greška u zamjeni ulja - Golf 4

greška u zamjeni ulja - Golf 4

Član
http://ew5.earlweb.com/recommendations.php?modelyear=&vehicle=8747&site=5&region=23&language=8&brand=12
 
Član
sanel.muhamedagic je napisao(la):
ljudi, mi smo isuli ulje na kanalu, odvrnuli šeraf i pustili dok maltene nije iscurilo i najmanji milolitri :)

zatim zavrnuli, usuli 3,7 u motor a ovaj 0,3 tamo gdje filter.. nakon toga umočili smo NOVI filter u ulje odnosno stavili ga na njegovo mjesto (ovih 0,3 smo stavili da odmah dodje do filtera ulje, iako je odmah povuklo čim smo nasuli i vidjeli smo da nema smisla to što smo uradili) , a zatim zavrnuli... , kad smo pogledali na šipki, vidjeli smo da je došlo do sredine... dali tad, ili kad smo na te 4 litre stavili još +0,2l , međutim, ja nisam imao mira, i reko, hajde da uspem još malo +0,2 (tako da je sve ispalo pored ove 4 litre + 0,4l) i danas sam vidio da je preko maksimuma prešlo za... 2-3 milimetra.

u prospektu čitam, benzinci 4 litre ide, a dizeli 4,5 ..

vi kažete da na šeraf kad se ispusta da ne ostane ništa. što znači da sada, 100% u autu ima 4,4litre..

jel moguće da se nakon dva sata na slegne ulje u sistemu?? ne moguće jel da? - mora se ono sve smiriti.

probaću sutra izmjeriti kad ustanem. a što se tiče "ravnine" ne može biti ravnije.

Ja se ne bih zajebavao,crknut ce ti turbina,motor,treci klip ce ti iskociti i izbiti ventile kroz glavu.Jer da si nasuo 0,5L vise onda bi stradao cetvrti klip,ovako treci klip ce da nastrada.Cak je moguce i motor da ti se zapali
 
Član
bitno ti je da kad si to primjeti nisi trebo da ga tjeras u velike ture, sad nebi reko da ti se sta sjebalo , odvrni na kartetu i ispi malo ulja i to je to . sretno
 
REDOVITA KONTROLA ULJA
Štetno je i premalo i previše, redovita kontrola razine motornog ulja spas je za motor.


Mnogi zanemaruju redovito kontroliranje razine motornog ulja, zbog čega se motor može oštetiti i uništiti. Svaki motor troši ulje, jer treći klipni prsten ne ostruže cjelokupni sloj ulja sa stijenki cilindara i ono potom izgara. Dopuštena potrošnja ulja je od 0,2
do 0,6 posto potrošnje goriva, dakle, do pola litre na 1000 kilometara. Ulje se gubi i na ventilskom mehanizmu te na brtvilima i semerinzima (posebice kod starih motora). S vremenom se povećava i trošenje i gubljenje motornog ulja te je preporučljivo prilikom svakog dolijevanja goriva provjeriti razinu motornog ulja.

Sve više novih (skupljih) automobila ima elektroničku kontrolu razine ulja, koja se očitava na instrumentnoj ploči. No, i tada je preporučljivo povremeno kontrolirati ulje.

Redovita kontrola i dolijevanje motornog ulja od presudne su važnosti za dug životni vijek automobilskog motora

Prilikom ulijevanja ulja ne smije se pretjerivati, jer je štetno ako se premaši gornja oznaka - maksimum. Naravno, nekoliko milimetara nije problem, ali ako se pretjera, mogu nastati neugodne posljedice i štete na automobilskom motoru. Najbolje je da ulja bude između oznaka “min” i “max”. Zimi je, radi bržeg zagrijavanja, preporučljivo da razina ulja bude na sredini, a ljeti oko maksimuma. Važno je ulje redovito kontrolirati te ga prema potrebi dolijevati i u jamstvenom roku, jer nerazrađen motor troši više ulja od potpuno razrađenog.

Preporučljivo je, bez obzira na preporuke proizvođača, prvo motorno ulje izmijeniti nakon 10.000 km, jer je to zasigurno vrlo korisno za novi automobilski motor. Pritom treba izmijeniti i filter, koji u sebi zadržava nečistoće iz ulja. Loše je štedjeti na motornom ulju, a još gore na uljnom filtru. Neoriginalan i jeftin filter ulja može poremetiti podmazivanje i ubrzati trošenje motora. Takvi filtri u pravilu imaju znatno manje mase za filtriranje i samo su vanjskim izgledom slični originalnima. Griješe oni koji voze s uljem ispod minimuma dok ne nabave ulje istovrsno onomu u motoru.

