402 Street Race 2007

402 Street Race 2007

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Organizacija 402 Street Race, nalazi se pred početkom šeste godine organizacije istoimenih auto utrka ubrzanja u Hrvatskoj i prve sezone koja obuhvaća četiri države s tendencijom daljnjeg rasta.

Širenjem na teritorij izvan RH uočeni su različiti kriteriji primjene, u osnovi sličnih zakona u dijelovima koji se odnose na potrebne elemente koje vozilo mora zadovoljiti da bi bilo tehnički ispravno, odnosno registrirano za cestovnu upotrebu.

11strv.jpg


Da bi natjecanje zadržalo tendenciju rasta i popularnosti kao osnovni cilj, a imajući u obziru prije navedenu zakonsku različitost, nužno je bilo odrediti jednake kriterije za sve natjecatelje, bez obzira iz kojeg kraja svijeta dolaze, odnosno postaviti temelje za jednako vrijedna natjecanja bez obzira u kojoj državi se odvijaju. To je učinjeno doradom Pravilnika o održavanju utrka ubrzanja te donošenjem posebnog Tehničkog pravilnika utrka ubrzanja, što je rezultat izvrsne suradnje stručnog tima organizatora 402 Street Race natjecanja s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Fakultetom prometnih znanosti u Zagrebu i Centrom za vozila Hrvatske.

Od ove sezone, sukladno postavljenim jednakim kriterijima s ciljem maksimalnog pojednostavljenja prihvata natjecatelja, a imajući u vidu atraktivnost vozila koja u pojedinim državama ne zadovoljavaju osnovne zakonske elemente potrebne za registraciju, omogućen je pristup i takvim, neregistriranim, odnosno, trkaćim vozilima natjecanju, uz poseban tehnički pregled sigurnosnih elemenata i suglasnost nezavisne Interdisciplinarne komisije sastavljene od stručnog kadra Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakulteta prometnih znanosti i Centra za vozila Hrvatske.

11str1.jpg


Navedene promjene ne utječu ni na sustav natjecanja ustaljen u proteklim sezonama, niti na konkurentnost registriranih automobila za cestovnu upotrebu u odnosu na trkaća vozila jer se i dalje natjecanje odvija po vremenskim klasama, npr. svi automobili koji na kvalifikacijskim vožnjama ostvare najbrže vrijeme između 12 i 13 sec. natječu se međusobno upravo u klasi od 12 do 13 sec. Imajući sve promjene u vidu, po prvi puta 402 Street Race, za razliku od dosadašnjih sezona, daje mogućnost nastupa i ravnopravne borbe i neregistriranim, dakle trkaćim vozilima koja moraju zadovoljiti osnovne uvjete natjecanja regulirane Tehničkim pravilnikom.

Navedeni kriteriji i postupci primjene stvorili su kvalitetan temelj za unapređenje suradnje s Hrvatskim auto i karting savezom (HAKS-om) i stvaranje nove, punopravne grane u automobilističkom sportu. Od ove sezone natjecatelji 402 Street Race natjecanja postaju licencirani vozači, što ih maksimalno udaljava od vozača koji svoje frustracije liječe
jurcanjem od semafora do semafora, ugrožavajući svoj i život ostalih sudionika u prometu.

11str2.jpg


Nastojanja, da se od prvog dana minimaliziraju takve nelegalne utrke i ljubiteljima tuninga omoguće maksimalno sigurni uvjeti za pokazivanje vlastitih i sposobnosti svojeg vozila prepoznalo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH i postalo stalnim pokroviteljem. Ove godine, kvalitetna suradnja s MUP-om RH proširena je na sudjelovanje 402 Street Race-a u Nacionalnom programu suzbijanja zloporabe opojnih sredstava. Iako je ovo natjecanje, zahvaljujući sudjelovanju natjecatelja iz raznih zemalja, od prvog dana bilo međunarodnog karaktera, što potvrđuje uzastopna titula Prvaka timskog natjecanja ekipe V-Tec Team iz Austrije, 2007. godina je prekretnica i teritorijalno proširenje 402 Street Race natjecanje čini u punom smislu međunarodnim.

Sukladno povećanju obima natjecanja, povećan je nagradni fond, uz timsko uvedeno je i pojedinačno prvenstvo, a obzirom na specifičnost 402 Street Race utrke ubrzanja kao cjelodnevnog natjecanja, velika pažnja data je 402 Street Style natjecanju u estetskim preradama automobila, natjecanju koje je osmišljeno na samom početku, 2002. godine i s vremenom je evoluiralo u respektabilno natjecanje po broju sudionika i kvaliteti kriterija, db Drag natjecanju u glasnoći auto audio sustava te EMMA natjecanju u kvaliteti auto audio sustava, kao sastavnim elementima svakog 402 Street Race eventa.

11str3.jpg


Mnogobrojnoj publici pruža se zadovoljstvo i sadržajnost, osim stalnim ulaganjem u atraktivnost spomenutih natjecanja i dodatnim zabavnim sadržajima posredno ili neposredno vezanim uz tuning i automobile (Sexy Car Wash, Hot Models, DJ-i, koncerti,…). 2007. godina donosi i novosti u vrstama i rasporedu natjecanja na dvodnevnim eventima s ciljem daljnje popularizacije i atraktivnosti pa je tako uz dvije cjelodnevne 402 Street Race utrke, subota rezervirana za 402 Street Style i db Drag, a nedjelja za EMMA i EMMA race natjecanje te od ove godine po prvi puta u sklopu 402 Street Race evenata Drift Match natjecanje u Osijeku i Rijeci, u organizaciji 402 Street Race partnera iz Slovenije.

Pred nama je, dakle, najveća i najsadržajnija sezona u povijesti 402 Street Racea i potvrda kvalitetnog planiranja s dugoročnim ciljem kontinuiranog rasta i popularizacije što su tokom godina prepoznale mnoge tvrtke za promociju vlastitih proizvoda i usluga i iz godine u godinu svojim sudjelovanjem omogućuju razvoj i kvalitativno obogaćuju evente.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top