BMW 318d GT 2014 potrosnja ulja

BMW 318d GT 2014 potrosnja ulja

Član
Sve ja to razumujem ali imam Papir od zadnjeg servisa sta je sve uradjeno i auto je servisirano u BMW. Nista sutra cu vidjet sta ce majstor reci prisipa li gdje i sta pa cemo da vidimo. Ja bi najzadovoljni bio kad bi samo trebalo promjeniti ulje i filtere.
Tako bi bilo i najbolje i najjeftinije da je do ulja pogrešnog.
Kolega je imao sličan problem, na žalost, na jednom klipu pukla po pola kompresiona karika. Na sreću, stublina netaknuta, stavio sve nove karike, osvježio malo motor i sve 5.
Problem je što to i nije baš jeftin zahvat.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka
 
Član
Prvo kaze da je do sledeceg servisa 27000 KM, pa onda da je mijenjano ulje prije 7000 KM...i da ima papir od servisa, i da je dosuto litar, originalnog, pa da ga je potrosilo za 1000 KM, da je skoro kupljeno auto, itd. ...
Jel ovo neki kviz?
 
Član
Prvo sto se uradi kad se uzima polovnjak je zamjena ulja i filtera tj.maki servis .
To radim svakom autu koje kupim pa se onda dalje vidi ima li problema neki.
Svi motori, a posebnk noviji su jako osjetljivi na kvalitet ulja, i tu treba paziti.
Mozda ti je neko usuo previse rjetko ulje za taj motor.
Za taj auto je malo bezveze traziti rjesenje po forumu, u bmw servis i neka rijese.
 
Član
Ja kad sam vidio jos 27.000 do servisa kontam veliki servis :)
Vozis auto u BiH gdje je cistoca goriva jednaka cistoci toza od kafe. Mijenjaj svako 10-15.000 i uzivaj. Ja mijenjam svako 10 bez obzira koje je auto i miran.
 
Član
Pozdrav svima! Dižem temu iz mrtvih pošto Imam isti problem s potrošnjom ulja kao kolega Demir. Vidim da je kod njega bio u pitanju KGH ventil kako kaže. Pa imam pitanje što je točno KGH ventil? Pokušavam pronaći na internetu, ali ništa pametno ne izbacuje....pa ako može neko pojasnit... Hvala. U pitanju BMW F30 318d, 2013.g.
 
Član
Mislim da se radi o EGR ventilu.
Međutim kod mene, na istom tipu motora 318d iz 2014, radi se o proglemu sa isparivacem ulja kako mi je rečeno. Takodje je zamenjena turbina, pa sada čekam da vidim rezultate.

Sent from my PH-1 using Tapatalk
 
Član
Pozdrav Svima,
Moj BMW 318GT 2014 takodje trosi ulje.
Na nekih 2000-3000 km litar.
Majstor mi predlaze da odradim veliki servis zamenu lanaca i svasta jos mi je nesto napricao. Mislim da je pominjao i glavu motora, ne razumem se bas najbolje.
Za ovej servise bih trebao da izdvojim oko 2000e.
Da li mi se isplati da popravljam ili kvar moze biti nesto manje bolno?
Auto je presao 150 hiljada i lanci su jos uvek dobri, ne cuju se.

Hvala u napred.
 
Član
mozda ti je lose ulje. Obicno vecina dizela ima iz fabrike specifikaciju da mogu potrositi do 1l ulja na 1000 km zavisno kako ga vozis. Ne znam gdje kupujes ulje, ali to BMW ulje zna biti lazno. Ja mislim da ti BMW preporucuje Castrolova ulja, majstor za BMW Buza koristi Motul ulja, pa bi ti preporucio da njihova koristis.
Tokom kupovine ulja mozes jednostavno da skeniras nazad bar kod, i ako ti zbaci na googlu da je to taj proizvod ulje je dobro.

"Original" ulja u nas ne treba uopće kupovat. To je sve samo ne original.. Drug je u svog BMW-a sipao "original" pa je imao isto problema sa trosenjem ulja. Ista stvar sa Castrol uljem mu se desavala. Sad sipa Valvoline i stanje mu je puno bolje. Ja u svog mercedesa sipam Mobil 1 5w30 i auto potroši litar na 20 000km
 
Član
KGH ventil je ventil PCV ili separator uljnih para. Dosta često se dešava da guma koja je u samom poklopcu pukne. Promenom samog poklopca sa oduškom može da se reši problem.
 
Top