ABS Fault Pug 307

ABS Fault Pug 307

Član
Evo ljudi mene s novim problemom... Veceras mi se upalila lampica od abs i naravno na boardu ispisalo ABS Fault, gasio ga pa palio i nije se pojavila par kilometara pa se opet pojavila,pa sam ga opet ugasio i do kuce cc5KM nije se palila lampica.. E sad od prije par dana, cini mi se kako sam namontirao zimske gume, kad stisnem blago kocnicu, osjeti se kako podrhtava, isto kad abs "drobi" ono mrda se papucica, to sam osjetio kad je bas lagano pritisnem i kad nebi trebao abs da reguje, pa ako ima kakve veze ovaj simptom sa greskom i ako neko predpostavlja sta bi moglo zezat bio bih zahvalan na pomoci! ;)
pozz

MTR

Član
kakve su disk plocice ?kakvi su diskovi ? imas li ESP ? imas li dovoljno ulja za kocnice ? jel ti ista dimenzija zimskih kao i ljetnih guma ?

Član
Pregledaj diskove dali su ti poravilno legli na glavcine, jer to hoce da bude ako si skidao gume i stavljao i nisi pravilno stegnuo tockove i nije ti ni disk legao kako treba. Isto tako moze biti da su ti krivi diskovi ili plocice da ti nisu legle.
A moze biti jos nesto, posto ti kazes da ti se palila lampica od ABS-a pa je moguce da ti je neki davac potrosio i onda senzor ne vidi kretanje davaca i odmah aktivira ABS. To se isto tako desavalo na koleginom Puntu Sportingu i mi mu zamijenili nazad davac na dobosu i poslije toga radio kao sat i nije mu se palila lampica poslije zamjene... Jer ima logike sto se davaca tice jer ako ti se lampica palila to moze biti da je davac otisao ili zaprljan, zato ti se i palila lampica jer nije vidio da se krece tocak i isto tako ti podrhtava jer "misli" da ti je tocak blokirao i zato aktivira ABS. Bas kao i kod kolege sto je bilo i poslije zamjene je bilo sve OK.

Član
ista je dimenzija i ljetnih i zimskih guma,pritisak u gumama ok, esp nemam, ulje za kocnice na max, mada neznam dali je viskozitet ok, posto ga ja nisam mjenjao.. diskovi i disk plocice Ok, i majstor rekao da su ok da netreba mjenajati...

druze Rs Turbo,ako je davac u pitanju ili senzor, dali bi onda trebalo stalno signalizirati gresku abs-a? I jeli skup taj davac i senzor?
hvala puno!

Član
Ne senzor, nego davac. DA je senzor onda ti nebi podrhtavala kocnica, a ako davac se potrosi ili zaprlja onda senzor ne moze da cita taj dio i tada ti se pali lampica ili ako kocis on Nevidi da se tocak krece i aktivira ABS.
Davac ti je prsten ili slicno na kojem dodju pravilna ispupcenja ili rupice tako da senzor moze citati (on cita 1 pa 0,1,0,1,0,1,0,1,0,1) i onda ako je zaprljan ili potrosen senzor ne moze da cita i zato ti vjerovatno pali lampicu i isto tako zbog toga isto ne vidi da se tocak okrece i pali ABS...
Evo slike pa vidi kako to izgleda. Ako ne razumijes na slici mogu i prevesti :cool: Ne mora znaciti da jest on ali mozes to ispitati ili da vidis na diagnostici da li je do njega...
TAj davac ti je ovo "Drive shaft rotating tub with ABS electromagnetic ring" on je ovaj elektromagnetni prsten sto ima rupice po sebi...
Opet naglasavam ne mora 100% da bude do njega ali valja pregledati u kakvom su stanju i dali su zaprljani, ne kosta te nista...

Prilozi

• images.jpeg
    images.jpeg
    16,6 KB · Pregleda: 31
Član
hvala druze, ti si moj idol hehe, evo sad sam iz garaze, nisam nista posebno vidio, al zeza me desni tocak ima lufta bem li ga, vec sam to spominjao pa ako ikako mognes sutra odo do servisa nek vide sta je i ako ima ko servis za pug-a za preporucit u tz neka javi :D laku noc, pa se cujemo-pisemo :d i jos jednom hvala!

