veliki servis

veliki servis

Član
Prije ljeta sam planirao da radim veliki servis,sad sam na neki cca 75hiljada al sam izašao na godine, znate ono 120 000 ili 5 godina starosti auta...

I tako ja volim sve to na papir da bacim i da se dolučim za najbolju opciju...

Kao obično prvo odem u ovlašteni za vw i to mi je referenca za dalje...

Tamo mi daju šta bi sve trebao da mijenjam i daju mi 2 godine garancije i 50 000km pod uslovom da svaki naredni mali servis radim u ovlašteno...za mene je to malo garancije al nema veze tu sam radi cijene dijelova...

Set zupčastog (rem,španer,kliznik) 245km, to mijenjam sigurno nebitno gdje radio...

Vodena pumpa, oko 97km i da dam svoju, kakva je to reko zajebancija :) standardna priča, de mi reko kod da vidim koja je pumpa, kad ja vidim završava sa x (btw svi oem dijelovi koji završavaju sa x su reparirani)... dobro koliko je orginal kaže preko 300km...ok

ista stvar je u ovlaštenom audiju...Ovdje sam u nedoumici dali uopšte da radim vodenu pumpu..da diram svoju orginal za repariranu?

Eh sad one budalaštine u vw mi rekoše još remen altenatora 31km i španer za taj altenator 140km...i nešto sitno šerafa oko 25km...usluga oko 100km

Da budem iskren i nije puno za ovlašteni vw

Odme u ovlašteni audi, kad oni skuplji i to dobro, na ovo gore još mi ubaciše neke stvari nekake dvije britve prstena osovine cca 70km obje, čak predlažu da se skine i remenica sa alternatora i nova stavi ona je oko 130km. ***** ti altnenator više ode na kraju za njgevo održavanje nego zubčasti :)

I još su dodali antifriz oko 40km, to mi u vw nisu računali al nema veze...

I naravno daju mi garnciju 90 000 ili 2g na ovo gore

Ja do sada prešao u ove godine 75 000 a oni meni tako :)

Remen i onaj set oko zubčastog ide sigurno.....

Ovo ostalo da ubacjem repariranu vodenu pumpu ili da ostavim ovu svoju?

Alternator mijenjao bi remen 31km nije skupo, a ovo ostalo zatezač i remenica imal potrebe ljudi su za tva govneta nabrali 270km pa jebote cijeli set zub nije toliko :)

Ako slučajno pukne ili desi oko alternatora imal kakve štete?

Drugo da li da mijenjam sad i te britve prstena osovine i radijal vratila, čemu to služi 70km su dijelovi?

Ruke su oko 100 do 120km što za ovlašteni i garanciju i nije puno...

Šta vi mislite šta je pametno ili nije pametno da mijenjam ili nemijenjam :)

Član
Vodenu pumpu odi u auto dijelove i kupi od neke druge marke originalnu i miran, te reparirane ja nebi stavljao iskreno, radio sam u VW servisu i znam sta govorim :D sto se tice zupcastog remena na njemu sve novo stavi, od klizaca, spanera, vodene pumpe, remena itd. I tu si siugran da ti motoru nece biti nista, prelaznost je inace 80 000km ili 2 godine garancije. Sto se tice alternatora i njegovog spanera i remenice alternatora, ako je tvoje dobro nemas potrebe to mijenjati, ali to oni hoce da mijenjaju jer naravno da ti moze vise naplatiti a to mi je ionako usput jer ga mora skinuti i vratiti pa kad vraca njemu je lakse novo staviti, tu remenicu alternatora nema potrebe mijenjati, u njoj dodje kvacilo i ona se mijenja kad ode a ne na servisu. i da sta bude oko alternatora moze samo puknuti taj remen i da ostanes bez alternatora, tacnije da ti ne fila, a motoru nece nista biti :D ja mislim da sam odgovorio na tvoja pitanja :cool: zabortavio sam reci ako ti ide i servo pumpa preko tog remena onda mozes samo taj remen zamijeniti preventivno a njegov smaner ako ne skace i ne cuje se ne moras ga mijenjati. Ali to se inace sve mijenja na velikom servisu osim remenice alternatora.

Član
ta skalamerija oko alternatora je skuplja od zupčastog i sve što ide uz njega... a promijenit ću sigurno taj remen on nije skup..a ovo ostalo jok..

Vodena pumpa je orginal samo reparirana, znači sad će oni uzeti moju i poslati u vw i ovi će je srediti i sutra nekom isto tako uvaliti :) Nemože čojk biti pametan što se tiče te pumpe...

Taj antifriz jel se isplati mijenati ili je bacanje para, desil se šta sa tim antifrziom tokom vremena?

I još su našli neke dvije brtive oko 70km ovi u audiju, nema teorije da znam jesul promijenili ili nisu, to je sigurno klempa :D

Član
Desi se da izgubi svoje svojstvo tacnije da bude na manje stepeni nego sto treba ali izmjeri ga i ako bude do -25 ili vise ne moras ga mijenjati neka ti ga vrate a i ako budu stavljali nov on ti dodje oko 10km 1.5L 100% i tebi trebaju 3 boce i ostalo vode se naspe jer ne smije ici 100% nego se razrijedi vodom.

