Change background image

STILOVI I PRAVCI u svijetu modifikovanih automobila,, update 1.str EXTREME TUNING, SLIKE GERMAN STYL

Rasprava u 'Eksterijer' pokrenuta od bucky_mb@yahoo, 25. Prosinac 2011..

 1. bucky_mb@yahoo

  bucky_mb@yahoo Član

  Pridružen(a):
  5. Veljača 2009.
  Poruka:
  4,666
  Lajkova:
  238
  Spol:
  Muškarac
  Grad:
  Sarajevo
  Auto:
  Golf mk4 1.8t
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  Prvo što bih želeo da naglasim je da se dobar deo ovog teksta prvenstveno upućuje početnicima u svetu tuning-a, ali ni ostalima neće škoditi. Modifikovanje automobila je vrlo rasprostranjen hobi širom sveta. Zaljubljenici u četvorotočkaše često žele da se njihov ljubimac razlikuje od ostalih, pa se odlučuju na personalizovanje istog. Ukoliko ste i vi jedan od takvih, ovaj tekst će vam pomoći u tome.
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  Glavna greška mnogih pri modifikovanju automobila je neodredjenost pravca. Pre samog početka radova, morate odrediti konačni izgled auta ili makar stil kojim ćete se voditi. Finansijska potpora za određene planove mora da vam bude na prvom mestu, nažalost.

  Neki od pravaca kojima se možete voditi su:
  German Style
  JDM
  Clean Style
  Rat Style
  Racing

  Pojedinačno u svakom stilu će biti reči u posebnim temama. Pravac koji će biti vaš uzor, odabraćete u odnosu na tip automobila koji posedujete, i naravno, po vašem ličnom ukusu. Mešanje između stilova je dozvoljeno, ali se ne preporučuje previše. Najčešće se elementi iz Clean, Racing i Rat pravca preuzimaju zbog svoje lake prilagodljivosti.

  Pa da počnemo:


  GERMAN STYLE
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  Kao što se da videti u naslovu, ovaj stil se prvobitno primenjuje na automobile koji dolaze iz Nemačke - Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Opel, mada ga je moguće primeniti i na druge proizvođače automobila.

  Kao potkategoriju ovog stila, neki ubrajaju Cult, Clean i Rat. Ja bih najradije razdvojio 2 poslednja stila, jer oni postoje van njega, i mogu se tretirati nezavisno.
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  German Style je stil čija je jedna od najvažnijih osobina neodudaranje od fabričkog izgleda, iako se na prvi pogled to ne čini. Jednostavno rečeno, jednim pogledom možete proceniti o kom automobilu se radi. Ovaj stil se smatra za vrlo prefinjen i elegantan, spoljni izgled ne odaje informacije o performansama. Ogromni branici sa jos većim usisima, leteći spojleri, neonke itd. nisu dozvoljeni.

  Ukoliko želite da krenete ovim pravcem u sređivanju vašeg ljubimca, dve glavne stavke od kojih treba da počnete su FELNE i VISINA auta.
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us

  Felne bi trebalo da budu poreklom iz Nemačke, mogu se kombinovati i fabričke felne sa različitih proizvođača automobila. Najčešće su zastupljene felne sa poliranim falcom, komplet polirane, ili ofarbane u neku atraktivnu boju. Veličina felni ide u [hr]
  skladu sa veličinom auta, gume su naravno što nižeg profila. Bitno je da felna bude sa “pedigreom”, jer se veliki deo celokupnog izgleda ovog stila zasniva na njoj.

  Visina auta je vaš drugi prioritet, cilj je da guma bude što bliža rubu karoserije, a samim tim celokupan auto bliži zemlji. Ljudi sa naših prostora se na ovaj potez najteže odlučuju zbog, svima nama poznatih, loših puteva, ali oni koji nauče da žive sa neudobnom vožnjom, dobiće auto sa dosta boljim ponašanjem u krivinama. Izbor je na vama.
  Delovi karoserije i svetlosna grupa mogu ostati u svom fabričkom obliku, a mogu se i modifikovati, ali treba biti oprezan. Branici bi trebalo biti originalni od istog proizvođača automobila ili sa vrlo malom dozom modifikacija. Svetlosna grupa ne bi trebalo da previše odudara od fabričke.

