Senzor svjelosti, kiše ili nečega trećeg???

Senzor svjelosti, kiše ili nečega trećeg???

Član
Imam jedan nerazuman senzor na šoferšajbi.
Imam BMW F20, 2012 godište.

Na prednjoj šajbi, pored retrovizora imam senzor koji jespojen normalno, ima utikač i žice, međutim, moj primjerak nema niti automatska svjetla, niti automatske brisače za kišu (što mi izuzetno fali), što znači daovaj senzor je bespotreban.
Mene zanima da li neko zna za šta ovaj senzor onda služi? Neki kažu da je povezan sa radom automatske klime jer daje signal jačine sunca/mraka, a što možda ima veze, jer zaista u suncu je manja snaga hladnoće nego u hladu, tunelu ili ako je oblačno, a što ja pripisujem u normalu, a možda i nije.
Inače, ovako izgleda na slici s vanjske strane.

Ima li neko ideju ili rješenje od vas za ovaj senzor?
 

Prilozi

  • senzor.jpg
    senzor.jpg
    901,8 KB · Pregleda: 13
Član
po meni je to RLS bez dvoumljenja ..
najvjerodostojnije ti je po broju sasije vidjeti .. pozdrav
 
Član
sto bi ga mijenjao ? mozda samo nije kodirano ako vec ne radi rain mod ili light mod .. ako nije spojen to je nesto drugo .. ako je spojen znaci da treba bit tu i treba se zabaviti zasto ne radi svoj posao .. pozdrav
 
Član
Aha..na dijagnostici nema greške na njemu, spojen je, imaju i žice i džek u njemu.
Baš juče se vozim, jako sunce, i klima radi...kad dođem na dionicu gdje hlad ili npr u hladu naplatnih kućica, jednostavno klima počne puhati malo hladnije, pogotovo po noći...kao da slabo razlikuje jaku sunčevu svjetlost od mraka...
Iako nemam automatska svjetla niti automatske brisače, ovaj senzor radi neki posao, moguće da je razina svjetlosti koju šalje u klimu da ova zna koliko će jako ubacivati hladan zrak.
Ovaj senzor sam imao na Mercedesu, samo je regulisao ovo oko klime, dok za BMW kome god kažem, gledaju me ko budalu.
 
Top