Član
Jebote šta je ta vodena tako skupa, original za mog Puga 307 110 maraka u ovlaštenom. A jeste, ta remenica alternatora je baš skupa, meni je mjenjao jedan majstor kad mi je mjenjao regler i 150 je koštao i to nije iz ovlaštenog servisa. I meni su spominjali španer na alternatoru kada sam se raspitivao za veliki servis i kasnije su mi rekli da se on mjenja samo po potrebi, kao što ovaj reče ako "pišti/škripi"

Član
Kad je meni počeo priču uopšte sa tom vodenom pupmpom, ja ga pitam dobro koliko je nova, kaže on meni ako ti kažem odma ćeš otići iz servisa :) de mi reko reci onako da znam :) i bi tako preko 300km, dok orginal reparirana je jeftnija 3x pod uslovom da ja dam svoju i da je moja orginal na autu od vw, pa reko otkud sad to, pa kaže ima i takvi slučajeva :)

Član
r32 :lol:

zajebajem se tdi, samo što to prođe 'zamijenjena vodena pumpa' al niko od nas negleda i neprovjerava šta se krije iza toga....

Isto tako zadnje disk pločice orginal ugradnja 91km, zamjenske isto orginal 62km, koja je razlika? obje orginal? kaže nema razlike....e pa ima ova skuplje je deblja za cca 5mm... to je ono što se vidi na oko a kvalitet to je sad malo teže za procijeniti al je vw izbacio pločicu koja cijenom treba da parira ostalim zamjenskim markama textar i sl...cijena ista kao zamjena još orginal dio i ko nebi uzeo :D navlakuša :D

Malo sam tantavičar, al tako stvari stoje...

Član
E izgleda da smo isti po tom pitanju, vec neko vrijeme vucem taj problem velikog servisa.
slao i interautu, i nipexu mailove sa ponudama, i tu su negdje, razlike u cijeni ima u odredjenim stvarima, al na kraju sve ukupno je oko 50KM gore dole.

Sve u svemu, radije bi ako ima neko da preporuci dobrog i postenog majstora (a svaki zna radit s golfom :D) da on meni iskreno procjeni sta treba sta ne treba mijenjat a ja cu pokupovat i fino mu ruke platit, radije njemu nego ovlastenom

Član
Ako je garancija ista kao i za novu (trebala bi biti) , ja ne bih razmišljao , jer na toj pumpi je samo kućište "staro" a svi vitalni dijelovi (ležaj,semering...)
A ja još nism čuo da je nekom kućište pumpe otišlo

Član
Ne znam za te druge dijelove ali moj ti je savjet mjenjaj spaner alternatora pod obavezno. Ja sam imao problema sa njim,zastopao bio jer sve olako shvatao,kontam ne moze nista biti...jes vraga,da vidis kad poce mljeti i kad se poce pusiti:lol::lol:

MTR

Član
samo oridjidji , kakve prodavnice dijelova , bar se mozes zalit kad imas racun ako bude kakvog belaja , ja prevrcem servise za najmanju sitnicu , nes me jebavat za 5-6 stoja jarane

Član
Najbolje je oridjidji ali ne reparirano originalno, nego novo brate :cool: i sve mijenjas osim remenice alternatora :D obavezno garancija i kilometraza kolika je, sve ispod 80 000km garancije, ne uzimaj i ne radi kod tih :icon_biggrin:
Ja bi ti preporucio kad budu radili servis da budes tu zbog tih repariranih dijelova, jer servisi su bezoibrazni, znaju naplatiti ogivinalan dio a uvali ti taj reparirani, zato svi dio pregledas prije postavljanja da znas da je original.

Član
Što se tiče velikog servisa svi dijelovi su orginal!, sem vodene pumpe koja je orginal ali reparirana...mislim tu su pošteni i tako su mi rekli, znači ne naplaćuju orginal pod repariranu jel nova koja nije reparirana 3x skuplja...baš ću pitati jel šta duža garancija ako se ubaci ta nova koja nije reparirana, ako jest možda se i isplati ovako jock...a onako u povjerenju sam dobio info da svi rade servise sa tim repariranim tako da se ne zajebajem oko toga...

I da kažem da mi je vw dao najpovoljni veliki servis sa rukama 650km, 2godine garancije i 50 000, a audi mi je dao 855km i 2 god i 90 000.

Bukvalno se nemože ništa ušinuti a da se na naruši kvalitet...

Član
Sto se tice garancije meni su u ovlastenom dali ***** a napravio sam im bas dobar racun, jastuci brizgljake i ostale p.m..U Motorexu uzmem senzor ABS-a 80 KM garancija godinu dvi kolko vec kod onih hajvana racun skoro 2,5 milje nit ima garancije nit popusta...