Ljudi ne valjajte gluposti, Mazda ima najmanje 5 fabrika gdje se proizvodi u Evropi, EUR 1 obrazac je obrazac koji potvrdjuje da je rova evropskog porijekla. Samim tim cim je proizvedena u Evropi automatski ima uslov za dobijanje EUR 1 obrasca. I jos nesto, nije ni potreban EUR 1 za robu koja je jeftinja od 6000€, dovoljna je potpisana i ovjerena izjava prodavca koji navodi na fakturi da je auto porijeklo EU, a on izjavu potkrjepljuje lieferantenerklärung-om samog proizvodjaca. I Dzenii care nemoj plasiti covjeka sa 3000 KM poreza to znaci da mu je auto 7500€ sto je smijesno... ja 3000 ne platim za Audi A6 2008 FL 3.0 TDI.
prijatelju moj , prvo da razjasnimo oko mazde i sličnih auta....
Mazda, renault stariji od dvije godine, BMW x5, GOLF 5 karavan, ford isto tako ne smije bit stariji od 5 godina, hyndai, toyota, nissan neki samo može proći, itd tu su samo neka auta koja ne mogu dobit eur1.
Škodin lieferantenerklärung moraš čekat 7-10 dana, zavisi opet jesil baksuz možda ga i ne dobiješ od prvi put i on se šalje za češku
Seat sam ja čekao 2 sedmice i opet ga nisam dobio, i slali smo i zvali Španiju
VW. golf 4 passat i tako ta auta dobiješ odgovor za sat vremena
BMW opel mercedes u toku dnaa moraš dobit ITD...........................................
e sad ovaj lieferantenerklärung je obični email od samog proizvođača , s tim papirom ovjeravaš na carini EUR1 .
a kad bi ti prodavač ovjerio i potpisao ovu izjavu „Der Ausführer der Waren, auf die sich dieses Handelspapier bezieht,...........“. onda je on time rekao da garantuje da je auto porijeklom iz EU, što je u ovom slučaju mazda daleko od toga . to kad se otkrije a mora se otkrit na osnovu izvozne deklaracije samo dok se to sve proknjizi tam vam, onda ovaj što je ovjerio mora imat problema, a tebi u bosnu dolazi doplata carine za to auto.
u kiseljaku je prošle godine svima došla doplata ko god je muljao oko te izjave...