Lično nemam iskustva sa Renoom, ali kolege i komšije oko mene imaju,
- Grand Scenic 1.9 sa 88 kw 2005 godina, kolegi turbina crkla i motor otišao u tzv turu, nakon toga mijenjao turbinu, pa opet nakon toga morao da motor otvara zbog prevelike potrošnje ulja;
- Megane 1.9 d 2005 godina komšiji crkla turbina leteci na radilici itd;
- Megane 1.5 dci 2006 godina, čovjek stariji mehaničar, ležaj na radilici crko;
- Laguna 1.9 dci 88 kw 2002 godina, kolegicinom sinu crkla turbina, nakon zamjene turbine crko motor,
Ovo ljudi što ja znam niko se nije navozao niti se može pohvaliti polovnim Renoom.
U firmi sam vozio nove Megane 2010 godina 1.5 dci, ali nisu mjerilo jer su kupljeni novi,
Ja bih radje išao na Peugeota nekog sa HDI mašinom.
pozzz i sretno
Jeste razlika u godištima ali Megane 3 je u kvalitativnom smislu puno bolji automobil od Megana 2 , generalno Renaulti iz prve polovine 2000-ih jesu i najlošiji Renaulti uopšte. Naravno ne raspada se svaki ali da su imali problema , imali su.
A ti svi problemi su nastali zbog idiotskih predugih servisnih intervala(30.000 km )koji su upravo uvedeni pojavom Lagune 2 , a za koji nisu bili pripremljeni , jer leteći ležaj je isti na npr. R19 1.9d sa 60-konja i 100-njak Nm a kojem se ulje mjenjalo na 10.000km i ovome dCi sa 120KS i skoro 300Nm i još ulje se mjenja na 30.000km?!
I ta stradavanja turba i ležajeva su uglavnom povezana , jer zbog lošeg ležaja pada pritisak ulja i turbo trpi , isto potrošnja ulja uslijed zapeknutih karika , svemu tome kumuje ulje i ništa više.
Uz urednu izmjenu ulja (max.10.000km) ti dCi mogu biti vrlo zahvalni , tako da sam imao prilike vidjeti Lagunu sa 460.000km i Scenica sa 410.000km a bez da je išta rađeno na motoru , ali su auti kupljeni novi u BiH i održavani (sva sreća) po neEvropskom servisnom intervalu (10.000km)
U suštini , pri kupovini polovnog Renault dizela , posebno tih kritičnih modela , poželjno bi bilo izmjeniti leteće ležajeve , jer se to jeftino i brzo uradi a može biti prevencija za dalemo skuplje kvarove.
HDi tj 8 ventilska verzija 2.0 se jeste pokazala bolja , ali i tu važi kakva je nafaka , evo kolegi na Xsari 2004. godište pomotalo klipnjače , a auto imalo 204.000km i 100% urednu servisnu istoriju.