"24 sata Le Mansa": Porsche prekinuo dominaciju Audija

"24 sata Le Mansa": Porsche prekinuo dominaciju Audija

Putovanja.ba
Administrator
U posljednjih 15 godina ekipa Audija pobjeđivala je na čuvenoj utrci "24 sata Le Mansa" čak 13 puta. Uz dvije pobjede koje su ostvarili na uvodnim ovosezonskim 6-satnim utrkama izdržljivosti na stazama Silverstone i Spa-Francorchamps, u Audiju su s velikim samopouzdanjem došli u Francusku, najavljujući svoju 14. pobjedu u najprestižnijoj klasi LMP1. Međutim, u tvorničkoj ekipi Porschea potrudili su se da pokvare planove Audija.

150614050.6_mn.jpg


Iako Audi vodi u WEC šampionatu, to im na stazi la Sarthe nije pomoglo da "zatvore“ najviše krugova i upišu 14. pobjedu s kojom bi se ukupnim brojem pobjeda u Le Mansu još približili Porscheu koji je, do ovogodišnjeg 83. izdanja legendarne utrke, u Le Mansu bio najbrži i najsretniji 16 puta. Već na kvalifikacijama se moglo vidjeti koliko su LMP1 hibridni Porschei brzi ove godine, jer su u 24-satnu jurnjavu krenuli sa prve tri startne pozicije, ispred Audija i neočekivano sporih Toyota. Četvrta tvornička ekipa u klasi LMP1 hybrid skoro da i nije vrijedna spomena, jer su tri Nissana GT-R LM Nismo na kvalifikacijama i tijekom same utrke ostvarivala katastrofalna vremena kruga uz koja se, realno, nisu trebali ni prijavljivati u klasi LMP1. Od Nissana na premijernom pojavljivanju niko i nije očekivao čudo, ali su se, onim što su ponudili, poprilično obrukali.

Prilično mirna utrka, bez mnogo udesa i prekida ulaskom sigurnosnih automobila, protekla je u žestokoj borbi između Porschea i Audija, čiji su se automobili mnogo puta smjenjivali na vodećoj poziciji. Vozači dvije LMP1 Toyote vozili su se cijelo vrijeme u pozadini, gubeći oko 3 sekunde po krugu i čekajući na eventualnu grešku vozača nekoga iz njemačkih ekipa, što se na njihovu nesreću nije desilo. Pobjeda u Le Mansu za Toyotu tako i dalje ostaje neostvareni san.

Tempom koji su pokazali u duelu sa superbrzim i pouzdanim Porscheima, u Audiju su imali osnovu nadati se još jednom pobjedničkom postolju, ali ih je nekoliko grešaka vozača, tehničkih poteškoća i vanrednih odlazaka u boks ipak ostavilo u pozadini. Adekvatnom retro bojom na karoseriji Porschea sa startnim brojem 17, kojom se jasno aludira na model 917 s kojim je 1970. godine Porsche ostvario prvu pobjedu u Le Mansu, u njemačkoj kompaniji vjerovatno su unaprijed planirali da bi crveni 919 hybrid trebao ostvariti 17. pobjedu.

Odlična simbolika boja i brojeva, ali na pobjedničkom postolju završio je bijeli Porsche sa startnim brojem 19. Vrijednost 17. pobjede Porschea u ovom slučaju dodatno podiže činjenica da su se iza upravljača 919-ice sa startnim brojem 19 smjenjivali vozači Nico Hülkenberg, Earl Bamber i Nick Tandy koji nikada prije nisu vozili utrku 24 sata Le Mansa. Favorizovani crveni Porsche 919 hybrid stigao je do drugog mjesta, a vozili su ga Timo Bernhard, Mark Webber i Brendon Hartley. Nakon mnogo problema do trećeg mjesta na podijumu stigao je Audi R18 e-tron quattro sa startnim brojem 7 koji je vozio trenutno najiskusniji i najkvalitetniji trojac ekipe Audi Sport Team Joest (Marcel Fässler, André Lotterer i Benoit Tréluyer). Sreća im ovaj put nije bila naklonjena.

U ostalim klasama ubjedljivo najuzbudljivije je bilo u klasi LM GTE Pro gdje je fenomenalan vozački trojac jedine preostale tvorničke Corvette C7R, jer je druga žestoko razbijena već na kvalifikacijama, uspio da se odupre mnogobrojnim napadima vozača Aston Martina i Ferrarija. Uz karakterističan zvuk američkog motora, pobjedu u klasi LM GTE Pro za ekipu Corvette Racing donijeli su Oliver Gavin, Tommy Milner i Jordan Taylor.

Čast Ferrarija odbranjena je pobjedom u „amaterskoj“ klasi LM GTE Am. Iza upravljača Ferrarija 458 Italia, ekipe SMP Racing, najveći broj krugova napravili su Victor Shaytar, Andrea Bertolini i Aleksey Basov. Vjerovatno jedan od najsretnijih nakon završetka „utrke svih utrka“ je poznati hollywoodski glumac Patrick Dempsey, koji ipak više voli da bude profesionalni trkač. Zajedno sa Patrickom Longom i Marcom Seefriedom, u Porscheu 911 RSR, stigao je do izvanrednog drugog mjesta u klasi LM GTE Am i toliko željenog podijuma u Le Mansu koji im je prošle godine izmakao za dlaku. U tome im je mnogo pomogao i tragičar Paul Dalla Lana iza upravljača vodećeg Aston Martina koji je 45 minuta prije kraja trke završio u zidu izlijetanjem iz Ford zavoja.

Desetak minuta prije kraja ovogodišnjeg 24-satnog spektakla počela je kiša, ali svi su bili maksimalno oprezni u nastojanju da zadrže naporno stečene pozicije i u tome su uspjeli. Neko je nekada rekao da kiša uvijek prati ovu trku. Bez obzira na nju, u ekipi Porschea odavno nije bilo sunčanije.
 
Nissan je bio zanimljiv samo zbog koncepcije njihovog auta, sa motorom smještenim iza prednje osovine i prednjim pogonom, ostalo 0.
Veliki dan ! :D
 
Top