Impreza WRX STI i EVO X

Impreza WRX STI i EVO X

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
evosti.jpg


Nova Subaru Impreza WRX STI biće predstavljena javnosti do kraja ove godine, a početak prodaje predviđen je za početak naredne. Magazin Road and Track je objavio tekst u kome poredi buduće takmace, Mitsubishi EVO i Subaru STI, otkrivajući i neke od insajderskih informacija koje poseduje. Što je još važnije tu su i slike kojim R&T najavljuje izgled ova dva atraktivna automobila.



Izmene pogona modela STI neće biti previše radikalne i podrazumevaće čevorocilindrični bokser zapremine 2,5 litara sa nekih 320 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 435 Nm pri 4000 ob/min. Ovaj motor je namenjen tržištu SAD, dok će u Japanu i Evropi u Subaru STI biti ugrađivan 2.0 lit. turbo sa procenjenih 300 KS i 430 Nm obrtnog momenta.

Jedina transmisija na raspolaganju biće 6-stepeni manuelni menjač. Ubrzanje se procenjuje na 4,5 sekundi do 100 km/sat. Tu su i neke novine poput elektronske kontrole centralnog diferencijala DCCD.

evosti1.jpg


Mitsubishi EVO X će na drugoj strani biti krcat elektronskim sistemima poput S-AWC (neka vrsta super 4WD), zatim aktivna kontrola centr. diferencijala ACD, a tu su i AYC, ASC i gomila drugih. AYC (Active Yaw Control) je novi sistem koji bi trebao prepoznati izraženo podupravljanje i preupravljanje vozila i asistirati vozaču.

EVO će pokretati 2.0 turbo četvorocilindraš sa kodnom oznakom 4B11 sa 300 KS i 442 Nm obrtnog momenta pri 3000 ob/min. Za razliku od STI EVO će imati i 5-stepeni manuelni i 6-stepeni automatski menjač sa duplim kvačilom, pod imenom SST. R&T izveštava da će SST biti veroma sličan VW-ovom DSG.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top