Slaba svjetla

Slaba svjetla

Član
Znaci vec duzi period su mi slaba svjetla , mjenjao sam sijalice ali nema efekta. Maloprije odlucim da probam jedan far preko prekidaca a drugi direktno kad ono ima rezultata . Ljevi far kojeg sam upalio preko prekidaca kod volana je dosta slabiji od ovoga sto sam ga spojio direktno na akoulator ali primjetio sam da se dosta griju zice od ovog sto sam ga direktno spojio . Zanima me jel zna neko do cega je to i jel ja smijem spojiti svjetla direktno ili mora biti nekakav relej ? , i jel vec postoji relej u autu jer su mi automatska svjetla, znaci cim upalim auto upale se kratka svjetla.
 
U kakvom stanju su sjenila farova, jesu li sijalice odgovarajuće voltaže i snage ( 12v/55, 55-6ow zavisno koje je auto ), pogledaj spojeve na džekovima koje priključuješ na sijalice ( pogotovo masu ), a što se tiče releja, on mora da bude zbog rasterećenja el., instalacije ( slušaj kad upališ svjetla da li relej ubacuje ( u kabini, motornom prostoru ) i kako si uspio direktno spojiti far ( preko postojeće instalacije ili priključivanjem drugih vodova ( ako si neke druge vodove koristio, sigurno su bili malog presjeka pa su se grijali usljed provođenja struje od akumulatora prema sijalici )
 
Član
Koje je auto upitanju i de slikaj far tako kako si napisao jedan na prekidacu a drugi direktno da vidimo razliku.
 
Član
Znaci kad sam u kabini i palim svjetla ne cujem nikakav zvuk od releja a znam kako to zvuci , neznam jesam li rekao da se mi se automatski palila cim startam auto , ali prije jedno tri mjeseca su se prestala sama paliti , sad se samo upali pozicija a prije su se palile i pozicija i kratka svjetla. I da , i prije nego sto su mi se pokvaila ta automatska svjetla , jacina i dugih i kratkih su bila kao i sada . Jedne prilike tokom voznje su mi se pojacala svjetla toliko da su mi svi blicali iz suportnog smjera , ali to mi se desilo samo jednom . Znaci par godina vucem ovaj problem sa svjetlima , cak sam i podigao sjenila da bacaju maksimalno sto mogu i opet nema efekta. A far sam spajao tako sto sam uzeo dvije zice , spojio na minus pul na sijalici i onda testirao i uporedio dugo i kratko sa onim farom sto je skopcan na pravi prekidac . A sad trenutno pada kisa pa nemogu izlaziti da kopcam i da slikam pa cu druge prilike ..

Znaci : - sa sijalice i + od kratkog na akomulator
- sa sijalice i + od dugog na akomulator , taj sam postupak radio , i uzeo sam bas debele zice .
 
Član
Provjeri ti kakvo ti je punjenje akumulatora, s obzirom da su ti se svjetla toliko pojačala sama od sebe, ja bih sumnjao na regler, možda si u svjetla zato sada slaba jer ne puni dobrom voltažom.
 
Vjerovatno je neko premostio pobudu alternatora na prekidac svjetala, kad pocne puniti alternator tad se i svjetla upale ... svjetla i alternator su u ovom slucaju u direktnoj vjezi, kad slabo puni onda su i svjetla slaba i obrnuto .. provjeri napon punjenja i alternator pregledaj u kakvom je stanju .... ima tu jos dosta faktora koji mogu uticati na slaba svjetla ... sjenila bih iskljucio jer si dobio bolja svjetla kad si ih direktno spojio .. znaci, prvo provjeri napon punjenja a potom spojeve i vodove...
 
Član
Prije tri mjeseca stavio sam nov regler i sredio alternator , prije mjesec dana kupio nov akomulator od 70 Ah , majstor provjerio punjenje i puni extra.
Jedino sto preostaje kao sto kazete su relej , vodici , i kontakti. E moguce i da je se na prekidacu nesto otkacilo ili da nije kakav spoj ili korozija,par puta sam ga pokusao skinuti ali nije islo od ruke , evo dole cu staviti sliku kako to izgleda i kod mene , samo sto ja nemam ovo da stimam jacinu osvjetljenja kontrolne. Ako neko zna kako se skida bilo bi dobro.

I , da li imam te releje i gdje da ih nadem ? , da napomenem maglenke nemama to su samo prekidaci radi "ukrasa" :D

uhP4S9I.jpg
 
Član
To što si prije 3 mjeseca stavio nov ne znači ništa, pitanje ko ga je proizveo i kakvog je kvaliteta. Ja bih opet provjerio punjenje, jer ipak se nije zezati sa tim, možeti svašta izgoriti. A istina je da mogu i ožičenja da zezaju.
 
Top