Ako je ulje ispod minimuma tada odmah dolijte odgovarajuće ili bilo koje drugo motorno ulje. Ako se upali lampica ulja, odmah zaustavite motor i ne pokrećite ga dok ne dolijete ulje

Tako se izlažu opasnosti velikog oštećenja, u drastičnim slučajevima i uništenja motora. Motorna ulja mogu se miješati i ako nemate istovrsno ulje. Iznimno je važno ukloniti predrasudu o štetnosti miješanja motornih ulja. To datira iz starih vremena, kad dodaci motornom ulju nisu bili potpuno kompatibilni. Danas su svi aditivi i sva ulja na tržištu potpuno kompatibilna te nema nikakvih problema s miješanjem. Pogotovo je besmisleno zazirati od prelaska s jednog na drugo motorno ulje. Neka se ovo ne shvati kao reklamiranje domaćeg proizvoda, ali Inino ulje zasigurno nudi solidnu kvalitetu i povoljan omjer plaćenog i dobivenog. Dakle, neovisno o tome koji automobil imate, od Fiata do Mercedesa, i utvrdite manjak ulja, na prvoj crpki kupite i dolijte sintetično ulje viskoznosti 5W 40.

Višak ulja - Uništava katalizator i lambda sondu
Kad u motoru ima malo više ulja, nema velike štete - taj će se višak za od pet do 10 sati vožnje normalizirati, jer će se potrošiti na uobičajen način, kako se i inače troši ulje u motoru. Prepoznaje se po plavkastom dimu i mirisu izgorjelog ulja. Kad u motoru ima osjetno više ulja, nastaje problem, jer se nikakva kontrolna lampica neće upaliti i signalizirati opasnost. Kad u motoru ima znatno više ulja od maksimuma, pri kritičnom broju okretaja dio ulja iz kartera ulazi u komoru za sagorijevanje, preko sustava za provjetravanje bloka motora i preko sklopa klip-cilindar. Tad u komori za sagorijevanje, osim začađenja, neće nastati velika šteta, ali se mogu onesposobiti i uništiti katalizator i lambda sonda. Veća je opasnost kod dizelskog motora, jer se može oštetiti filter čestica čađe, napuniti usisni kolektor s uljem i izazvati hidraulički udar u motoru. Kad ulje iz kartera dospije u komoru za izgaranje, motor počinje sam od sebe nekontrolirano ubrzavati, jer se motorno ulje u komori za izgaranje ponaša slično kao dizelsko gorivo. Tad motor prestaje reagirati na papučicu gasa, ne može se zaustaviti isključenjem paljenja (kontaktnim ključem) te se doslovce može razletjeti.

Manjak ulja - Korak do uništenja motora
Kad se razina ulja spusti ispod minimuma, nastaje opasan manjak koji se prepoznaje po paljenju lampice tlaka ulja. Lampica se najprije pali pri naglom kočenju ili u vožnji zavojima, jer inercijske sile izguraju ulje prema stijenki kartera, pumpa za ulje usisava zrak i pali se lampica ulja. Kad se situacija stabilizira, uljna pumpa opet normalno usisava ulje. Nije dobro kad motor povremeno ostaje bez potrebnog tlaka ulja, odnosno podmazivanja. Manjak ulja u motoru štetan je jer se mala količina ulja više zagrijava od normalne količine. U maloj količini ulja veća je koncentracija nečistoća i krutih čestica, što svakako ne pogoduje motoru.
Najpogubnije stanje nastane kad se razina ulja toliko snizi, da pumpa za ulje nema što usisavati pa lampica stalno gori. Tada tlak ulja pada na nulu i podmazivanja nema. Ako vozač nakon paljenja signalne lampice ne prepozna opasnu situaciju i odmah ne ugasi motor, već za nekoliko kilometara u njemu nastaje prava drama. Kad nema podmazivanja, razvijaju se ekstremno visoke temperature, koje dovode do pucanja uljnog filma. Nastaje suho trenje, koje izaziva taljenje metalnih dijelova motora - kliznih ležajeva, rukavaca radilice, kliznih površina cilindara, klipnih karika, bregastog vratila...

Kontrola na ravnoj podlozi, nakon nekoliko minuta
Ulje kontrolirajte dok je automobil na ravnoj podlozi, a motor ugašen. Treba pričekati par minuta, dok se ulje iz gornjih dijelova motora potpuno ne slije u karter. To je najbolje napraviti ujutro prije paljenja motora, jer je tad mjerenje najpreciznije, a šipku nije potrebno prethodno izvući i obrisati od ulja. Dobro je imati kanticu ulja u prtljažniku kako bi se, prema potrebi, ulje moglo odmah doliti. Ulje nije lako izvaditi iz motora te ga je preporučljivo dolijevati u više koraka uz mjerenje razine.


http://www.facebook.com/TurboServisK

http://turboservisk.pik.ba/
 
Član
Moj otac je jednom prilikom na Jeti mk2 mjerio ulje, i nečim je obrisao šipku tako da ulje nije se lijepilo na šipku i pokazalo mu da nema ulja, tj. da fali. Stari je usuo mislim čak i dva litra preko maximuma i upalio auto, i nešto je puklo i zapušilo se iz auta :lol:.

