Auto na povlasticu preko firme???

Auto na povlasticu preko firme???

niksa je napisao(la):
To ce ti knjigovodja najbolje objasniti Ne mogu ti sa sigurnoscu reci sta i kako ali postoje neke pogodnosti kako prilikom kupovine tako i prilikom tocenja goriva na ime firme kao kupca ;)

jedan takav mu je odmah i odgovorio :)

Član
elvis_h je napisao(la):
Robert je napisao(la):
sto se tice same kupovine auto to ne znam, ali za gorivo mozes izvest.

recimo napravis dogovor s nekom pumpom da cete stalno kod njih tocit i onda sipate ziralno gorivo, na kraju mjeseca se to obracunava i odbije se pdv (ne znam jel citav il samo dio) al izadje te poprilicno povoljnije.

iznosis ogromne nebuloze bolan,bolan.To sto ti navodis je sumarna faktura koja je izdaje na kraju mjeseca ali u toj fakturi mora biti navedeno svako sipanje u koje vozilo,količina goriva,vrsta goriva,reg.oznake vozila i datum sipanja....

ja znam o cemu ja pricam, a ti imas pravo da mislis sta hoces.

Član
Knjigovodja de mi reci kako to da ja mogu oravdati svaki racun goriva (trazi mi nalogodavac) putnickog automobila koji se koristi u dostavne svrhe u cijoj saobracajnoj dozvoli fino pise da je firma vlasnik vozila i da je isto limuzina Pri svakom cetvrtom sipanju u iznosu od 50 km peto sipanje me izadje kao gratis (otprilike) zato sto se prelama/vraca pdv
To je meni objasnio moj knjigovodja a od tebe ocekujem da mi argumentivano pobijes ovo sto sam iznio
Moj poslodavac kao i vecina (zna se kakvi su danasnji) kupio pristojan SUV na ime firme Imao je da ga kupi kesom na svoje ime no nije to ucinio Ne moze me niko ziv ubjediti da nije imao povlastica
Na kraju Zasto mi knjigovodstvo trazi da donesem fakturu na ime firme prilikom servisiranja vozila ako nema nikakvih pogodnosti Ovo sto si ti napisao NE SPORIM ali se nikako ne podudara sa onim sa cime se ja susrecem svakodnevno

Član
Ja ipak mislim da je elvis 100% u pravu a to sto kod nas sve mozes srediti ako znas nekog, me ne intresuje.Ja hocu da to bude sve po ps-u i po zakonu.
Volio bih da se javi neko ko je to ucinio i ima iskustvo sa tim ako vec moze ali cisto sumnjam.
Malo da pojasnim tekst gore oko povrata pdv-a.
Niko vama nista nece vratiti niti manje naplatiti, nego taj iznos pdv-a vam se pika kao krediti za buduci period placanja poreza, pa tako ako si imao povrat na ime osnovnih sredstava za rad u iznosu od 5000KM, a u buducem periodu imas da platis 10 000KM, odbice ti se 5000 od povrata i platices samo 5000KM.
E jedino ako ti ne napravis toliko poreza u odredjenom vremenskom periodu imas pravo na povrat u keshu (tj na racun).
Mislim da je cika Elvis totalno u pravu i ako nebih volio da jeste, pa jos cekam nekog sa slicnim iskustvom.