2016. - Rally Neum

2016. - Rally Neum

rallyneum.jpg





Ovogodišnja automobilistička sezona započinje za 3 dana, prvim takmičenjem iz Rally Šampionata BiH i Rally Kupa BiH, a ujedno i prvim automobilističkim takmičenjem u ovom gradu, “1. Rally Neum 2016”.

Rally takmičenje, koje će okupiti domaće i međunarodne posade, je u organizaciji auto kluba ArcRACING, pod pokroviteljstvom Općine Neum i ulazi u završnu fazu priprema, nakon što je prije nekoliko dana objavljen pravilnik takmičenja i otvoren prijem prijava za takmičenje, te obavljen upis u FIA Zone kalendar za 2016.
Ovogodišnji, nadamo se tek prvi u nizu, Rally Neum se dešava 01./02.04.2016. godine, a u pravoj tradiciji kratkih tzv. sprint relija učesnike očekuje jedna staza duga oko 8000 metara, na kojoj će se dva brzinska ispita voziti u jednom, a dva “brzinca” u drugom smjeru. Staza je dio stare ceste Vranjevo selo – Duži – Moševići, i nalazi se u zaleđu Neuma, svega 3 km od zvaničnog servisnog parkirališta smještenog na morskoj obali, uz Hotel Sunce.

Ukupni planirani Itinerer kojim će proči sve posade iznosi oko 88 km, od čega 33 km otpadaju na brzinske ispite.

Planirana četiri brzinska ispita znače i jednak broj prilika za sve gledaoce da rally posmatraju na stazi brzinskog ispita, gdje se ipak najveći dio očekuje na tribinama Športskog centra Neum ispred kojeg će se nalaziti i start brzinskih ispita “Neum 1” i “Neum 2”, ali i na ceremonijalnom startu koji će se desiti u petak, 01. 04.2016. godine, u 19h ispred Hotela Sunce.

“1. Rally Neum 2016” završava ciljnom ceremonijom i proglašenjem pobjednika u subotu, u 16:30h, također na svečanoj rampi kod Hotela Sunce.

Pored onih iz BiH, lijepo vrijeme i gostoljubivi domaćini jedinog Bosanskohercegovačkog grada na moru očekuju takmičare i gledatelje iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i daleke Švedske, koji će nastupiti u bodovanju Rally Kupa BiH, dijela takmičenja koje je namijenjeno nosiocima stranih licenci.

Organizator AK ArcRACING ističe veliku podršku na koju nailazi i u Neumu, ali i kroz odziv brojnih sponzora bez kojih manifestacija ne bi bila moguća, poput HT Eronet, Sarajevo-osiguranja, INA Euroclass, Hotel Sunce, Red Bull, H.P. Oil, GDi, Automotiv i ostalih.

Izvor: http://www.autosport.ba/prvi-rally-neum-otvara-trkacu-sezonu-bih/

Vjerojatno je netko tko prati domaće auto utrke već ovo vidio, ali eto red je da se objavi i ovdje na forumu.

p.s. Ako ovo zaživi i postane tradicija moram nekada nastupit bar sa nekim Yugom. Staza je baš kroz moje selo i užu okolicu. :D



 
1. Rally Neum je prošao odlično, organizacija odlična, natjecatelja nije bilo puno ali općenito dovoljno za prvi ovakav događaj na ovim prostorima. Osim samih atraktivnih vožnji na ovoj dionici ceste gdje ima i dugih pravaca i oštih krivina i s krivina i nizbrdica i uzbrdica, bilo je mjesta i za upoznavanje pravih entuzijasta i ugodno druženje.
Na kraju je bila i najava za sljedeću godinu, što je jako bitna stvar :)

DSCF7807.JPG DSCF7808.JPG DSCF7809.JPG DSCF7810.JPG DSCF7811.JPG DSCF7815.JPG DSCF7819.JPG DSCF7820.JPG DSCF7823.JPG DSCF7826.JPG DSCF7827.JPG DSCF7828.JPG DSCF7829.JPG DSCF7831.JPG DSCF7833.JPG DSCF7839.JPG DSCF7841.JPG DSCF7842.JPG DSCF7843.JPG
 
Član
Jesi gledao uzivo? Ovaj Clio 3 je prelud kako puca iz auspuha :D

Evo bolji video voznje tog Meganea sa samog rally-a, iako je ovo 0 vozilo iliti safety car.

I jos jedan, iako lose kvalitete video auta sa trke...
 
Jao Boki, pitaš jesam li gledao uživo. Vrijeđaš me čovječe, cccc :D

Ja sam bio tu gdje je ovo snimano, jest loša snimka ali uživo je naravno mnogo bolje sve :)

Evo nešto profi

 
Poslednja izmena:
Član
Super je ovaj video, bas fino snimljen :)
Ovaj lik sa bijelim Yugom extra vozi, a vecina ove ekipe je bila i na rally Jahorina, pa sam ih gledao u akciji.
Clio 3 je predobar, sta bi tek bilo da neko doveze pravi WRC auto :D
Svidja mi se ruta ovog rally Neum, fina cesta za taj tip takmicenja.
 
Ova dionica ceste je baš kao stvorena za rally, ali tek kad se napravi nova magistralna cesta a ova stara seoska bude neopterećena i mogne se potpuno zatvoriti za promet, tek tada će biti vrhunski rally. Bilo bi 20-30 km na raspolaganju. ;)
 
Top