Skidanje katalizatora BMW E46

Skidanje katalizatora BMW E46

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Interesuje me da li je neko od forumaša već skidao katalizator sa BMW-a E46 320d motor od 110 KW?

Koliko sam upućem on ima dva katalizatora jedan odmah iza turba i jedan na podu prije zadnjeg lonca.

Da li je to moguće uraditi i da li je preporučljivo?

Da budemo jasni kod ranijih auta sam ih skidao, ali ovaj ima dva komada, tako da neznam živ šta da radim?

hvala

Član
RS TURBO je napisao(la):
Imas neki poseban razlog zasto bi ih skidao :icon_question:

Pa eto onako preventivno :icon_smile:

Na ranijim autima sam imao problema sa začepljenim katalizatorima i njihovo odstranjivanje je riješilo probleme.

Koliko sam upućen, katalizator je nešto što se mijenja nakon određene kilometraže. Međutim ja neznam da li je kod mene mijenjano, ni u kakvom je stanju.
A ne bih da se dovedem u situaciju da mi strada turbo od začepljenog katalizatora.

Dakle ja samo razmatram tu opciju skidanja, pa bih da čujem iskustva ljudi koji su to radili na svojim BMW-ovima.

Član
Samo da obavjestim sve vozače BMW-a E46 320d, da sam skinuo katalizator i da auto fino radi, turbo se sada malo više čuje ljepše zviždi :icon_smile:

Nema nikakvih problema.

Član
Semi_ibiza TDI je napisao(la):
Povuce li sad sta bolje iz nizih obrtaja, recimo sa 2000 obrtaja iz trece i zanima me hoce li sad izbacit vise dima.

Definitivno bolje diše, sad i ako si nešto snage dobio ili čak izgubio to je u tako malim procentima da se i ne osjeti nešto, dim je bacao i sa katalizatorom doduše samo na prvi pritisak gasa, posle ne.

Momci koji su odradili posao kažu da se katalizator mijenja na svakih 120 hiljada kilometara, tako da je preporučljivo, ukoliko ga ne želiš promijeniti, da ga skineš.

Eto toliko do mene,

Član
nista od skidanja katalizatora, mislim na snagu, neces nesto specijalno dobiti... ;)

Samo cijev od turba do kraja, pa ces da vidis razliku :icon_biggrin:

Član
Sarajlija071 je napisao(la):
elmo je napisao(la):
Sarajlija071 je napisao(la):
ma ja šta znaju BMW inženjeri , bezvzeze ga stavljaju ...

Stručnjak,

Prvo pročitaj šta sam napisao pa onda pametuj ;)

Ako nemaš ništa pametno reći, ne javljaj se :cool:
pročitao sam ,vidi se da si stručnjak, nema dalje , znaš bolje od BMW inženjera

ocito da nisi procitao. ne smatra lik da zna bolje od strucnjaka iz bmw-a koji su postavili ISPRAVAN KATALIZATOR na auto kad se proizvodilo, covjek je postavio pitanje za NEISPRAVAN tj. zacepljen, da li je bolje skinuti...

ja fkt ne znam zasto neki ako ne mogu razumjeti postove ne pokusaju procitati vise puta, svima ce nam olaksati muku.

Član
@Emir

Hvala prijatelju shvatio si poentu moje priče :icon_smile:

Dakle da ponovim još jednom jer očigledno ima ljudi koji sporije kontaju :icon_twisted:

Ne skidam katalizator da bih dobio neke imaginarne konje nego da bih omogućio nesmetan protok izduva,

Ne isplati mi se stavljat novi katalizator jer je to prevelika investicija, ovaj je bio u lošem stanju i jedina logična radnja je bila skidanje katalizatora, što sam i uradio.

Jedna stavka manje oko koje moram da se brinem,

Odstranio klapne na usisu, još jedna stavka manje,

Zamjenio separator ulja, još jedna stavka manje,

i tako idemo redom odtsranjujemo potencijalne probleme ;)

@ CoradoM

Slikat ćemo ga nekad valjda,

Član
saledoboj je napisao(la):
Kolko si digo love za platinu i ostalo sto ima u njemu :lol::lol:

Dobio 230 KM,

Iskreno nisam se ni raspitivao koliko bi dobio, ispalo tako, a sad jel moglo više nije ni bitno,

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.