Alfa Romeo 4C na Nirburgringu brži od BMW-a M3

Alfa Romeo 4C na Nirburgringu brži od BMW-a M3

Član
alfa-4c-1.jpg

Alfa Romeo 4C je u poslednje vreme dobijao priličnu medijsku pažnju, ali mnogi su uskraćeni bili za odgovor na pitanje kako će se italijanski model snaći na Nirburgringu. Sada je konačno i ta nepoznanica rešena.

4C je, u organizaciji italijanskog automobilskog magazina Quattroruote, nastupio na "zelenom paklu", ostvarivši rezultat od 8.04:00 (osam minuta i četiri sekunde), nadmašivši tako učinak BMW-a M3 E92 iz 2007. godine.

Ako je suditi po tom rezultatu, Alfa je napravila odličan automobil u smislu upravljačkih karakteristika i dinamike, imajući u vidu da je 4C ostvario bolje vreme od automobila čiji motor ima četiri cilindra i 50 odsto snage više od njega.
Postignuto vreme je identično rezultatu Lamborghini Diabla GT (1999) i svega sekundu sporije od Jaguara XKR-S (2011), Aston Martina V8 Vantage modela (2005) i Porschea 911 GT3 (1999).

Za ovakve performanse treba pre svega zahvaliti težini od svega 895 kilograma, koja u kombinaciji sa 1,75-litarskim četvorocilindarskim agregatom sa turbo kompresorom i 236 KS, omogućava sprint do stotke za 4,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 258 km/h.

Član
mislim da su s 4c uboli u centar, i da ce se odlicno prodavati,
za nekih 60 milja eura, licno nebi pogledao drugi nov auto,
skoro supersportista, sa fantasticnim dizajnom, malom potrosnjom, malom kilazom, centralnim motorom, dosta carbona itd...

Član
Ima Porsche Cayman, koji je vjerovatno i jedini ozbiljan konkurent i takodjer je izvrsan automobil...

Alfa je super, ali kad bi birao izmedju ova dva, mozda bi Porsche ipak bio prvi izbor - ako ima full iskljucivi ESP :)

Pa nije Cayman Golf pa da nema potpuno isključivanje kompletne elektronike :D
Alfa je impresivna ali ja kao fanatik ne bi je nikada kupio jer u mojoj opciji postoji samo 911 i eventualno Cayman, a za 60k € ima od obične Carrere preko nekog od GT3 modela pa do Turba. Sve pravi supersportaši. Naravno Alfa je potpuno nov auto i ovakve cjenovne usporedbe su nebitne u globalnom smislu :)

p.s. 911 GT3 (996 mk1) ima službeno potvrđeno vrijeme na Nordschleife 7 min i 56 sek, i prvi je serijski automobil na svijetu ( sa serijskim gumama) koji je probio vrijeme od 8 minuta na ovoj stazi. Vozio ga je Walter Röhrl.

Član
Istina nije Golf, ali gledao sam test Chris Harrisa o Porsche Boxsteru i kad je driftao, kaze ESP mu se palio pri kraju drifta te ispravljao automobil, iako je bio potpuno ugasen. Ali to je bio auto na prvoj prezentaciji, pa se ja nadam da su za tu priliku onemogucili potpuno gasenje ESP-a. Posto je Cayman mehanicki gotovo isti kao Boxster, jasno ti je zasto sam to napisao. Imas taj test na youtube pa pogledaj ako te zanima :)

A sto se tice vremena na ovoj stazi, ovaj auto je morao ovoliko voziti, inace bi bio spor. Jer ako se ne varam, Renault je sa Meganeom RS Trophy sa 265 KS te nekih 300+ kg vise, vozio 8:07. A Alfa je rasni sportas sa karbonskom sasijom, te napravljena sa ciljem da vrati Alfi stari sjaj. Nije smjela biti sporija.

