Uvoz automobila!?

Uvoz automobila!?

Znam da je bila tema, al' ne mogu da nadjem temu u kojoj je pisalo tacno ono sto mene interesuje...

Ovako, posto je ovdje katastrofa sto se tice cijena auta (previse skupo u odnosu sta dobijas, pogotovo kod ovih "svercera") sljedece auto sam planirao sam sebi uvesti, problem nije otici i naci auto, niti servisi, tu vec imam nekoga, interesuje me ostala procedura sa papirologijom. Negdje je neko spominjao neki Euro obrazac koji se kupuje i s'tim se ne placa carina, vec samo porez, sta je sve tu potrebno od papirologije da se auto dovode do nasih tablica, znam da je bolje i staviti manju cijenu u kupoprodajnom ugovoru, da se plate manje obaveze, buduci da ni meni nije drzava nista dala, nemam potrebe ni ja njoj izmirivati 100% troskova.. Ovo je vec off..

Posto vidim ima onih koji su dovozili auta i razmiju se dosta sta je sve potrebno vezano za uvoz.. 80% pada na Njemacku (da cu gore ganjati auto), ovih 20% je Austrija, jos nisam odlucio, mada to sada nije bitno!

Član
i mene interesuje isto... dakle ako je auto 20.000 eur, kad dovlacis u bih, oduzima se njihov MSWT? i dodaje nas porez i carina 34%, dakle, na osnovnu se cijenu od 20.000 doda samo 8-10% i to je cijena auta na nasoj cesti?

MTR

Član
Almire ako nemas koga gore ne upustaj se u taj sport , pogotovo ako nemas iskustava na tom polju , moze te izaci skuplje nego ovdje .

1 . ako zoves ili saljes mail nekom dileru gore obavezno spusti slusalicu ako je u pitanju slijedece : Arap,Turcin,Rus,Grk,posebno ako je odavde sa ovih prostora ( Srbija,Hrvatska , posebno Bosanci :D ) klepit ce te na zemljacku foru , a ovi ostali vec se zna - prevara u startu .

2. MwsT ti gore niko i ne spominje jer ako je auto odjavljeno i za izvoz tu nema povrata nikakvog ( trgovci ) , a ako ga kupujes od privatnog lica i opet za izvoz onda se Mwst u iznosu od 19 % vraca nazad njemu , znaci dogovaras umanjenje cijene za taj iznos ako je moguce , ali nece svi to da rade

3. sa ugovorima o kupovini ,brifom od auta ( na njemu pise : ZULASSUNGSBESCHEINIGUNG - Teil I) , saobracajnom od auta i colovkama na autu ( jer je za izvoz ) ides u najblizu regionalnu carinarnicu i prijavljujes izvoz ( isto ko i u nas speditera nadjes on to odradi ) .

4. ako je vozilo proizvedeno u EU od nekog lokalnog dilera ( samo ovlasteni ) trazis da ti izda potvrdu od proizvodjaca koju platis oko 50-60 EUR i nju uz ostalu dokumentaciju prilozis kako bi dobio EUR1 obrazac , e sad ako je vrijednost na racunu manja od 4000 EUR to ti ne treba kod nas djaba pare davat .

5. glavni papir koji dobijas je EUROPAISCHE GEMEINSCHAFT , tj izvozna deklaracija koju na izlazu iz EU ovjeravas ( Slovenija ) , ako ovo ne ovjeris onome gore dodje kazna ili nemas povrata sredstava od Mwst-a ( ako si dogovorio )

6. Kod nas na granici radis propratne papire koji te kostaju oko 100-150 KM i njih prilazes u najblizoj carinskoj ispostavi kod sebe .

7. sto manji iznos na racunu vise ce te glava zabolit na carini ili ce ti vise procijenit auto nego sto treba , znaci ne bit bezobrazan sa cijenom nego je stavit u neki realni okvir , gledaju oni sve , jel ima navi , kakve su felge , jel koza ovo ono , nema vise zaj*ancije ko prije .

8. ako imas EUR1 iznos carine je 1 % i na to sve se dodaje 17 % PDV-a

eto al se sj*a tipkajuc hahahah

Ne, ne, otisao bi ja gore, imam famelije koja je vec tamo nekih cca 40 godina, tetak je toliko tako, inace radi u MAN-ovom servisu cijeli zivot, pa je upoznat sa tom' mrezom servisa gdje auta pregledat' itd.. Nista na "coravo" nisam ni planirao ganjat... Vec me je interesovala procedura, auto najvjerovatnije ne bi bilo skuplje od 10 000 KM, ne trazi se tu nesto extra, samo me interesovala procedura, kao sto si gore u detalje naveo, hvala na tome!

Ja sam uvezao Astru iz Njemačke, ali već je tamo bio oduzet njihov PDV, auto je plaćeno 6200€, račun ovamo je bio manji za određeni iznos (sve ovisi koliko možeš spustit iznos a da ga priznaju na carini).
Nisam uzimao Euro 1 obrazac jer nisam bio upućen u to, on inače potvrđuje da je auto proizvedeno u EU pa je zato plaćanje carine gotovo zanemarivo. Obavezno ga treba uzeti.
Pošto sam plaćao puni porez i carinu i 600 KM za registraciju, na kraju me sve izašlo oko 8300€.
S tim da se plaća posebni porez na motore preko 1900ccm ,znači + 130 KM u odnosu na manje motore.

Da bi se prošlo što jeftinije kod uvoza auta, najvažnije je: Euro potvrda i ako se može umanjiti račun prilikom carinjenja

MTR već napisa detaljno, šta se imam "mješat" u te stvari :icon_smile:

Član
Da ne otvaram novu temu.
Mislio sam uvest motor iz Amerike.U pitanju je naravno quad.Eh,posto su tamo,malo je rec jeftiniji,bruka jeftiniji motori nego ko sto su kod nas.
Pitanje je:zna li neko koliko bi me izaslo prijevoz i ostalo.
Cijena motora je smijesnih 1000$ a kod nas se krecu min 9000KM.
Da li ce mi priznati tu cijenu i hoce li carina i porez biti onda 34%??
Da li je neko uvlacio motore i kakva je procedura?Koliko se ceka dok dodje iz USA??
Mozda su i bile teme,al nisam ja gledao..
Svaka pomoc dobro dosla!!:icon_smile:;)

U zadnje vrijeme jako puno je auta i motora na americkim tablicama, izgleda da je prevoz brodovima opet dosta pojeftinio, znam u firmi gdje sam radio prosle godine da je gazda kontenjer placao oko 470 dolara, bruka nesto jeftino bilo!