spajanje daljinskog otkljucavanja na garazna vrata ?

spajanje daljinskog otkljucavanja na garazna vrata ?

BHT Ovisnik
Neznam da li sam na dobro mjesto stavio,al ajde vezano je za auto :D
Imam 2 rolo garazna vrata na kuci,jedna su mi dosla nova sa 2 daljinska kljuca i sve to, dok ova druga sam davno kupio polovna i rade na prekidac, znaci imam za gore i dole, dok drzim ona se dizu/spustaju... onda sam nasao na ebayu i narucio univerzalno daljinsko otkljucavanje za vrata,to je ovo:
http://www.ebay.com/itm/330856680962?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

cq91_2.jpg

evo i uputstvo koje je doslo...

se3qhfwfjf782m41j2j.jpg

e sada,gdje sta da ja spojim,znaci u mene je klasicni prekidac stavljen,drzim dugme za gore ona se dizu gore,drzim dugme za dole ona se spustaju dole... ja sam ih takve kupio bez motora,naknadno kupio motor i prekidac i spojio,to mi vec radi 3-4 godine tako, pa ovo uzeo povoljno,da li je uopce moguce to spojiti ?

hmmm
ovako prvo pitanje jel ti motor od 12V ili 220V ?
uglavnom na anode pin ide ti signal od 12V tj. konstantni +
a na negative electrode pin ide masa tj. - za ovo dvoje s akumulatora ili ispravljaca
eh
a na pinove ove oznacene s slovima A B C na njih ide struja koja je kod tebe sad na prekidacu tj. 220V
na A pin ide ti masa tj. - s potrošaca (motora)
a na B pin ide + direktan ovo dvoje s 220V

nemoj da te buni ovo od 12V i 220V jer ovom modulu je potreban napon od 12V samo za daljinca a ovo od 220V ti je samo sklopka tj kroz nju samo protice struja tj. mijena se samo smijer gore-dole ;)
nadam se da sam ti koliko toliko pomogo a iako ti modul vrisne pišaj 9 dolara :D

mada nije ti ovo potpuna šema fali ovdje nesto :cool:

ne razumijem se puno ali evo dat cu ti svoje misljenje...mislim da ces sa tim prekidacem kada pritisnes jedno dugme pokrenuti spustanje vrata, a drugim dugmetom ces zaustaviti...tj. ne vjerujem da ce ti biti kao na dosadasnjem prekidacu dok drzis da se spustaju...
a gore kako je kolega rekao i ja isto mislim da je to ispravno...

BHT Ovisnik
mislim da sam skontao, motor je valjda 220v jer sam ga spojio na utiscnicu,evo ovdje i slika kako izgleda to, bijeli kabal je utisnica,a ovaj crveni su 3 zice s motora
a to i mislim,kao i na drugim vratima,da pritisnem da se dize i da pritisnem da se zaustavi....
91wpwhjyqfel3nmuz93.jpg

znaci a A ide masa s motora,a ovo drugo oboje na B ?
e sad,ako je motor 220v moze li ovaj modul to podnjeti ili trebam spajati preko ispravljaca da radi na 12v ?

nemoj se igrat da spojis na B pin fazu i uzemljenje neces ni osigurac imat kad podignit a u cijeloj kuci ce ti nestat struje ;)
a ovaj modul ti trpi potrosaca do 10Ampera pitaj nekoga da ti dodje izmjerit koliko vuce ampera kad dize vrata jer tada vuce najvise
amper klijestima se to mjeri a imas i etiketu na motoru mora pisat koliko mu je potrebno ampera
eeee de ba spoji ovaj modul na 12v onako bezzze i unimjerom provjeri na pinovima sta se desava tj na A B C namjesti unimjer na otpor i mjeri ili na zujalicu da vidis kada dizes tj. stisnes tipku na daljincu sta se desava dali ovi pinvi mjenjaju mjesta zabij jednu pipalicu na B pin a drugom samo mjeri tj mjenjaj joj mjesto kad dizes stavi na A.pin a kad spustas stavi na C pin
reko sam ti da je sema nepotpuna i da fali vdje nesto jos da se spaja
jer ovo bi trebalo da bude isti princip kao i podizaci stakala u autu na koji dolazi 5 ziva i prekidac da samo obrce strane tj. protok struje mjenja pozicije faze i nule
uglavnom saberi sebi kakve raje malo mozgajte da to rijesis ali prvo ispitaj funkciju modula pa tek onda spajaj na motor od vrata ;)