  Motornom prostoru se posvećuje dosta pažnje, mnogi delovi motora se poliraju ili farbaju. Česta je i pojava tzv. "čiśćenja" motornog prostora, pri čemu se ispod lima skrivaju elektrićna instalacija, creva itd.
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  Cult i OEM style, što mu dođe jedno te isto, po mom viđenju mogu da se svrstaju kao podgrupa German-a. OEM je skraćenica od Original Equipment Manufacturer, a sam pravac se može definisati u 3 reči: felne, patos, fabrika. Dakle, osim mehaničkih dorada i felni, sve ostaje netaknuto u svom fabričkom obliku. Nije dozvoljeno menjanje ni svetlosnih grupa, stavljanje maski bez znaka itd. Iako se na prvi pogled čini kao dosta ograničen pravac, postoji dosta fabričkih delova sa kojima se možete "igrati", a najveći akcenat se opet stavlja na felne.


  JDM [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  Naziv JDM je skraćenica za "Japanese Domestic Market" i u početku je označavala originalne delove za japanske automobile koji su proizvedeni u Japanu i za japansko tržište. Ovi delovi su se razlikovali od delova za npr. američko ili evropsko tržište, pa su baš u tim područjima bili popularni među auto fanaticima. Izraz je počeo da se koristi za čitav stil po kome su se modifikovali japanski automobili: Honda, Subaru, Toyota, Mitsubishi itd, a danas se mogu pridati i ostali proizvođači iz Azije.
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  Sam stil je lično meni dosta sličan German Style-u, razlika je u samim proizvođačima, linijama automobila, koji nisu toliko elegantnog pitomog izgleda, već je akcenat više na sportskom i agresivnom karakteru.

  Jedna od glavnih stavki ovog pravca su felne kao i u GS, u ovom slučaju se najviše cene one sa "Made in Japan" natpisom na sebi, mada nije retkost videti i BBS, OZ itd..
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  Automobili sređeni u ovom stilu su dosta spušteni u odnosu na fabričke modele, što zbog izgleda, to i zbog performansi.

  Prevelike izmene na karoseriji i branicima nećete naći, koriste se uglavnom originalni delovi, najpoželjniji su oni najređi sa limitiranih serija. Svi ti fabrički delovi doprinose i aerodinamici kao i agresivnom izledu. Za razliku od German S. gde su automobili uglavnom "vukovi u jagnjećoj koži", ovi automobili se ne stide da posredno ukažu na svoje performanse, koje su često na zavidnom nivou.

  Za kraj bih želeo da dodam da je ovo viđenje jednog "wagenovca", tako da bih rado čuo komentare ili dopune od nekog pristalice ovog pravca.

  RAT SYLE
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  Rat style kakav danas postoji potiče iz američkog pravca Rat Rod-a, stil kojim su se sređivali isključivo automobili poznatiji kao hot rod-ovi. Za one neupućene, to su američki automobili nastali do 50-ih godina prošlog veka, ili makar tako izgledaju.
  Rat style se može primeniti gotovo na svaki tip automobila, a glavna osobina ovog stila je da auto izgleda kao da je zapušten i neupotrebljiv. Važi za jedan od najextremnijih stilova, pa zbog toga izaziva ili striktno pozitivne ili negativne komentare. Izgled zapuštenosti se postiže rđom, izgrebanom farbom, nedostatkom delova karoserije. Ovaj stil iziskuje veliku pažnju, jer ukoliko je ceo auto prekriven rđom, rizikujete da stvarno propadne. [​IMG]
  [hr]
  Uploaded with ImageShack.us
  Automobl ovog pravca je brutalno spušten, gotovo do zemlje. Za one koji se prvi put sreću sa ovim stilom, prva stvar zbog koje će se zapitati da li je auto stvarno zapušten ili ne, su felne. Kod rat-a možete sresti i fabričke čelične, ali najčešće su u pitanju proširene čelične felne ili polirane aluminijumske u savršenom stanju. Nagib točkova je često ogroman.
  Mehanički su ovi automobili perfektni i često se ispod haube krije dovoljno konja da na pravcu dobijete većinu novijih sportskih automobila. Zbog svog izgleda dosta privlače policiju i njihovi vlasnici su već navikli na vanrende tehničke preglede zbog toga.

