Član
Zanimaju me mišljenja o ovom modelu auta, šta kako prednosti i mane. Imam nešto u ponudi pa da li da ulazim u to ili ne?!
Ako bas moras da uzmes auto sa tim motorom, uzmi, ali moj ti je savjet da skontas jos jednom.
Problem tog motora je jednostavan, prekomplikovan da bi bio isplativ za vozit i odrzavat (kad se krene kvarit naravno, a nakon 200k sigurno hoce).
Da naglasim da je kod mene bio 2.5 TD(I) ali sa 114kw (navodno novi mtoor), ista prica 4 brege, milion senzora, itd itd
Moj je bio presao 450k, imao sam audija a6 pogledaj po forumu naci ces, auto ko auto je savrsen, udoban, prostran, kvalitetno uradjen, ma top sve ali taj motor ima toliko gluposti koje se mogu pokvarit da je to nevjerovatno. Ja sam ga vozio 3 godine, evo sta sam ja sve mjenjao
Klackalice na bregastim (700KM)
Auto. Mjenjac (1500KM) Puko lanac
Reparacija pumpe (1000km)
Senzor bregaste x2 (cca 200km)
Sve ovo nije tako strasno za tako luksuzan auto, ali kad te ostavi kad ti najvise treba, onda je problem vjeruj mi.
Mjenjac mi pukne kad sam krenuo na aerodrom (zakasnio na let)
Klackalice na bregastim (auto ne moze da upali, neki senzor il sta vec) kad sam krenuo na more, sjebalo mi 5 dana odmora
Pumpa srecom dijagnosticirana na vrijeme
Senzor bregaste ista situacija, trebao da idem na put auto nece da upali, i to mu je bio i zadnji kvar u mom vlasnistvu, prodao sam ga nakon toga odmah..
Pored toga, ono sto je mene najvise nerviralo kod auta je sto krenu da se kvare neke sitnice (tipa bord computera), onda jedan podizac, pa onda brava na gepeku pa changer, pa xenon 1231232 puta je zezao (oni upaljaci sto se zavrnu na xenon sijalicu izlizu se kontakti) pa onda parking senzor (jedan naprijed jedan nazad, uvijek pisti kad prebacujes u rikverc itd itd..)
Sretno sa kupovinom - posjedovanjem ovog automobila, u udobnijem auto se ja nisam vozio (presao sam sa njim za 3 god cca 100.000)
LP
Drug, ja sad imam passata 3c, i taj auto nije ni priblizno kvaliteta, luksuzan, udoban kao sto je taj audi bio..
Kod mene je bila neka zeznuta opcija sa duplim staklima, dampiran kompletan, imao je navi, siber, senzore naprijed nazad, grijaci sjedista, retrovizora, prskalica, xenon pranje farova , ...
Takvu opremu i danas rijetko koji audi ima, o passatu da ne pricam, ali generalno ta auta su jeftina sa razlogom, ja sam ti gore naveo primjer i sto..
Kada sam ja kupovao auto, dosta sam razmisljao (a4 2.5 tdi quattro) ali ga nisam smio uzeti bas zbog tog problematicnog motora, iako sam ih mogao naci u fullu za 8-9 milja (prije 2 godine).
A6 sa 1.9 tdi motorom je skuplji par hiljada od ovog sa 2.5, iako su goli ko lipa i nemaju nikakve opreme za razliku od ovih 2.5 (generalno govorim).
2.5 ima jako losu reputaciju, i ono sto ide uz to jeste da ga je tesko i prodati, kad nekom kazes 2.5 odmah se za glavu fata ko da si rekao 8.0 v12 benzin.. (razmisli jos pa se skontaj).
Ako ga budes gledao, prvo provjeri u kakvom stanju su bregaste (vide se kroz cep od ulja-jedna, ostale mozes cuti po radu motora)
Druga stvar je provjeri kako radi, kako pali (bosch pumpa zna zezati)
Trece, mjenjac ako je automat, obavezno ga isaltaj kroz tiptronic, prati kako radi kick down, kako salta pod opterecenjem (uzbrdo i sl..)
Pogledaj zadnje amortizere, opruge, ljubi obicno dosta opterecuju ova auta nazad, ako je nazad los ovjes, mozes pretpostaviti za sta je sluzio prije..
Inace, auto je jako ko tenk, ima savrsenu limariju.. steta sto ga ne proizvode i danas..