tapaciranje "neba"

tapaciranje "neba"

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Vidim da je home made tapaciranje unutrasnjosti sve popularnije i popularnije..
Pa da malo napisemo o tome. Vidio sam da je Stefan vec postavio link al cu ja staviti na "razumljivom" jeziku :)

NAPOMENA !!
Moja topla preporuka, moraju bar dvojice da rade ovaj posao radi same kvalitere izrade.

Najvece pitanje je koje ljepilo koristiti kao i materijal??

Ljudi su radili sa svim i svacim, najvise se spomilje skaj, mebl-stofa ili eko koza.
Mada vam je eko koza nesto kao i skaj samo dosta losijeg kvaliteta, jako je mekana i lako se osteti
Koliko ja znam postoji i stof bas za tapaciranje a prodaje se na kilo, o prodajnim mjestima nemam informaciju

Sto se tice ljepila.. Najbolje ljepilo koje se kod nas moze naci je Sintelan (Sintelan je odlican ali je miris jak i ubija nos)
ili obucarski koji fenomenalno ljepi gumu,
kozu i sl.
Ko moze zbaviti grcki Carmyfix CM43 on je jos bolji od sintelana. (tako sam bar procitao na jednom forumu)
Postoji i ljepilo koje se nanosi pistoljem, kod nas ga mislim niko nekoristi il ga uopste nema. Proizvode ga francuzi i njemci a prodaje se
u pakovanjima po 25 i 50 kg i jako je skup. A o tezini rada sa njim nebi ni da pisem (procedura pripreme je posao a da negovorim rad) zaboravih reci da se ovo ljepilo mora fenom susiti

Za ovak DIY trebat ce nam: materijal, ljepilo, skare, skalpel, metar, olovka i fen...

Stinete dio koji zelite presvuc

Odlijepite platno,

Iskrojis nove delove od materijala (ovdje dobro paziti da nebi doslo do greske. Jer ako izrezete manje nego sto treba mozete to
baciti jer ga nemozete iskoristiti bar ne na nebu. Ako ostavite vise nego sto je predvidjeno lahko je isjeci visak skalperom na kraju..
sto ja toplo preporucujem, bar 10ak cm sa svi strana radi manevrisanja)

Poravnas neravnine, jer se poslije sve sto je neravno bas vidi kad se materijal zalijepi

Ismirgla se, poravna, kasnije ocisti povrsinu dobro (vodenim smirglom, sundjer ili kako se vec zove)

Nanese se tanak sloj ljepila na materijal

Nakon toga na panel

Sad onaj najtezi dio, posto nebo ima neravnina, morat cemo se sluziti fenom da bi zagrijali djelove i rastegnili materijal (ako je skaj u pitanju),
preporuka je prije nego se krene u izradu ovog projekta testirati malo tkaninu da se uhvati feeling sa materijalom kojim se radi i fenom...

Postavi se prvo kao ploca, znaci da bude ravna povrsina

onda polako pritiskati kozu u ono udubljenje za ruke i ostale neravnine, lagano, i najbolje je uzeti krpe u ruke
i pritiskati sa njima udubljenje. To treba raditi u prostoriji sa najmanje 20C i tada je potrebno jos
jedno 10 min da se to drzi kako bi se zalijepilo kako treba.

ukoliko se primijeti neki dio da se nije dobro zalijepio pridrzati ga jos malo, a ako nije dobro zalijepilo onda se napuni malo syntelana u spricu napravi se malecka rupica i ubrizga se jos malo lijepka, rupica se kasnije nece ni primijetiti.

O tome kako se skida nebo imate u raznim upustvima po internetu i mislim da se tu sami trebate potruditi :)

NAPOMENA!!

Ako imas ono gumirano nebo, nema mu spasa! Presvlacenje platnom, kozom pa i plisem... nema mu spasa

.... Nadam se da cu pomoci nekom

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.