  Sve u svemu, hardcore stil za koji se odlučuje mali broj ljudi. Elementi ovog pravca se često preuzimaju kod German Style-a i JDM-a, najčešće su u pitanju zarđale haube i drugi pojedinačni delovi karoserije.


  CLEAN STYLE
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  Clean style je pravac koji se može primeniti na gotovo svaki automobil. Na ovaj pravac se možete opredeliti ako niste zadovoljni fabrickim linijama automobila i u želji da date lični pečat autu, možete se okrenuti radikalnijim izmenama na karoseriji, branicima itd. I pored toga, model automobila se lako prepoznaje, auto se prosto rečeno "čisti". To čišćenje podrazumeva uklanjanje kvaka, lajsni, mesta za tablicu, znakova sa maski, oznaka, modifikovanje branika itd.
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  Akcenat se dakle stavlja na konturu auta, koji izgleda kao da je izliven iz jednog dela. Na karoseriji može biti dosta modifikacija, uglavnom sitnijeg tipa, ali u većem broju.

  Branici se mogu koristiti fabrički kao osnova za doradu ili se uzimaju drugi, koji su često ručni rad i unikatni po svom obliku i mogu imati veće otvore za vazduh od fabričkih i sl.

  Najčešce ne-fabrička svetlosna grupa trpi dodatne dorade kao što je produžavanje karoserije i samim tim zatvaranjem njenih delova ( bad-look hauba, obrvice i sl.).
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  Pravac daje veću slobodu za rad, ali pravila ipak postoje. Vrlo često se elementi ovog pravca preuzimaju kod drugih stilova.


  RACING

  Prvo za neuke, ne, lepljenje nalepnice RACING na raznim delovima automobila vas neće svrstati u ovaj pravac. Šalu na stranu, Racing se razvio po ugledu na trkačke automobile, cilj je napraviti auto koji je nešto najbliže trkačkoj verziji auta, ali da ipak ostane (koliko-toliko) upotrebljiv za svakodnevnu upotrebu. Podrazumeva se, sve oči su uperene na performanse.
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  Motor, je glavni prioritet, i ovde nema nikakvog ograničenja osim finansijskog. E onda kreće lančana reakcija modifikovanja mehanike auta - brz auto se mora zaustaviti, ako povećate snagu motora, morate staviti i veće kočnice. Snaga nije ništa bez kontrole, tako da je sportsko vešanje neophodno. I tako dalje, dokle god imate para i volje.

