Uvoz automobila

Uvoz automobila

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozz za sve ko bude citao neznam jel bio aktuelan post na ovu temu ali zanima me konkretno uvooz auomobila iz EU znaci zakon ona 7 godina jel i dalje aktuelan, znaci 7 godina tacno mislim ako prolaze dani tako da se racuna 7 godina npr nemoze se uvesti auto iz 2 mjeseca 2oo2, sta se ima ovdje pri uvozu platiti carina porez i koliko je to postotak i da li onda jos samo registracija ostane. nerazumijem se na tu temu pa eto ako je ko imao iskustva nek pise

Član
mislim da je po godistu,ne po mjesecu proizvodnje...bitna je znaci godina a ne mjesec u kome je auto proizvedeno:cool:

ok dobro to znaci samo godina a carina porez koliko je postotak na auto od 10000 km npr koliko bi ono doslo na bh tablama

Član
Takođe, za kozmetiku, nove automobile, traktore, motocikle, nameštaj, belu tehniku i alat poreklom iz EU carine će se smanjiti 50 odsto, dok će se početkom iduće godine ukinuti.

„Za nova putnička vozila carina se od 1. jula smanjuje na 50 odsto sadašnje vrednosti i umesto dosadašnjih 15 odsto, od danas se plaća 7,5 odsto, a od 1. januara 2009. carina na uvoz novih automobila poreklom iz EU će biti - nula. Za polovna putnička vozila carina će se od danas, umesto 15, plaćati 13,5 odsto“, potvrđeno nam je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Carinski nameti biće ukinuti ili smanjeni 50 odsto za većinu mašina i repromaterijala, dok će carinsku zaštitu i dalje zadržati poljoprivredni proizvodi, za koje će se uglavnom naplaćivati carine kao i do sada, a reč je većinom o prehrambenim proizvodima. Carine za naftu i benzin biće smanjene na 75 odsto sadašnje vrednosti, dok bi od 1. januara iduće godine carine za te proizvode trebalo da budu 50 odsto, a potpuno ukinute početkom 2011.

z3k4 je napisao(la):
Takođe, za kozmetiku, nove automobile, traktore, motocikle, nameštaj, belu tehniku i alat poreklom iz EU carine će se smanjiti 50 odsto, dok će se početkom iduće godine ukinuti.

„Za nova putnička vozila carina se od 1. jula smanjuje na 50 odsto sadašnje vrednosti i umesto dosadašnjih 15 odsto, od danas se plaća 7,5 odsto, a od 1. januara 2009. carina na uvoz novih automobila poreklom iz EU će biti - nula. Za polovna putnička vozila carina će se od danas, umesto 15, plaćati 13,5 odsto“, potvrđeno nam je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Carinski nameti biće ukinuti ili smanjeni 50 odsto za većinu mašina i repromaterijala, dok će carinsku zaštitu i dalje zadržati poljoprivredni proizvodi, za koje će se uglavnom naplaćivati carine kao i do sada, a reč je većinom o prehrambenim proizvodima. Carine za naftu i benzin biće smanjene na 75 odsto sadašnje vrednosti, dok bi od 1. januara iduće godine carine za te proizvode trebalo da budu 50 odsto, a potpuno ukinute početkom 2011.

hvala zeka hehe jos ostaje da vidim porez koji je

Član
Porez je standardni PDV i iznosi 17%, a placa se na vrijednost auta sa placenom carinom. Znaci na cijenu auta prvo dodas carinu, pa na dobijenu cifru porez.
Mislim da je tako:D

Član
Racun koji napravis u inostranstvu kad kupis vozilo, (dogovoris se tamo koliko ces upisat da si platio auto)al ne pretjerivat, jer kad placas porez gleda se trzisna vrijednost vozila u tom trenutku, znaci ako ti na racunu pise za golfa 5 2000 eura, nece racun proc sigurno... I 17% od cijene na racunu placas, znaci ako je auto 10000 km porez ce ti doc 1700 km...

Pozz Nadam se da sam pomogao...

BHT Ovisnik
to je i mene zanimalo,kako sam shvatio od drugih je da kad dovedes auto oni ti ga ovdje procjenjuju pa onda porez i to,ako je tako oni odrede finu cifru da vrijedi auto,a kasnije kad ga oces prodat ovlastenom servisu oni ga procjene na male pare

Član
VR6 12V je napisao(la):
Racun koji napravis u inostranstvu kad kupis vozilo, (dogovoris se tamo koliko ces upisat da si platio auto)al ne pretjerivat, jer kad placas porez gleda se trzisna vrijednost vozila u tom trenutku, znaci ako ti na racunu pise za golfa 5 2000 eura, nece racun proc sigurno... I 17% od cijene na racunu placas, znaci ako je auto 10000 km porez ce ti doc 1700 km...

Pozz Nadam se da sam pomogao...

Neznam, nije mi ovo baš najjasnije.. .ali ću vam u maju ako Bog da tačno reći... :D kupio sam auto, još je u Minhenu neda ga žena dok novo ne dobije krajem aprila... ali već je pola plaćeno i ugovor napravljen...

Eh sad, bio sam s likom koji ima svoju špediciju, carinu i td... ali nisam imao vremena, na 5 minuta stao sa njim i on mi je rekao da je porez standardni 17%, a carina je 12 %. + registracija, to su svi troškovi...

Narod naglaba, niko mi još tačno nije rekao... jedni kažu da se carini na osnovu kupoprodajnog ugovora, drugi kažu da na carini oni gledaju godine, kubikažu, očuvanost, kilometražu i opremu, i procijene vrijednost auta... Ako je neko imao iskustva sa ovim, volio bih da potvrdi.

pozzz.

Član
Pa to govorim zavisi kolika ti je cijena na kupoprodajnom ugovoru, ako je 5000 eura placas 17% na tu cijenu i 12% carine... a ako oni u spediciji odluce da tvoje auto vrijedi vise, onda oni procijene vozilo i na tu cijenu koju su oni procijenili placas 17 %porez i 12% carina... Tu ti je najbolje pocastis carinika i da prodje tvoj kupoprodajni ugovori...

Član
VR6 12V je napisao(la):
Pa to govorim zavisi kolika ti je cijena na kupoprodajnom ugovoru, ako je 5000 eura placas 17% na tu cijenu i 12% carine... a ako oni u spediciji odluce da tvoje auto vrijedi vise, onda oni procijene vozilo i na tu cijenu koju su oni procijenili placas 17 %porez i 12% carina... Tu ti je najbolje pocastis carinika i da prodje tvoj kupoprodajni ugovori...

To mi treba... kupujem od rođaka iz autokuće auto, carinim ga kod dobrog prijatelja od starog... tako da neće biti frke vjerojatno hehe

hvala ti za info.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.