Član
porschefan mjesas kruske i jabuke u ovim poredjenjima,
4c je pun pogodak nadam se da ce i kupci prepoznati ono sto ja vidim :D
karbonska sasija i kokpit u autu cjene oko 50 milja je impresivan podatak, performanse, prestiz, dizajn, sta reci..slazem se s bokijem da bi mogla vratiti stari sjaj alfi

porschefan mjesas kruske i jabuke u ovim poredjenjima,
4c je pun pogodak nadam se da ce i kupci prepoznati ono sto ja vidim :D
karbonska sasija i kokpit u autu cjene oko 50 milja je impresivan podatak, performanse, prestiz, dizajn, sta reci..slazem se s bokijem da bi mogla vratiti stari sjaj alfi

Odakle ti to da mješam kruške i jabuke, jasno sam napisao : "...Naravno, Alfa je potpuno nov auto i ovakve cjenovne usporedbe su nebitne u globalnom smislu..."
Stvar je u mom osobnom odabiru, samo čitaj malo detaljnije, uključujući sve moje komentare...

Član
procitao sam detaljno, ali poredis nov auto sa dosta napredne tehnologije carbona, malim 1.75 motorom, 240 konja i takvim performansama, i garancijom, koji je pri tome i novi model sa duhom onih starih "avangardnih" automobila s puno emocija, bez prethodne historije kao npr 911ka.
plus to sto je taj porshe koji bi se mogao polovan uzeti za te pare, daleko veci potrosac, daleko skuplji za odrzavanje, i na kraju bi te ispao daleko i skuplji dugorocno..
ova alfa je auto za nekog ko ima 50ak milja bez da imas jos 50 za odrzavanje i sl...a pri tome ima vrhunske performanse uz prihvatljivu potrosnju..hocu reci da imam te pare mogao bi kupiti alfu bez razmisljanja da li cu kasnije imati probleme sa popravkama, motorom, potrosnjom i sl...a za porsha bi morao dobro razmisliti ili imati jos mnogo novaca sa strane...tako da su mi to dva razlicita svijeta, filozofije snage-tezine-materijala-cijene-stila itd...

Ne znam, svi imaju svoje mišljenje ali ti pričaš o ovim autima kao o kupovini golfa ili punta. Pa svaki kupac koji iskešira ove pare za ovu Alfu ima jo bar 2 druga auta, a posebno vlasnici 911ke. Razmišljaš na BiH način, gdje se digne 10000 KM kredita i svaki fening se da za auto koje je prešlo 250000 km pa se onda nema za popravke.

I koga briga za potrošnju, uvijek se priča o jebenoj potrošnji na isti način za Ferrarija i za nekog našeg jadnog dizela od 60 ks.

Ako bi ti dao "svih" 50000 eura za ovu Alfu i onda mjerio decilitre koliko će ti potrošit nije ovo za tebe prika.

Član
ma ja ne mislim o ovim autima ali mi to poredjenje ne ide, ali u biti je istina da je ovaj auto dosta blizi sirim narodnim masama, koji mastaju o nekom supercar, cemu je ovaj auto blizu a cjenom daleko ispod...
kupci porscha i ove alfe mogu da budu potpuno razliciti slojevi drustva, a ne znam zasto nebi mislio na potrosnju ako vec mogu dobiti uz to i performanse , zasto ljudi placaju dizele po 50-100 000 onda..
alfa je "optimizirana" da mozes birati izmedju nje i nekog hot hatcha i to mi je lakse porediti, hocu reci da je s ovim alfa ciljala na mnogo veci dio trzista od onog na koji cilja porsh, ferrari itd

Da se razumijemo, ne želim porediti ovu Alfu s nekim drugim autom jer to i nije tema rasprave, ona je vrhunsko ostvarenje i nadam se da će konurencija htjet stvoriti nešto slično. To bi bilo odlično za autoindustriju koja je postala dosadna i sterilna.

S druge strane, valjda se zna do sada da sam fanatik za Porscheom 911, tako da ne postoji na svijetu neko drugo sportsko auto koje bi kupio prije njega.
Ako budem imao 50000€ viška, uzet ću 996 Carreru za 20000€, shvaćaš. :D :)

p.s. Alfa 4C ima samo jednog konkurenta a zove se Lotus Elise S

Član
Kako je Harris rekao u onom testu, Alfa 4C je sredina izmedju Lotusa i Porschea, bas sto je do sada nedostajalo na trzistu.