  Spoljašnost ovakvih automobila je prilagođena performansama, ukoliko vidite veliki zadnji spojler, prednji stabilizator, izbušene haube, blatobrane, branike, nemojte pomisliti da se radi o kiču, već o neophodnosti. Iako izgled nije prioritet, pri izboru felne se pridaje pažnja, mada je i njihova težina dosta bitna.
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  Zakon za enterijer je prost - što manje, to bolje. Zaboravite na držače za čaše, zvučnu izolaciju, pa čak i električne podizače prozora. Većina enterijera kod ovakvih automobila je izvađena zbog smanjenja težine, a samim tim poboljšanja performansi. Čest, ako ne i obavezan, je sigurnosni kavez. Sedišta moraju biti trkačke kadice, pojasevi u 4 ili 5 tačaka i slično. Kao sigurnosna mera, uređaj za gašenje požara je blizu vozača. Prosto rečeno, sve što ste videli na trkačkim automobilima, prenosi se na auto u što većoj meri.
  Neki aspekti ovog pravca se dosta često preuzimaju kod drugih stilova, tako je granica između njih ponekad neodređena, najčešće između Racing-a i JDM-a, a ponekad i German-a. Ipak, razlika se da primetiti, jer čisti pripadnici Racing pravca su uvek spremni da se oproste od detalja bez kojih su drugi stilovi nezamislivi.
  Za sada toliko o stilovima, želim ponovo da istaknem da je dobar deo ovog teksta prvenstveno upućen početnicima, kao vodič kroz stilove u svetu modifikovanih [hr]
  automobila. Takođe pozivamo vas da se uključite u diskusiju na ovu temu na našem forumu. Recite nam ako mislite da smo negde pogrešili ili možda nešto izostavili.  [hr]
  zanimljiv tekst skinut i kopiran saendej stranice, uzivajte!!
  u nastavku skett o extreme stylingu ;)
   
 2. dino_ze2

  dino_ze2 Član

  Pridružen(a):
  9. Studeni 2010.
  Poruka:
  627
  Lajkova:
  2
  Grad:
  Zenica
  Auto:
  Passat 5b
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  RE: STILOVI I PRAVCI u svijetu modifikovanih automobila

  Svaka ti dala na ovome,vredelo je odvojiti vrijeme za citanje ;)
   
 3. bucky_mb@yahoo

  bucky_mb@yahoo Član

  Pridružen(a):
  5. Veljača 2009.
  Poruka:
  4,666
  Lajkova:
  238
  Spol:
  Muškarac
  Grad:
  Sarajevo
  Auto:
  Golf mk4 1.8t
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  RE: STILOVI I PRAVCI u svijetu modifikovanih automobila

  moze nekome valjati ko ne zna kako bi poceo sa sredjivanjem, bice jos slika po stilovima,,

  Extreme:

  U ovoj klasi bitno je imati što više upadljivih dodataka, odnosno prerada na automobilu.
  Ocjenjuju se sve vrste prerada i dorada, s tim da se stavlja naglasak na kvalitetu izrade.
  Način bodovanja: ocjenama od 1 do 15 ocjenjuje se sljedeće:
  1. Eksterijer vozila (branici/body kit koji niti malo ne liče na serijske, naplatci, prerade ovjesa, prerade šasije, ispušni sustav, svjetlosni sustav) [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  2. Interijer vozila (paneli vrata, sjedala, volan, ručica mjenjača, središnja konzola, dodaci u obliku dodatnih satova, monitori, dodatna svjetla, i druge dorade)
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  3. Motorni prostor (sveukupni izgled motornog prostora, od čistoće do samih prerada motora – dijelovi motora trebali bi djelomično biti tunirani)
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  4. Prtljažni prostor (uređenost prtljažnog prostora, zvučnici, dorade oko kutije zvučnika, dodatna osvjetljenja i sl.)
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  Ocjenama od 1 do 5 ocjenjuje se:
  5. Prezentacija automobila (predstavljanje gore navedenih stavki sudcima i publici)
  6. Posebne odnosno neobične prerade

  dalje najzastupljeniji pravac german style, po meni najisplativiji zbog xxx faktora,, dosta skup kad se radi kvalitetno
  ima puno prostora za individualizam, ne bas kao kod extrema, ali dovoljno,, sve u svemu sa ovim pravcem necete pogrijesiti
  i nece vam se niko smijati na ulici,, a ako ga uradite na pravi nacin mnogi ce ostati okrenuti za vasom vozilicom,, po mojoj
  uredjivackoj slobodi idu slike iz vag grupe, od mk1,2,3,4 pa nadalje [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  g2 neprevazidjen model
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
  [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us [​IMG]

  Uploaded with ImageShack.us
   
 4. jusuf

  jusuf Član

  Pridružen(a):
  9. Travanj 2009.
  Poruka:
  1,576
  Lajkova:
  1
  Spol:
  Muškarac
  Grad:
  Tuzla
  RE: STILOVI I PRAVCI u svijetu modifikovanih automobila

  Mislim da je nekad bila ovakva tema, ali podavno, u svakom slucaju ima zanimljivih i korisnih informacija ;)
   
 5. dino_ze2

  dino_ze2 Član

  Pridružen(a):
  9. Studeni 2010.
  Poruka:
  627
  Lajkova:
  2
  Grad:
  Zenica
  Auto:
  Passat 5b
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  RE: STILOVI I PRAVCI u svijetu modifikovanih automobila

  Sta bi bilo da si kuco ovaj tekst...heheee dobar tekst fino objasnjeno :cool:
   
 6. Sarajlic

  Sarajlic Početnik

  Pridružen(a):
  8. Studeni 2010.
  Poruka:
  3,524
  Lajkova:
  3
  Grad:
  Zavidovići
  RE: STILOVI I PRAVCI u svijetu modifikovanih automobila

  Hvala "baki" stvarno koristan text ;)
   
 7. bmwscaner

  bmwscaner Član

  Pridružen(a):
  3. Siječanj 2008.
  Poruka:
  4,266
  Lajkova:
  7
  Grad:
  ljubuski
  Auto:
  BMW e30
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  RE: STILOVI I PRAVCI u svijetu modifikovanih automobila

  to je to kolega :cool: za ovu temu i objasnjenje ugrubo onoga sta treba znati o ''sredjivanju''auta. Po meni sve sta ide mimo ovih smjernica ide u ''onaj'' tuning.
  Nek malo mladja ekipa nagutana FAF fazonima i NFS vizualnim terorizmom malo ovo detaljnije procita i pokusa prokuziti bit kulturnog sredjivanja vozila i da gledaju svoj auto okrenuti sto blize nekom od ovih smjerova ii laganoj kombinaciji istih.
   
 8. OmO

  OmO Član

  Pridružen(a):
  21. Kolovoz 2010.
  Poruka:
  1,811
  Lajkova:
  42
  Spol:
  Muškarac
  Grad:
  Tuzla
  Auto:
  Honda Civic EC9
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  RE: STILOVI I PRAVCI u svijetu modifikovanih automobila

  Svaka cast, oni koji ne znaju trebali bi ovo procitati jer je jako korisno ;)
   
 9. mokeBass

  mokeBass Član

  Pridružen(a):
  24. Travanj 2011.
  Poruka:
  2,489
  Lajkova:
  311
  Spol:
  Muškarac
  Grad:
  Sarajevo
  Auto:
  BMW E46
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  RE: STILOVI I PRAVCI u svijetu modifikovanih automobila

  mozda je bolje da ne pisemo u temi radi preglednosti....;)
   
 10. sub3r

  sub3r Član

  Pridružen(a):
  12. Veljača 2009.
  Poruka:
  5,459
  Lajkova:
  7
  Grad:
  Sarajevo
  Auto:
  Golf mk3/ Mondeo
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  RE: STILOVI I PRAVCI u svijetu modifikovanih automobila

  stivo iz udzbenika ;)

  svaka cast na temi
   
 11. AnDel

  AnDel Član

  Pridružen(a):
  10. Prosinac 2009.
  Poruka:
  6,295
  Lajkova:
  229
  Grad:
  SREBRENIK
  Auto:
  Bravo 1,6 16v
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  RE: STILOVI I PRAVCI u svijetu modifikovanih automobila

  odlicno, nije mi zao sto sam procitao (iako sve vec poznato) toliko slova :cool:
   
 12. menjic

  menjic Član

  Pridružen(a):
  24. Travanj 2009.
  Poruka:
  1,981
  Lajkova:
  0
  Grad:
  Doboj-Bijeljina
  Auto:
  Honda Prelude BB3
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  RE: STILOVI I PRAVCI u svijetu modifikovanih automobila

  Meni je ovo sve toliko neopisivo glupo da ne mogu naci rijeci, uredu ako se ide na takmicenje i onda sudije ocjenjuju po ovim pravilima pa se ljudi trude da ispune sve sto sudija trazi kod ocjenjivanja, ali sam tuning je nastao mnogo drugacije, tuning se zvalo sve sto se prepravi po mogucnosti na bolje na autu.