Odšlepali auto do mehaničara, čovjek izvrnuo dizne i sa tako izvrnutim diznama zaverglao da izbaci ulje iz cilindra. Motor je doživio hidraulički šok, ulje je prodrlo u komoru za sagorijevanje goriva i to u ogromnoj količini.

Nikakvih štetnih posljedica nije bilo po auto izuzev što je dimio plav dim nekoliko dana dok nije sagorio svo ulje.
 
Član
Smiri se covjece nece ti autu nista biti, ja sam isto tako nasuo koji milimetar vise nego maksimum pa mu nista nije bilo, nemoj traziti kvar gdje nije :)
I sretno u voznji.......
 
Ne znam gdje si to pročitao al kod mene golf 4 tdi pd motor, po knjizi i autodati staje 4,5l sa zamjenom filtera, naravno...Sad...napisi slovnu oznaku motora ako hoćes da ti vidim u autodati!I jos da znas max i min na mjernoj sipci ti je od krivine do krivine a ne na djelu gdje su kockice, http://imageshack.us/photo/my-images/138/oildipstick.jpg/
 
Član
Previše ulja u dizelskim motorima je jako štetno, iz gore navedenog razloga. Zbog drasticno povecanog pritiska unutar motora, nakon nekog vremena dolazi do pucanja dihtunga (glave, klipova, kartera, i prednjeg i zadjeg lezaja radilice... koji vec prvi popusti.) Ako ulje dospije u prostor za sagorijevanje, i motor "pobjegne" najbolje je da i ti počneš bježati :D

Primjer:
[video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5zx3qKX_Pno[/video]

[video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Fw2r_lIRgpY[/video]

Ako je nivo toliko visok da radilica udara u ulje u karteru stvara se pjena umjesto ulja, (poput bjelanca) i gube se svojstva podmazivanja motora.
Pored toga dolazi mehančkog šoka u trenutku udara radilice u ulje, jer je ulje mnogo gušće od zraka i sile se prenose na klipove i ostale komponente. Motor gubi snagu, i radi nemirno.

Meni su baš jučer u ovlaštenom servisu prepunili, oko 5mm na štangi iznad MAX podioka. Iako u motor ide 5 litara, nisu izgleda uzeli aditiv u obzir.
Ja sam višak isisao u flašu, kroz otvor za štangu, (za kasnije)
 
Član
druze u 1.9 tdi motor s filterom staje 4,5 litr ulja imas na ovoj stranici www.auto-dijagnostika.net tehnicke podatke za podosta vozila,moras imati winzip i adobe reader da otvoris,idi na ono dijagnostika free i nadji koje je auto
i da stepen ulja motora-hladna klima -sae 5w/30
stepen ulja motora-umjerena klima -sae 15w/40
 
Početnik
toki je napisao(la):
Ako je nivo toliko visok da radilica udara u ulje u karteru stvara se pjena umjesto ulja, (poput bjelanca) i gube se svojstva podmazivanja motora.

Ja sam višak isisao u flašu, kroz otvor za štangu, (za kasnije)

šta? kakav bjelanac? o čemu ti?
 
Član
pantagana je napisao(la):
toki je napisao(la):
Ako je nivo toliko visok da radilica udara u ulje u karteru stvara se pjena umjesto ulja, (poput bjelanca) i gube se svojstva podmazivanja motora.

Ja sam višak isisao u flašu, kroz otvor za štangu, (za kasnije)

šta? kakav bjelanac? o čemu ti?

Ono kad mutis bjelanjke od jaja i zapjene...
Tako ce i ulje da izgleda ako previse naspes u motor :lol::lol::lol:
 
Član
Prvo treba provjeriti plastiku mjeraca da li je originalna jer ako nije mozda ne pokazuje tacno nivo na mjeracu,drugo u te motore uvijek ide 4,5L ulja,nikad nisam dozivio drugacije... A ti sto si se isprepado samo mi reci kako ces kroz filter izvadit ulje kad odvrnes poklopac filtera ulje se slije u karter... Vozi i uzivaj,nemas problem vjeruj mi,a tema treba da se zove "brige moje poslije zamjene ulja" :lol::lol::lol:
 
Član
pantagana je napisao(la):
pa nije to majoneza!! nemože pjenit! eto uzmi mikser pa probaj! ne štapni nego onaj za pravit šlag!

E jbg. izgleda da nije uspio vic - neće biti do te mjere "umućeno".

Ali pitaj bilo koga ko "zna znanje" i reći će ti da kada imaš previše ulja do te mjere da ga radilica udara, ako radilica i ležajevi ne popucaju od opterećenja, upaliće ti se lampica pritiska ulja jer pumpa nije u stanju da pumpa ulje radi previše zraka u njemu.
 
Top