je amortizer ,nekako mi bezveze napamet kupovati prednje amortizere,

Član
nema tu amortizer ili glavicina, skinu se djelovi i pregleda se detaljno ...treba imati oko da se to vidi jer su to milimetri, ali ko zna vidjet ce;)

Član
amkos je napisao(la):
kako pregledati glavcinu jel kriva:icon_question:

to ti je najbolje skinuti i porediti sa drugom glavicinom, stavis jednu do druge i vidi se ako je kriva...kod mene je bila glavicina kriva par mm, fino se primjetilo, posebno kad smo stavili drugu ispravnu pored;)

iako za takvo nesto potreban je zestok udar da je iskrivi

Član
AnDel je napisao(la):
amkos je napisao(la):
kako pregledati glavcinu jel kriva:icon_question:

to ti je najbolje skinuti i porediti sa drugom glavicinom, stavis jednu do druge i vidi se ako je kriva...kod mene je bila glavicina kriva par mm, fino se primjetilo, posebno kad smo stavili drugu ispravnu pored;)

iako za takvo nesto potreban je zestok udar da je iskrivi

nisam bas imao zestok udar,ono sitne rupe i tako to,na golfu sam jednom pravo u rupu potrefio i odma pukao amortizer :D bemti focusa sto nije bar ko golf da se moze stelati na amortizeru nagib,moracu vidjeti moze li se sta izmjeriti na glavcinama da je neskidam dzaba ili kupujem drugu a neznam jel moja kriva

Za ispitivanje glavicine da li je kriva, najbolje je dignuti auto na dizalicu, upaliti auto i pokrenuti auto da se tockovi okrecu... onda gledac tocak u pravcu i gledas da li je kriva glavicina... i 1 mm odstupanja ces primjetiti... mi smo tako na pasatu primijenuli 3 seta prednjih diskova i svaki set se iskrivi nakon mjesec dana.. sve pregledali na kraju gledali glavicinu na gore opisani nacin i tacno se da primjetiti kad je kriva...

sto se tice amortizera, nema sanse da se iskrivi, gotovo nemoguce jer je klip amortizera u centru... kod spure je bitno da su seleni, kugle, krajnice i ostale gumice da su uredu... samo mi nije jasno kako ti ne vuce u stranu a nagib nije dobar, nema teorije da ne vuce ili je pogresna dijagnoza :icon_question:

Super Moderator
A kako kad ga dignes na dizalicu (ili na bilo koji drugi nacin) vidis da glavcina nije uredu? Sta se desava pa da znas da nije ok kako se to gleda?

allroad je napisao(la):
A kako kad ga dignes na dizalicu (ili na bilo koji drugi nacin) vidis da glavcina nije uredu? Sta se desava pa da znas da nije ok kako se to gleda?

pa drug, kad se auto digne na dizalicu i kad se tockovi okrecu da se primjetiti kako glavicina "felsa" kad je kriva ili felga... ali sumnjam da mu je kriva glavicina, tresao bi mu se volan nenormalno.... njemu je jedan od elemenata ovjesa uzrok trosenja guma ili taj majstor nezna nastimati spuru :icon_question:

Član
FirellesMonster je napisao(la):
allroad je napisao(la):

pa drug, kad se auto digne na dizalicu i kad se tockovi okrecu da se primjetiti kako glavicina "felsa" kad je kriva ili felga... ali sumnjam da mu je kriva glavicina, tresao bi mu se volan nenormalno.... njemu je jedan od elemenata ovjesa uzrok trosenja guma ili taj majstor nezna nastimati spuru :icon_question:
evo u petak sam dosao kuci,na autocesti 130-140 volan miran nit trese nit vuce kud,a radio sam tehnicki pa su rekli da se gume trose s unutarnje strane,a kako ce majstor nastimati nagib ako nema nijednog serafa na amortizeru da bi bio pricvrscen za glavcinu,kugle su jos original nijedna nema niti malo lufta a tako i lafeti,sumnjam ja ipak na amortizer da se malo deformisao,kad steknem vremena pregledacu,

Član
I u mene je bio isti slucaj,gume se trosile sa unutarnje strane ibe nenormalno,evo ti dokaz..
cam00046o.jpg

cam00047.jpg

Volan mi nije vukao ni na jednu stranu,volan nije ni tresao,vozio sam po nevremenu i po kisi i nisam proklizavao nit poskakivao po cesti,auto ispravno vozilo
Razlog:
-Desna opruga kraca
-Desna poluosovina kriva(vidjeli kad smo auto digli na dizalicu i pokrenuli tockove)
A kugle krajnice i ostalo sve je bilo 100% ispravno jer sam promjenio naknadno
Spura sam manuelno odradio sa sipkom i sad je kao da ima servo i gume se ravnomjerno trose,opruge kupio nove i promjeno desnu lafetu ostala jos samo poluosovina,sad nemam nikakvi problema,mozda ti pomogne ovo sto sam napisao,pogledaj poluosovinu i opruge zna da se desi,ja sam ti primjer

Član
Matej19 je napisao(la):
I u mene je bio isti slucaj,gume se trosile sa unutarnje strane ibe nenormalno,evo ti dokaz..
cam00046o.jpg

cam00047.jpg

Volan mi nije vukao ni na jednu stranu,volan nije ni tresao,vozio sam po nevremenu i po kisi i nisam proklizavao nit poskakivao po cesti,auto ispravno vozilo
Razlog:
-Desna opruga kraca
-Desna poluosovina kriva(vidjeli kad smo auto digli na dizalicu i pokrenuli tockove)
A kugle krajnice i ostalo sve je bilo 100% ispravno jer sam promjenio naknadno
Spura sam manuelno odradio sa sipkom i sad je kao da ima servo i gume se ravnomjerno trose,opruge kupio nove i promjeno desnu lafetu ostala jos samo poluosovina,sad nemam nikakvi problema,mozda ti pomogne ovo sto sam napisao,pogledaj poluosovinu i opruge zna da se desi,ja sam ti primjer

uh :icon_eek: ovo u tebe je previse bilo u mene nije toliko,a nisu dirate opruge nista,sve je jos original,vidjecu da provjerim poluosovinu i glavcinu odnosno sve sto se da provjeriti bez prethodnog skidanja i zamjene napamet :D