  Druga stvar ako cemo pratiti stilove onda ce nas mnogo imati isto ili slicno auto sto se kosi sa recenicom da zaljubljenici zele da imaju nesto drugacije.

  Po meni postoje samo dva prava stila estetski i trkacki i ta dva se jako rijetko i tesko pomjesaju, a OEM, GERMAN, JAP, RAT, CLEAN i ostale izvedenice mi nekako sve spadaju u estetiku.

  Mozda ja grijesim ali svako ima pravo na svoje misljenje i ja licno vise cijenim auta koja su funkcionalno i sa ukusom sredjena nego neka koja prate neki stil radi ocjena sudija i na kraju od savrseno dobrog i funkcionalnog auta dobijete izlozbeni primjerak lima pomjesanog sa malo plastike i mnogo neupotrebljivih i nefunkcionalnih zica i displeja i dioda i cuda.

  Daj nek mi neko objasni svrhu 10 inca ili manjeg displeja u gepeku recimo ? Sta kad kidnapujes nekog i strpas ga u gepek da mu ne bude dosadno dok ga vozis do litice sa koje ces da ga surduknes, ne kontam te neke stvari :D
   
 13. bmwscaner

  bmwscaner Član

  Pridružen(a):
  3. Siječanj 2008.
  Poruka:
  4,266
  Lajkova:
  7
  Grad:
  ljubuski
  Auto:
  BMW e30
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  RE: STILOVI I PRAVCI u svijetu modifikovanih automobila

  taj 10 incni displey neces ni vidjeti osim na selo tuning uratku.
  OEM, RAT,GERMAN ta smeca od dioda plastika i displeya ne podrzavaju.
   
 14. xxfmanxx

  xxfmanxx Član

  Pridružen(a):
  26. Listopad 2008.
  Poruka:
  690
  Lajkova:
  1
  Grad:
  Sarajevo
  Auto:
  Renault Megane Coupe Mk1
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  RE: STILOVI I PRAVCI u svijetu modifikovanih automobila

  ja u sustini razumijem sve ove pravce osim german-a, ok kontam da se primjenjuje na njemackim autima, a sta ako ja eto npr. uradim svog megana po pravilima german syila, znaci spustim ga do zemlje, stavim neke bbs felge, sredim motorni prostor, ispoliram sta mogu, sakrijem kablove, crijeva itd. (tako pise u tekstu) sta je onda moje auto. logicno nije klasicni german style jer je francusko auto, a uradjeno je po principu german-a? da li to znaci da cu imat francusko auto u german stylu ili cu imat samo spusteno auto za bbs felgama koje ne pripada ni jednom pravcu?
   
 15. menjic

  menjic Član

  Pridružen(a):
  24. Travanj 2009.
  Poruka:
  1,981
  Lajkova:
  0
  Grad:
  Doboj-Bijeljina
  Auto:
  Honda Prelude BB3
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  RE: STILOVI I PRAVCI u svijetu modifikovanih automobila

  To znaci auto koje je kod nas prvo na takmicenju je po tebi selo tuning, sto je onda prvi ? Sudije seljaci ili ... ?

  [​IMG]


  Ali ne bitno nisam to mislio, samo hocu da kazem da je to dijeljenje po stilovima meni glupo, sto rece xx sta ako on francuza sredi po pravilima GERMAN stila, sta je onda to hoce li ga sudije ocjeniti pod tim stilom i hoce li bit smjesno da on sa francuzom pobjedi u GER stilu ?
   

Podijelite ovu stranicu