Profil gume

Profil gume

Član
Veca felga,isti profil gume= udobnija guma jer je rupa na cesti manja u odnosu na veci tocak,dakle ako je profil isti,ako je nizi ne vrijedi.E sad,neda mi se racunati,ja mislim da su ove 14ke 185/65 u njegovu slucaju jednako visoke kao i 15 ke 195/50 koje su jos i sire otprilike pa me cudi da su udobnije.Inace meni su 205/50/16 iste ako ne cak i udobnije nego 195/50/15,ali da sam stavio 45 profil mislim da bi tad bile tvrdje.Sto se tice serva,skoro su mi dvije godine na golfu 2, 205 ice i nikakvih problema.

meni je auto udobnike odkada imam gewinde,jer mi ne ljulja kao prije...ili sam se navikao na svog golfa od nekada pa mi smetala udobnost... sve u svemu pogledaj spuru kaosto triza kaze jer moguce da je do nje....

Član
Meni se cini da neki ovdje uopste ne znaju sta znace brojevi koje ocitaju sa gume, pa evo pocecemo od osnova ...

xxx/yy Rzz

xxx - sirina gume u milimetrima (npr. 225 - guma siroka 225 mm ili 22,5 cm)

yy - visina gume izrazena u procentima od sirine gume (npr. 225/40 - guma siroka 225 mm i visoka 225x40%=90mm)

zz - (to valjda svi znaju) - precnik felge

E sad 225/40 18 nikako ne moze biti udobnija od 225/50 18 zato jer je niza i samim tim tvrdja od ove sa 50 profilom, zato sto manja visina gume mora trpiti istu silu sabijanja, analogija tome je sportski amortizer koji je kraci i samim tim tvrdji da bi jednako podnosio masu ovjesenu na njega!

Ovo sto GTI FAN napisa da su rupe na putu manje u odnosu na veci tocak jeste djelimicno tacno, ali niko normalan ne vozi konstantno po rupama, nego po cesti koja ima ponegdje neku rupu. Nego se gleda sveukupna udobnost na cesti, a tu je meksa guma udobnija od tvrdje jer bolje upija neravnine na cesti.
I naravno da ce ti 205/50 16 biti udobnija od 195/50 15 upravo zato sto je vislja, a ne zato sto ima veci precnik.

Član
evo ljudi koji neznaju nek procitaju pa ce znati sve ovde na ovom linku je sta koje slovo znaci itdd.... http://www.modus-m.com/infobox a ovde mozete izracunati koji vam profil gume odgovara prema orginalnoj kao sto kaze MTOPIC visinu guma kako koja izgleda http://www.rimsntires.com/specspro.jsp . pozz

Član
Ti majke nisam znao da su 185/65 14ke vece(visocije) od 205/50/ 16ki.Veceras kolegi pukla guma i bas se uvjerih.

Član
GTI FAN je napisao(la):
Ti majke nisam znao da su 185/65 14ke vece(visocije) od 205/50/ 16ki.Veceras kolegi pukla guma i bas se uvjerih.

To su balonke, normalno da su više;)

185/60 r14 i 195/50 r15 su u milimetar:icon_biggrin:

Član
Moze biti da je udobnije zbog novijih guma ;)..one prijasnje su ti mozda bili tvrdje od tih sada :icon_smile:
A sto se tice profila guma ja bih uzeo 185/55/15 za corsu a iza 195/50 ili 55 ;)
ili 175/55 od smarta mada su vrlo rijetke ;)

Član
meni je fabrička dimenzija 185/65 14 a imam 205/40 17, razlika u promjeru je 0%, 596mm u oba slučaja, tako da najbolje da pogledaš kalkulator guma koji je menjic stavio gdje se vidi koliko je odstupanje, a to što ti je teži volan normalno je zbog šire gume, al neće ti krepat servo zbog tako male razlike u širini gume..