MTR

Član
Grga je napisao(la):
hvala druze, ti si moj idol hehe, evo sad sam iz garaze, nisam nista posebno vidio, al zeza me desni tocak ima lufta bem li ga, vec sam to spominjao pa ako ikako mognes sutra odo do servisa nek vide sta je i ako ima ko servis za pug-a za preporucit u tz neka javi :D laku noc, pa se cujemo-pisemo :d i jos jednom hvala!

ako ti je cikno lezaj ( sad ne znam tacno jel kod tvog nisam u servisu ) kod njega je senzor zajedno sa njim

Član
evo ja danas bio u servisu, nesto sto mi je lupalo na desnoj strani po makadamu je bila spona i kosta 21KM+15km ruke+25Km optika i uradio diagnostiku radi ovog abs-a i dobio sledece:

Dijagnoza upravljačkih uređaja Peugeot ABS 8.0 memorija gresaka
5326 Senzor broja okretaja straga lijevo-pogresan signal/nema signala

sto znaci da je senzor otisao, e sad kazu mi da je senzor 100km(50e), ja dodjem kuci i nazovem dvije prodavnice kod njih 50km e sad u cemu bi trebala biti razlika i kako mogu znati koji mi senzor treba, katu da ima Bosch i jos neki ACE ili tako nesto, a evo sta mi kaze service box za moj pug PRIDRUŽENA VARIJANTA KOČNICE ABS BOSCH 8 0 jel to to? I dali je cijena "normalna" 50km ili su mozda sta pogrijesili?

Član
Grga je napisao(la):
evo ja danas bio u servisu, nesto sto mi je lupalo na desnoj strani po makadamu je bila spona i kosta 21KM+15km ruke+25Km optika i uradio diagnostiku radi ovog abs-a i dobio sledece:

Dijagnoza upravljačkih uređaja Peugeot ABS 8.0 memorija gresaka
5326 Senzor broja okretaja straga lijevo-pogresan signal/nema signala

sto znaci da je senzor otisao, e sad kazu mi da je senzor 100km(50e), ja dodjem kuci i nazovem dvije prodavnice kod njih 50km e sad u cemu bi trebala biti razlika i kako mogu znati koji mi senzor treba, katu da ima Bosch i jos neki ACE ili tako nesto, a evo sta mi kaze service box za moj pug PRIDRUŽENA VARIJANTA KOČNICE ABS BOSCH 8 0 jel to to? I dali je cijena "normalna" 50km ili su mozda sta pogrijesili?

Vec sam ti bio rekao da prekontrolises sponu volana jer ona moze biti uzrok lupanja (sto sam ti govorio za onu sponu da vidis ispod mandzete na letvi)....
:D
Sto se tice senzora, ako si bio u ovlastenom servisu to je kod njih ko fol originalni dio i zato dodje 50€, a kod drugih upola jeftinije jer su zamijenski dileovi. Do tebe je sada sta ces da uradis, dali ces uzeti zamjenski senzor ili taj sto je ko fol originalni... Ja licno bi uzeo zamjenski jer su dijelovi dosta kvalitetni a i dobijes isto tako garanciju kao i na ovaj njihov...
Cisto sumnjam da su progrijesili cijenu jer u ovlastenom servisu za VW za golfa 4 senzor zadnjeg tocka dodje 40€ dok u ovim auto dijelovima zamjenski dodje 22 km, i ja sam ih ugradio dosta dosta (ovih zamjenski) i jos se niko nije zalio da mu je prestao raditi. Neki su cak i ugradjeni prije 3 godine i jos uvijek rade...

Član
Jest vala, tacna ti je konstatacija za sponu bila heh, svaka cast :d
ma uzet cu taj zamjenski senzor, ustvari prvo cu prekontrolisat kontakte, kabal i sl. da vidim da nema kakvog fizickog ostecenja koje bi se moglo sanirat, jer ne gori stalno upozorenje od abs-a ali doduse stalno "skakuce"papucica pa vidjet cemo ;) jos jednom hvala na odgovorima

Član
Mozes senzor da ispitas preko unimera dali je ispravan (stavis na otpor i vidis dali radi), pa ako jeste onda pregledaj kablove i kontakte...

Član
Da, iskopcas dzek sa njega i onda unimer stavis na otpor i onda ga stavis na senzor i vidis dali pokazuje otpor, jer unutra u senzoru se nalazi magnet i namotaj, ako nema otpora onda ne valja, ako imas otpor onda valja senzor, onda pogledaj kakv je citac (onaj prsten sa rupicama). Isto tako pregledaj dzek i kablove...
Ali ako ti je pokazao da ti ne valja senzor onda ne valja, ali ga mozes i tako ispitati dali je uredu...

Član
e ovako upravo cackao oko senzora otpor je oko 26 Megaoma na senzoru lijevom(pokvarenom) a i desnom ispravnom.. Pa sad mi bas i nije sve jasno heh, mada kod mene ne svjetli stalno lampica od abs-a, ponekad se upali.. sad neznam sta mije ciniti.. na senzoru pise Leoni, jel mi to sta znaci? Jel to neka "marka" koju trebam i kupiti ili je to "samo onako" heh
pozz