Član
Pa moras otkriti gdje ti zapravo curi ulje. to nije uopste kompleksan sistem. sa pumpe prati crijeva koja idu u letvu. vidjelo bi se jer bi bilo masno po prednjem mostu.Pozdrav.Imam jedan neocekivan problem ,za koji nisam mogao nafi forum,pa mi ovaj je najblixi.
Auto je seat ibiza 2002,1.9tdi 96kw,,naime situacija je sljedeca.
U roku 5dana stalo 5el.pumpi servo volana.
Prva nasa koja je bika u autu otkako je uzeto je stala jednostavno njje imala ulja,ne znam sto,dolijemo nista,kupimo pumpu,ostavom u servisu oni stave pumpu i naspu atf sto ne smije,pumpa stane nakon 3dana,sljedece evije pumpe s zelenim uljem,kosta 24msrke stale nakon po sat vremena rada.
Jos jedna 4ta stala u roku 3dana..odem elektricary sve uredu napon mase stekeri.
Kaze trebao bi mehanicar provjeriti crijeva i letvu,,odem mehanicaru lik mrtav hladan kaze najblkje da kupis i letvu i pumpu i to bi trebal biti to.
Pumpe staju na nacin da u voznji auto upali sva 4zmigavca,izgubi obrtaje i oteza volan i zutq lampica volana se upali,auto tad nece gasa vec moras ugasiti pa upalit,ali pali odma.
Da li je moguce da je do crijeva da stopa nesto da ne bacs pritisak dovoljan pa pumpa nesto stane.
Ne znam sta ciniti dalje stvarno.
Da dodam da se nakon stajanja 5pumpe auto pocelo gasiti ponekad leru a nekad u manjim brzinama recimo iz lera kad ubacujem u prvu,ili kad vracam iz 3 u 2 izgubi obrtaje i moras gasiti auto ali pali odma
Ako curi letva vjerovatno ce prvo pokazati na unutrasnim krajnicama/ sponama.
Dalje da ispitujes nema smisla dok ne otkrijes gdje curi.
Te servo pumpe su sabotirane od prvog dana jer na konektoru za 12+ i zemlju ima rupica. Ispod rupice se nalazi ploca sa elektronikom i el. motorom.
Mora ti biti ispravan akumulator i alternator jer je ta pumpa veliki potrosac energije.
1. Pronaci mjesto gdje gubis hidraulicnu tecnost ( Crijeva, Letva, krajevi letve tj. spona)
2. Provjeriti ispravnost alternatora, akumulatora i glavnog osiguraca na akumulatoru za servo pumpu.
3. provjeriti ispravnost senzora pozicije volana ( g85) ako vozilo nema esp senzor letve (G250)
4.Ozraciti servo pumpu bez otpora na tockovima.
Ulje ne moras placati 24 KM, mozes platiti 16 KM i zove se ulje za centralne hidraulicne sisteme ( ima u avantiju, tkz. CHF ulje)
- To sto si usuo ATF ulje moze ti ostetiti komponente unutar letve.
- Ako je KOYO orginalna pumpa moras kupiti KOYO, jer je i letva KOYO ( pokazale su se kao lose)
Isto vazi i za TRW ( Trw pumpa, trw letva)
Poslednja izmena: