1.8 TSI 118 kw

1.8 TSI 118 kw

Član
Zanima me da li je istina sto kazu da su najlosiji motori ?

Imam navedeni motor u pasatu 7 i non stop javlja gresku "oil pressure" bio u tri servisa kazu ne isplati se popravljati iako je u voznom stanju trenutno.

A pretrazio sam citavu bosnu nema.se motor nigdje kupiti.
Sta da radim ??
 
Član
Ako su toliko losi motori kakav ces onda polovan uzeti? Ne znam kako se ne isplati popravljati motor u passatu 7...
 
Super Moderator
Pa mozda su samo lezajevi? Bolje cim prije rastaviti i vidjeti u cemu je problem. Kad osteti i druge stvari tek onda se ne isplati
 
Član
Po onome što sam ja čitao dok sam tražio auto, ti 1.8 TFSI motori fkt imaju problema s pritiskom ulja, tačnije imaju problema sa oil pick-upom (tzv. lulom) i pumpom ulja, koliko znam Volkswagen je imao i opoziv velikog broja auta u garantnom roku da se isti zamjene.

U biti slab pritisak ulja može prouzročiti nekoliko stvari: ležajevi radilice, uljna pumpa, začepljena lula, začepljenje u nekom od kanalića u motoru, može biti i loš senzor (tzv. kruškica, senzor pritiska ulja), ili instalacija na senzoru. To je ono što mi pada na pamet.

Da sam na tvom mjestu našao bih dobrog majstora da prečešlja navedene stvari (skine karter, pregleda lulu, pregleda pumpu, ležajeve, kruškicu, instalaciju), i obavezno da izmjeri pritisak ulja fizički (dakle ne elektronski, nekom dijagnostikom, nego uređajem za mjerenje pritsika ulja). Ako je sve navedeno ok sipaj kvalitetno ulje i to u redovitim intervalima (poželjno kraćim) i prouči kakvo dobro sure ili molitvu, zavisno od religijskih afiniteta.
 
Član
Hvala na pojasnjenju.

Sta ja znam isao sam boljim majstorima na opstini a cak sam i u Sarajevu bio na servisu 15 dana i uvjek isto kazu. Bolja varijanta je uzet motor do cca 2500 KM i ubaciti za 200 KM i rijesiti problem a ovako moze bit i ako jeste gdje cu naci dio kako da nabavim moram iz njemacke itd itd...

A ima i varijanta da se ljudi jednstavno nece da zezaju sa tim, motor je bucan lupa kao imt da ga rasklope sigurni su da ga nece vise upaliti i nece niko odgovornosti jer je "novije auto" ..
 
Član
TFSI motori su inace bučni. Ako baš lupa onda su najvjerovatnije ležajevi radilice u pitanju. Ti što su ti rekli da uzmeš drugi motor su očigledno neki kvazi majstori, uzimaš polovan motor i opet ne znaš šta uzimaš...

Javi se u PP dat cu ti broj majstora u Sarajevu, covjek ti rastavi donji dio motora, ako su ležajevi odeš u ovlašteni servis i naručiš OEM ležajeve, zamjeniš i gas.

I da, ako ti već toliko lupa, nemoj voziti auto! Ležajevi su očigledno dobili lufta i sad postoji mogućnost da se "premotaju" i da ti unište radilicu, ventile, itd, itd.. a onda ti stoji dobra cifra za popravku.
 
Član
Otvori motor dok ti nije napravio vecu havariju.
Vw se stvarno pokvario, pogotovo s tim "novijim" turbo benzincima.
Gledam ih po Njemackoj pun je internet pokvarenih tsi i tfsi motora.
Da stvar bude jos gora popravci su preskupi.
 
Top