Član
Petak 20. maj 2011.
Trening 1: 10:00 - 11:30
Trening 2: 14:00 - 15:30
Subota 21. maj 2011.
Trening 3: 11:00 - 12:00
Kvalifikacije: 14:00
Nedelja 22. maj 2011.
Trka: 14:00
Zvanično ime: LV Grand Premio de Espana
Montmelo, Španija
Broj krugova: 66
Dužina staze: 4.655 km
Dužina trke: 307.104 km
Broj trka: 40
Prva trka: 1951
Najviše pobeda: Michael Schumacher /6/
Ferrari /11/
1.Slobodni Trening
2.Slobodni Trening
Hamilton: Gume su "katastrofa"
Lewis Hamilton smatra da su Pirellijeve nove gume „katastrofa“.
Pirellijeve nove gume imaju svoj debi, na predstojećoj VN Španije, i ovaj proizvodjač smatra da će one doprineti da timovi imaju mogućnosti za više strategija, jer je sada veća razlika izmedju tvrdjih i mekših pneumatika.
McLarenov pilot, Lewis Hamilton, smatra da su nove gume loše, i očekuje da će većina vozača koristiti mekše gume još više.
„Super tvrde gume su „katastrofa“, rekao je Hamilton.
Kada je upitan šta pod tim podrazumeva, Lewis je odgovorio: „Očajne su za vožnju. Razlika je preko dve sekunde, a ne traju dugo“, objasnio je Hamilton.
„Ne znam zbog čega su doneli te gume, jer mislim da su one prošle bile sasvim dobre. Jako ih je teško dovesti na radnu temperaturu, i veoma ih je teško dugo održati na stazi.“
„Mislim da smo oko dve i po sekunde van tempa, sa tim gumama. Kada se prebacimo na normalne, meke gume, sve je fantastično. Mislim da će te videti više vozača sa mekšim gumama, tokom trkačkog vikenda“, završio je Hamilton.
Schumacher smatra da je treći startni red realna mogućnost za Mercedes
Mercedesovi vozači, Nico Rosberg i Michael Schumacher imali su šesto i sedmo najbrže vrijeme na drugom slobodnom treningu u Barceloni. Schumacher smatra da je treći startni red realna mogućnost.
Schumacher ne vjeruje da su poboljšanja puno donijela
Michael Schumacher ne vjeruje da će novi tehnički paket Mercedesu omogućiti da preskoče nekog od suparnika pa smatra kako je treći startni red u Barceloni realan cilj za njih.
"Imali smo prilično dobar petak i jasno smo demonstrirali pozitivni trend s poboljšanjima koja, čini se, rade jako dobro," rekao je Schumacher, inače sedmi najbrži danas.
"Druge momčadi također su napredovale. Još nisam detaljnije proučio podatke pa otprilike govorim da bismo se mogli boriti za treći red. Na performansama bolida nastavit ćemo raditi i sutra," dodao je.
Rosberg tvrdi da Mercedes nije pokazao maksimum
Nico Rosberg, koji je na drugom treningu imao šesto najbrže vrijeme, smatra da Mercedes još nije pokazao svoj maksimum.
"Općenito gledajući, mislim da smo dobri. Odradili smo nekoliko kvalitetnih testiranja, fokusirali smo se na vožnju s punim spremnikom, zbog čega možda nismo tako visoko u poretku. No, ponešto smo naučili, a to je najvažnije," objasnio je.
"Danas je bilo teško jer je vjetar bio vrlo jak, a gume nisu radile kako treba. Bilo je komplicirano," zaključio je