Član

Ukoliko niste čuli ni videli Toyotin iQ tro i po-sedi mikro automobil, red je da Vas podsetimo. Radi se o modelu koji je u neku ruku trebao parirati Smart ForTwo dvosedu ali uz otklonjene sve mane koje su mučile Daimlerov “inovativni” brend od samog osnivanja.
Pored više mesta u kabini i potentnijeg 1,0 litarskog agregata sa gotovo 70 konja pod prednjom haubom i na prednjim točkovima, Toyota nije bila nešto mnogo duža od pomenutog Smart modela, ali je ipak nešto nedostajalo.
Nije posebno pomogla ni saradnja sa Aston Martinom, koji je identičan model koristio pod sopstvenim imenom, dajući mu sva karakteristična obeležja istinskog Aston Martina, od stajlinga do opreme. No, mehanika automobila nije menjana.
Međutim, ni Ulrich Bez, CEO britanske kompanije, nije bio zadovoljan prodajom modela, za koji je tvrdio da je idealan gradski autmobil za ljubitelje britanskog brenda. Ipak, cena od 30.000 evra za Aston Martin Cygnet, kako se model zvao, nije uspela da dostigne obim od planiranih 4.000 jedinica. Zapravo, jedva je prebacio stotinu.
Ali, model je za Aston Martin imao i drugu, daleko važniju ulogu a to je drastično snižavanje proseka CO² gasova na nivou čitave game, kao pokušaj da se usaglasi sa nadolazećim zakonskim regulativama u toj oblasti. Ipak, model je ugašen od strane Aston Martina nakon 3 godine “proizvodnje”.
“Imali smo sjajnu saradnu sa Akiom Toyodom, sa kojim još uvek imam veoma dobar odnos. Ali Toyota nije do kraja pružila podršku našem projektu kao što to radi sa Teslom i njihovim marketinškim aktivnostima (Tesla snabdeva RAV4 električni SUV elektropogonom). Mislim da je Aston Martin napravio dobar potez sa Cygnet modelom i razočaran sam što on nije uspeo. To je sjajan mali automobil, pogotovo za London, Biće to kultni automobil u budućnosti i brižljivo čuvan od strane kolekcionara”, navodi Bez.
Bez dodaje da je i jedan od razloga ukidanja modela to što i sama Toyota planira da ugasi model 2014. godine. Zapravo, postoji mogućnost da Toyota nastavi da nudi iQ samo u Japanu, mada kompanija nije želela da potvrdi nijednu od navedenih informacija.
Da li je postiđena neuspehom svog naizgled revolucionarnog proizvoda i rešenja za gradska jezgra, ili je u pitanju samo stateška odluka, uskoro ćemo saznati.