Zimske gume ljeti

Zimske gume ljeti

Član
Jel ljeti bolje drže zimske ili ljetne gume? Posebno kad se radi o gumama po 4-5 g. starim
To što će sljedeću zimu bit za bacit to me ne zanima.

Član
Nemoj da se ljutiš, ali ne mogu da vjerujem šta pitaš. Pa valjda je logično da su ljeti bolje ljetne. Zimske se veoma brzo potroše ljeti zbog velike toplote.

Super Moderator
ljetne naravno, pogotovo ako je mokro i toplo. zimske su mekane i kad je hladno imaju bolji grip, al ljeti su previse mekane zbog temperature i gube svoja svojstva. Ispod 7-8 stepeni je za zimsku gumu, sve preko nije dobro ni za gumu a ni za performanse

Član
cuj jesu li zimske gume bolje od ljetnih ljeti,
to je kao da pitas jesu li ljetne gume bolje od zimskih zimi :D

ljetna je za ljeto bolja u svakom smislu naravno, kraci zaustavni put, bolja upravljivost itd...
da ne spominjem sto zimske gume realno mozes baciti zimus ako su vozene ljeti iako kod nas vazi "pravilo" montiraj m+s i vozi 5 godina u svako doba, zimske su mekane smjese i brzo se trose i gume simetriju u krivinama, prilikom kocenja itd. ljeti

Član
Ne znam, u mene m+s i ljeti i zimi :D Ima razlike normalno, ali kad dereš do granice... za vožnje do 100 i nema razlike. Nemojte samo pametovat bezveze, stavite slike vaših guma pa da vidimo kakve su vam, malo je nas/ vas koji imaju dva dobra seta ( ljetnih i zimskih guma). Bolje imat dobre m+s pa vozit vazda, nego se protegnut pa imat dva kompleta loših guma ;)

Član
nadam se da ne mislis da je m+s ljeto zima..
mud+snow... samo iznosim svoje mišljenje, ja nemam para za 2 dobra seta, zato imam ona bitniji, zimski set dobar... Znam o čemu pričam, hodam po eventima, skupovima, dosta auta na lošim gumama, svi hoće 17 18 19 a ne mogu si to priuštit, ponavljam se, malo je onih koji će dat 1000KM za 2 para 16ki gumama ... Imo sam dvije debice nove, skinute na proljeće, stvarno ekstra gume, po kiši odlične... i stavio loše savine, imaju nekih 2-3mm, već se počinju raspadat, ispočetka jeste bilo razlike, pogotovu kad je mokro. Ali nakon nekog vremena se navikneš, pripaziš na mokrom i to je to. Ali mogu preko ljeta proć pa idu u smeće. Neka svako uzima koliko ima para, voli bi i ja conti 16ke za zime i 18ke za ljeto, ali ne može. Za normalnih potreba i vožnji do 100km/h, će i m+s ekstra poslužit, i ljeti i zimi... Ove moje S3 su prešle kod mene već 60 000km, a došle su na autu, vožene 2 zime... Tako da može se dosta preć, eto recimo tih 60k pređeš, baciš sve 4 kupiš nove i miran si. Ne vozimo mi auta po autocesti, vozimo preko 150 dva put godišnje kad krenemo na more :D. Prilagodiš brzinu uvjetima/ gumama i sve 5.

Druga priča je za ove luđake, što imaju neke pile od 200 ks i koje stvarno deru auta. Njima trebaju dobre gume i 2 seta ;) Za nas ostale, sa autima od 100ks i ne treba :)

i da dodam, 2007 godine u Modriči Hota sa Lanciom od 400ks vozio na 4 taze nove m+s gume ;) Mekša guma, bolji grip nego na nekim običnim ljetnim gumama.

Poslednja izmena:
BHT Ovisnik
Jednom treba stegnuti remen, malo pretrpiti ali kupiti 2 seta. U nas su na jetti uvijek bila 2 seta,na mojoj isto, na tatinom passatu sada koji kosta 1000km isto ima 2 seta guma,tako mi i na volvu i bmw-u. Kada se preracuna dođe jeftinije imati 2 seta. Prva stvar sto ljetne cuvas zimi, zimske ljeti. kome jedne gume mogu 2 sezone,ovako ce moci barem 4,a biti ce puno sigurnije. Zimske nisi topio ljeti pa da se stvrdnu, tako i ljetne se nisu ledile zimi. Druga stvar sto sam iz osobnog iskutva naucio da je jeftinije kupiti nove gume. Zasto ? Pa zato jer svake godine kupim 2 polovne gume, dadnem 100-120km, s tim da su stare 3-4 godine, nosim glavu u torbi i svejedno stalno kupujem druge. Ovako na rate uzeo nove i evo 2 sezona gura,auto jako,ne sekiram se,a moci ce jos izgurati, a da o bmw.u od staraca ne govorim jer se auto fino vozi. Tjesimo sebe da prolazimo jeftino, a kada se sabere uopce nije jeftinije, + neznas sta imas, glava u torbi...
Ne podcijenjujem nikoga,samo prenosim svoje iskustvno. U mene su gume i ljetne i zimske skupe o tome necu,ali jako je auto i to sam zelio,al evo primjer na bmw-u. Auto je novije od volva mi,ali se normalno vozi. Ljeti imam nove 17", matador sada uzeo jer sam ih dobio povoljno, al cijena jedne gume je 150km, tu je negdje i sportiva. Za normalnu voznju super guma. A za zime uzeo 4 celicne 15 za 80km i sve 4 gume protekt gumex za 220km s montazom. Evo 2 zime smo pregurali, vozio i dalje i po snijegu, stvarno zadovoljan, sto se tice šare moze sigurno jos 2 godine, i meka je, ali cu iduce sezone razmisliti. Tako da i to nije skupa investicija. 3 zime na novim gumama za cca 200. Na kraju skontas da se ne isplati riskirati.
Sto se tice prvog posta vjerovatno covjek misli da je zimska meka pa nakon godina da je ocvrsnula te da moze onda pregurati ljeto ? Ako su dzabe namontiraj,provozaj i vidi sam moze li posluzti tvojim potrebama

Član
namotaj puni u mjestu na +30 sa zimuljama i vidi sta ostane na asfaltu i bice ti sve jasno... kupi bar dvije ljetne naprijed, dugorocno gledano, potrosit ces vise love na zimulje ako ih vozis i preko ljeta jer ces ih PUNO cesce mijenjat

Član
Molim vas da se fokusirate na prvi post.
Dakle zimska guma je mekša i više se troši, što po mojoj nekoj logici bolje drži cestu, tj. ljepi se za asfalt.
I sad usporedite jednu 4-5 god. staru zimsku i ljetnu gumu. Koja će se bolje ljepit za asfalt
Još jedna stvar,primjetio sam da dosta ljudi na SR vozi sa zimskim gumama.
Imao sam ja set zismkih i ljetnih svih 8 NOVE, zimske prodao odmah nakon sezone ljetne još prodajem.
Nikad više neće na moje auto nove gume

Super Moderator
ma ne moze se zimska poredit s ljetnom, probo sam svakakvih kombinacija. onako ti se cini da je to bolji grip jer skripe vise i sta ja znam al im je granica daleko ispod granice ljetne gume. vise se uvija, vrlo lako popusta itd..

Član
Pa da je bolje svi bi onda kupovali 4-5 god stare zimske a ne bacali tolike pare na ljetne

Član
jedno je što stavljaju ljudi na SR-u gdje idu samo pravo. probaj sa zimskom ljeti na +35 malo brze uci u krivinu, da vidis kako ce tako mekana guma drzati...