Upotreba xenona...

Upotreba xenona...

Evo sa jednog sajta C/P, interesantno a i veoma logicno..... mozda ko izvuce sta sto nije znao :icon_biggrin:

Da vam objasnim! Ja se s HIDom bavim od 2000 godine. Kad ih u europi nije bilo, ja sam ih uvozio iz amerike. Imam iskustva jako puno pa me pocujte.

Kao prvo BOSCH, PHILLIPS, HELLA i VELEO NE RADE kitove. NE RADE!!! To su samo njihove naljepnice na kineskim sranjima.

Kit za 1000kuna je sranje. Zarulja mora raditi barem 3000 sati i vise. Ja imam svoje vec 7 godina!! 7 godina! Tek su sad pocele mjenjati boju i vjerovatno ce brzo riknuti. 7 godina i ne 6 mjeseci!
Kineskih i inih sranja ima jako puno. Nije ni sve u trajnosti zarulje i balasta. Nego je i u promjeni boje, brzni grijanja-hladjenja, lezistu, brusenosti elektroda, blu-eye efektu, i na kraju krajeva dobrom cut-offu. To je ona linija preko koje nesmije svjetliti far. Ako je zarulja loša, onda te linije skoro ni nema, svetlost ide svugdje samo ne na cestu i zasljepljujete druge vozače. Posebno vi koji stavljate kitove u farove s parabolom. Oni s lećama su nešto bolji.
Dobar kit (po mojim iskustvima) je Kaixen i Valot. Nešto su skuplji, ali vrijede. Ugradio sam jako puno kitova i ti su se pokazali kao jako dobri. Imate ih kupiti na eBayu (a i drugdje).

Svima preporučam retro-fit (ugradnja leća u obićne farove). Ja sam i dosta toga napravio. Osim što se stave leće za ksenon (a drugčije su nego obične) imate i farove napravljene po svom ukusu. Dakle custom. Ako se netko toga ulovi sam, savjetujem leće od starog A6 (prijašnja serija) jer ima najbolje leće daleko ispred ostalih. Na eBayu komplet novih košta oko 100eura.

Ksenon leća:
img3422rzs8.jpg

Razlika između cut-off -a običnih i xenon farova vidite na slici. Obični farovi imaju cut-off u obliku slova "V" a xenon drugačije:

(tako izgleda na mom meganu poslje retrofita)

Ne kupujte HID boostere (50W) jer drastično smanjuju vijek trajanja zarulja.
Osim toga ako niste znali, ksenonske zarulje crkavaju ako se često pale gase (zato i ne postoje kao dugo svjetlo). Dakle ako skočite do dućana ili kioska ne palite ih, jer im skraćujete vijek. Stvar je u tome da se moraju ohladiti prije ponovnog paljenja. Zato moje i traju toliko. I to je razlog i jedini razlog kad na novim autima vidite da im ksenon ne radi. Pitajte svakog servisera.

Duga svjetla ili bixenon se izvedena pomoću zaslonke ili ogledala. Dakle samo nekim autima to paše (H4 žarulje ili posebni farovi). BMWi, Porschei i Audiji imaju ogledala, ostali zaslonku.

Ne pretjerujte u Kelvinima. Sve preko 6800 je pretjerano. Osim što slabije svjetli, je zabranjeno. Osim toga (barem meni) je jaka plava boja skoro ljubičasta ruzna. Ako hoćete imati potpuno bijelu svjetlost kupite kit sa 5800K. Jer je to boja svjetlosti dnevnog svjetla (sunca).

I još par sličica retrofita:

12cp9.jpg

I konačan proizvod:

img3435rwo9.jpg

Član
dobar text. samo gledajuci kako je ove lece ugradjivao u farove, brate sfuserio je ovo okolo sto je rezao. moglo se ovo i ljepse odraditi

Član
Eto procito al nista novo ne nauci sto prije nisam znao:D:lol:

U svakom slucaju koristan tekst ;););)

Član
pa zar ksenon kitove ne rade samo dvije tvornice u kini.... :icon_question:
a bio je jedan sto je stampao bosch, philips nalje, lijepio na kineze i prodavao troduplo skuplje....

dosta raje ne zna za ovo da se sijalica treba ohladiti prije narednog paljenja, pa kad im crkne kroz 2mj auuu, kuku jada, uvalio mi neko, ovo ono, a kada im kazes da bi trebali "pravilnije" upotrebljavati xenone pocu "ma sta ti znas..."

Ja sam svoj set uzeo prije 1g, imao sam samo manjih problema sa oksidacijom kontakata pa mi se nekad sijalica nije htijela upaliti jedna, ali nakon ciscenja i nanosenja sredstva protiv oksidacije je sve ok bilo, taj isti set cu sad prebaciti na drugo auto ,jer sam ja svoje "upgredovao" sa malo boljim kitom (xenon sa H4 bixenon lecima), a stari kit ce raditi i na drugom autu najvjerovatnije jos najmanje 1g....

Pa kako cemo pravilno da koristimo, kad imamo ovaj glupavi zakon da su svjetla obavezna i po danu, i ljeti i zimi... Znaci moraju non stop biti upaljena...

Član
Pa nek budu upaljena stalno nije to problem.. Izmedju ostalog najveci problem je gasenje auta bez prethodnog gasenja svjetala ili "verglanje" palenje auta sa upaljnim svjetlima..

Pa to i kazem, po danu su stalno upaljena i ako cu negdje kratko stati na 10ak minuta, necu sad cekati da se sijalice ohlade pa tek onda krenuti...

znao sam vec da se treba hladiti prije neg se upali opet, al koliko to onda treba vremena da se ohladi sijalica i da je spremna za novo paljenje? 5min? 15min? 30min? 1h?

ja jos nevjerujem u ono da se xenon manje grije od obicne sijalice, jel netko zna na koju temperaturu se grije xenon a na koju obicna halogena sijalica od 55w?? Pitam jer nedavno sam ljepio silikonom jednu kapicu na xenonu da mi ne rasipa svjetlo i silikon na kojem pise da ide do 200°C je sav izgorio nakon par sekundi rada xenona :icon_eek: